Колапсът на Венецуела – по-бърз спад дори и от кризата след разпада на СССР

Икономистите от МВФ сравняват мащабите на кризата във Венецуела със страни като Либия
21 май 2019 21:57,
241
Колапсът на Венецуела – по-бърз спад дори и от кризата след разпада на СССР
Снимка: Reuters, архив

Зимбабве преживява една от най-сериозните икономически кризи под управлението на Роберт Мугабе. Падането на Съветския съюз довежда страната до колапс. 90-те са катастрофални за Куба.

Но кризата на икономиката във Венецуела през 2019 г. задминава всички тези събития.

Падането на Венецуела е най-големият икономически колапс, без да се броят страните, в които е водена война, за последните 45 г., казват икономистите.

Още по темата

"Много е трудно да си мислим за човешка трагедия от този мащаб извън рамките на гражданска война", обяснява пред New York Times икономистът от Харвард Кенет Рогоф и бивш главен икономист на Международния валутен фонд.

Икономистите от МВФ сравняват мащабите на кризата във Венецуела със страни като Либия  по-рано през това десетилетие, или Ливан през 70-те. Но Венецуела, която в един момент беше най-богатата страна в Латинска Америка, не е разтърсена от въоръжен конфликт.

"С пушка на рамо": Мадуро иска още 1 млн. войници в армията си

Лошо управление, корупция и недалновидните политики на президента Николас Мадуро и неговият предшественик Уго Чавес довеждат до инфлация, фалирали бизнеси и де факто поставят страната на колене.

С икономическия колапс идва възходът на въоръжените банди. Цели градове са под техен контрол, докато обществените услуги са тотално недостъпни, а покупателните сили на повечето венецуелци са сведени до просто няколко килограма брашно на месец.

На пазарите месарите са изправени пред предизвикателството да продадат развалящата се стока преди залез слънце, защото няма постоянно електричество, което да захрани хладилниците. Предишни служители ровят в боклука за остатъци от храна или рециклируема пластмаса. Търговци сноват напред-назад между банките в надежда да депозират пари, чиято стойност е изядена от хиперинфлацията.

Във Венецуела: до 40 литра бензин на кола

Николас Мадуро обвинява американските санкции и твърди, че те са причина за гладът на венецуелците и липсата на медицински консумативи. Повечето икономисти обаче смятат, че рецесията е започнала много преди санкциите да встъпят в сила, а те само са ускорили процеса. Липсата на продукти е докарала страната до хуманитарна група, а достъп до все по-оскъдните запаси вече има висшия ешелон на властта и военните.

За останалите всеки месец води до ново дъно.

Най-богатата на петролни залежи страна в света вече изнася по-малко от черното злато дори и от Ирак след американската инвазия от 2003 г. Хиперинфлацията се очаква да стигне 10 млн. процента през тази година, според данни на МВФ. Така Венецуела ще стане страната с най-дълго продължило увеличение на цените след това в Конго от 90-те години.

До края на годината венецуелският БВП ще се е свил с 62% от началото на рецесията през 2013 г., която слуайно или не съвпада с началото на управлението на Мадуро. В сравнение, в най-тежките години на кризата в бившите съветски републики през 90-е средният икономически спад е бил около 30%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
1
 
! Отговори
Emigrant преди 4 години
До Анонимен 135ДА ОБОЩИМ СТАТИЯТА: САЩ СА НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО,щото не позволяват на к,омунделите да ги ш,ибат отзад??!!
137
0
 
1
 
! Отговори
А аз преди 4 години
До Наблюдател 152Си мислех,че *** в България са на привършване,пък те извират като минерална вода!!Върви да се прегледаш на психиатър,щото твърдиш,че плявата е по ценна от житото!!
136
0
 
3
 
! Отговори
Starija hush преди 4 години
Socializama e LUKS i samo bogata darzava moze da si go pozvoli kato USA.Bez revolucia kapitalistite dadoha nai mnogo socialni previlegi na raboni4eskata klasa ot vsi4i strani po sveta.Videla ZABATA 4e slagat podkova na konq i tq vdignala krak....
135
6
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Много интересно как стоките "изчезват" само в супермаркетите на работническите квартали, а в богаташките пращят от стоки. Тоя филм вече сме го гледали по времето когато Виденов трябваше да падне, за да дойде ликвидаторът Костов. Инфлацията във Венецуела е изкуствено предизвикана, както нашата през 1997 година. И това няма нищо общо със социализма.
134
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Тъй като ние не можем да направим другите слаби - длъжни сме да направим себе си непобедими.Туй че САЩ им били виновни не върви защото имат ресурс който никой няма в техните размери. Просто слугуват на доказано пагубни социалистически идеи.
133
2
 
9
 
! Отговори
Лесна гатанка преди 4 години
Нефт гази- гладен ходи!Що е то?!Отговор: индианец-цоциалист
132
2
 
13
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Ммм, да ! Социализма прави чудеса.От най богатата латиноамериканска държава , направиха най бедната, двамата хубавци.
131
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мадуро на Путин трябва да падне, за да бъде спасен венецуелския народ, иначе ще стане като в Сирия: Има Асад, няма сирийски народ,...!
130
8
 
3
 
! Отговори
аман от диверсии преди 4 години
Убитите в Ирак и Сирия граждани не могат да минат биосферните бариери създадени за охрана на Америка и Европа. Охраняваната от Богините Афродите и Атина Палада обаче Украйна ударена от диверсанти чрез пси активни нарко спец добавки и пси декодиращи видео клипове по телевизии може д а отмъсти както на САЩ така и на други държави ако бъдат намерени доказателства з а диверсиите..До 20 години след масовите убииства в Украйна/Киевска РусьПО този повод спрете диверсиите
129
6
 
4
 
! Отговори
новини от Каракас преди 4 години
Обсебени от масови убиици престъпници ползват декодиращо прецакваща цели нации програма качена на компютри епъл подава охраната на Венецуела. С подобни декодиращи програми прецакаха целия СССР и всички социалистически държави вкл Сирия,Либия Йемен...Засега не включват програми за убииства заради близоста със САЩ. Ако се включи програма от типа анти сирия ще се появят много искащи отмъщение убити които могат да ударят САЩ за около три седмици докато убитите в Ирак и Сирия граждани не могат д
128
7
 
6
 
! Отговори
До Дънди преди 4 години
Абе какво "завистливо", алчност и грабеж във варварски вид.Същите алчност и грабеж, които докараха "дотком балона", "ипотечните кризи", и финансовата криза 2008 .Толкова са умни и кадърни, че чакаха държавата и Фед да им дават пари, за да ги спасяват, "прекалено големи, за да фалират".Капиталистическа Америка я спаси държавата, ау какъв комунист се оказа Обама.Милиони американци останаха без жилища и работа, пенсионни вноски, и си е мързел, а?Не сте били в САЩ 2008, 2009 г.
127
5
 
9
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Не знам какво им е скандалното на канадците от Дънди прешъс? Хората си плащат концесионна такса, плащат един символичен % процент от добитото злато - може би за теб скандалното е, че работят според законите установени тук, че са предприемчиви, че печелят, защото имат акъл, амбиция, много скандално наистина."Скандалното е5% концесионна такса(върху тези 5 % се плащат и данъци)освен злато се извличат като "отпадъчен продукт" всякакви метали вкл платинане се декларират - отпадъци
126
2
 
5
 
! Отговори
ОТ ЮК преди 4 години
Голяма роля играе пропагандата.Всичко свързано с държавата: като регулации във финансовият сектор се демонизира от САЩ, факт посочен от Тръмп - медии (магнати).САЩ се управлява от олигарси и за да запазят статуквото, принизяват всички социални придобивки до: комунизъм.Все едно СА се счита за демокрация и приятел на САЩ - нали така.Обаче саудитците "разчленяват журналисти", да приемем ли, че демокрацията убива журналисти?А за Я-я и Ю. Корея, не сте бил там, явно.
125
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиНе знам какво им е скандалното на канадците от Дънди прешъс? Хората си плащат концесионна такса, плащат един символичен % процент от добитото злато - може би за теб скандалното е, че работят според законите установени тук, че са предприемчиви, че печелят, защото имат акъл, амбиция, технология и т.н., много скандално наистина. Винаги ми е било странно, защо вие другарите гледате завистливо в чуждата паница, мързелувате, но смятате че онези които работят са длъжни да ви плащат.
124
4
 
10
 
! Отговори
Дай боже преди 4 години
Дай боже такава "окупация" (като на Германия, Япония, Южна Корея) и на нас!
123
6
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Поредната безсмислица, ти очевидно си готов на черно бяло да кажеш, но опорните точки не си готов да използваш мозъка си. И защо смяташ, че САЩ е длъжна на Венесуела с каквото и да е било? Това че амерканска или британска компания добиват петрол във Венесуела, какво общо има с местната енергетика?"Ето ти пример с твоя джобСкандалната компания от Канада Дънди добива по ХИМИКО-ЕЛКТРОЛИТЕН метод злато в БГ колко % е концесията?Другите елементи добивани междувременно плащат ли се?
122
7
 
7
 
! Отговори
До, до: ЮК преди 4 години
Лошото е че във Венецуела не е червен.Проблемът е, че Венецуела не бе оставена да се развива самостоятелно от САЩ, защото те винаги са смятали Л. А. за заден двор.Какво стана с Чили, когато ДОКТОР Алиенде беше "самоубит" от Пиночет, защото приватизира мините за мед - усвоени от САЩ, същите тези мини помогнаха по-късно на Пиночет.Когато САЩ построят безплатни 3 милиона жилища за бедни, тогава ги хвали.След Ню Орлеънс побързаха да прогонят пострадалите от урагана бедни, за да строят корпорац
121
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА ОБОЩИМ СТАТИЯТА: САЩ СА НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО
120
6
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"може би САЩ назначава премиерите на Южна Корея и Япония, може би там няма избори, ти кажи?"Германия, Япония, Южна Корея, Тайван(малко или много) разни страни в стратегически места като ПАНАМА НЯМАТ СУВЕРЕНИТЕД. НЕЗАВИСИМО КОЛКО СА СИЛНИ ИКОНОМИЧЕСКИ РЕАЛНО СА ОКУПИРАНИ ОТ САЩ.Ето ти примера с Германия - Германия в момента има 400(300 на съхранение) танка 70% от Авиацията е заземена даже самолета на Меркел 3 пъти за тази година се строши САЩ има по-голям контингент там сега
119
6
 
9
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи под НЕДАЛНОВИДНО УПРААВЛЕНИЕ разбирайте, че и чавес и мадуро искаха да върнат петрола който се намира на територията на Внецуела на венецуелците! Да ама тия двамата просто не знаеха, че САЩ и МВФ дето а производно на САЩ та тия институции отдавна са придобили и продали същия този петрол! И сега как венецуелците да си върнат нещо което е било тяхно БИЛО ИМ Е ОТКРАДНАТА и ПРЕПРОДАДЕНО на 50-ти лица! Ми няма как! Подобно нещо видяхме веднъж с Иран, но тогава нямапе МВФ все още! Та така!