Горещ понеделник: Седем области с оранжев код за високи температури

На места градусите стигат до 40
9 авг 2021 07:40, Петя Славова
1

Очаква ни горещ понеделник. За седем области на страната е обявен оранжев код за опасно високи температури. До 40 градуса се очакват във Видин, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Пловдив, Пазарджик и Благоевград.

В тези райони е в сила и екстремален индекс за пожароопасност. В 18 области на страната ще е с 2-3 градуса по-хладно, а за тях е в сила жълт код за високи температури до 37 градуса, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.

Денят ще започне с градуси от 17 до 23. Следобед над планините от западните райони и в Североизточна България ще превали. Вятърът ще бъде слаб от изток със скорости до 20 километра в час. Максималните температури в населените места ще са от 35 до 40 градуса, прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

По Черноморието температури на въздуха ще бъдат от 30 до 32 градуса. Морската вода е с температура 26 градуса по цялото крайбрежие. Вълнението ще бъде слабо с височина на вълната до метър и половина.

Над планините облачността ще бъде разкъсана, повече следобед над Рила и Пирин, като се очакват и слаби превалявания.

Над Балканите ще се задържи горещо, но през следващите дни ще прониква от север по-хладен въздух и ще има разхлаждащи валежи.

У нас във вторник над централните и източни части от страната ще превали, очаква се слабо захлаждане. В сряда от север ще проникне нова порция по-хладен въздух и по Черноморието ще превали. От четвъртък до края на седмицата започва период със сухо и горещо време. В традиционно най-топлите места температурите ще достигат до 41 градуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари