Велев: Заради скъпия ток икономиката спира, фалитите са неизбежни

Сметките за септември двойни, за октомври вече ще са тройни
298
Велев: Заради скъпия ток икономиката спира, фалитите са неизбежни
Снимка: Pixabay

Необходими са допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика от високите цени на електроенергията. Цената на свободния пазар вече е рекордна - 482 лева за мегават час, призна Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК), пред bTV.

Според него компенсацията, която държавата се готви да даде от 50 лева за мегават час, е крайно недостатъчна, защото надвишението е 360 лева.

Още по темата

"Не се оценява размерът на бедствието. Това, което се обсъжда, са палиативни и закъсняващи мерки. Фалитите са неизбежни. Не само, че ще има много фалити, просто икономиката ще спре", прогнозира Васил Велев.

"Президентът разпореди да се работи така, че да се компенсира справедливо не само бизнесът, но и социалната сфера. Не само бизнесът е на свободния пазар, но и всички небитови абонати – болници, училища, читалища, театри, музеи и детски градини", посочи той за срещата по проблема, която се проведе вчера.

"За септември сметките са два пъти по-големи, за октомври сметките ще дойдат през ноември и те ще са три пъти по-големи. Ако цените продължават така, ноемврийските сметки могат да са и четири пъти по-големи", каза Васил Велев.  

Той съобщи, че бизнесът настоява да се компенсират всички небитови потребители, които са 600 000, с три четвърти от разликата, от надвишението от 119 лева, което е прогнозната цена.

Според Васил Велев причината за увеличението на цената на тока е в сбъркания пазарен модел на електроенергетиката.

С искания за незабавни и несимволични компенсации заради високите цени на тока днес на протест пред Министерския съвет излизат работодателски организации и синдикати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още по темата: токикономикаВелев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
1
 
14
 
! Отговори
Не се стърпях преди 2 години
Защо ми изтрихте коментара за Робовладелците работодатели като Велев, много ве засегнах, че не иска увеличение на минималната заплата. Ще му се намали малко печалбата и че средната цена за август е 245лева кое не е вярно. Всички Журналисти в България са нещастни заплатаджии. Преди 15 години на една стачка пред ДКВЕР казах на една сладурана от БНР. че са виновни ТЕЦ и техните договори в интервю и после ми се обади и каза,че няма да излъчи интервюто защото ще я УВОЛНЯТ!
227
5
 
4
 
! Отговори
Да си знаете отсега преди 2 години
Само ТЪ..К може да вярва на Борисов !!! Дайте му пак властта и после да не запеете друга песен ?!
226
0
 
15
 
! Отговори
Свети Петър преди 2 години
Както е казано : " От където дошло - Там и отишло ..." !! Станахте едни ИЗМИСЛЕНИ "бизнесмени" с КРАДЕНИ пари , без грам способности и акъл ! Експлоатирате хората , които наистина работят , държите се като ФЕОДАЛИ , за да си играете на "Бизнес" , и сега сте в паника , защото се ОС...ТЕ САМИ от некадърност , а и знаете че за нищо НЕ ставате !! Който може ще се оправи , а вие ще фалирате - ПАЗАРНА ИКОНОМИКА бе !! Който е некадърен ОТПАДА !!!
225
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То твоето правителство само се компроментира с некадърността си.
224
1
 
8
 
! Отговори
бота преди 2 години
До Solar PowerПолша така направиха - същия го ядат. ФЕЦ не стават - прави ток гат не ти трябва и преебава другите а когато трябва ток НЯМА и високи цени или студ и тъмно кат в ***. Пазарни принципи в енергетиката не вървят. Държавно и всичко се планира
223
6
 
10
 
! Отговори
ПАЗАРНА ИКОНОМИКА преди 2 години
Това се нарича ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, на който не му утърва - за пасе крави и да ги дои на ръка, там от ток няма нужда.
222
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарете на Бойко и Ковачки за цените на тока на борсата! Те са главните виновници за драмата
221
1
 
6
 
! Отговори
Патока преди 2 години
За миналия месец сметките-съмнително ниски.Май ни очаква голяма изненада.
220
1
 
10
 
! Отговори
Г-н Кринкъл преди 2 години
В Чехия например махнаха ДДС-то на електрическата енергия,но тук мафията наречена държава с хилядите директирчета на агенциийки и отделчета ще трябва да ги уволнят ако няма пари. Не им пука за фалитите. ПЛАЩАЙТЕ
219
0
 
23
 
! Отговори
Любопитен преди 2 години
Къде аджеба отиват печалбите от скъпия ток? Там е заровено кучето!
218
0
 
4
 
! Отговори
какво си го вадят? преди 2 години
ЗАГАДКА!
217
0
 
8
 
! Отговори
с една ръка те галят преди 2 години
С ДРУГАТА СИ ГО ВАДЯТ.....
216
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе стига глупости - цената ще се разпредели върху крайния продукт и живота продължава. И 1000 лв да стане се тая. Ще пораснат цените, ще нараснат заплатите и т.н.
215
0
 
14
 
! Отговори
математик преди 2 години
И по скъп ще става тока. Ще стане луксозна стока. Само за богати .
214
1
 
15
 
! Отговори
Не се стърпях преди 2 години
На Велев икономиката да фалира, робовладелец я кажи какви са заплатите я кажи как всеки път ревеш срещу минималната заплата.В определени часове цената наискина е висока но средно цената като общо август и септември е 250 лева. Аман от мизерни робовладелци, като Велев. Като те подпомогнат дали ще намалиш цената на продукцията АААААА.
213
3
 
4
 
! Отговори
BatSot456 преди 2 години
Не знам какво става ,не разбирам тази материя, ама търпи ,търпи... докога?Овца ли си,*** ли си,кво си.И най -долното куче(***) като го притиснат,зъби се,хапе.Не знам нов хората (не само в България).какви сме.Да грабваме оръжие,па ако ще това да е краят.
212
2
 
11
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
Щом комунисти ви командват икономиката ---НОРМАЛНО Е ДА ФАЛИРАШ!ЧОВЕК СЕ УЧИ --- ДОКАТО Е ЖИВ!!!!
211
2
 
12
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Подхода тук беше сбъркан. Трябваше да се дават добри цени още преди 10 години за малки централи до 30кв и то на покриви и фасади. Те даваха добри цени на 3 китайски фирми които разположиха панели на земеделски площи и то мегавати. Не се прави така ! Можеше в момента 100 000 домакинства да имат панели и да си докарват доп. доход. Заедно с ВЕЦ,АЕЦ които да компенсират щяхме да бъдем тотално зелени !
210
2
 
12
 
! Отговори
Що, бе... преди 2 години
НОРМАЛНО Е, ТАЯ ПОСТ- СОЦ ИКОНОМИКА ДА ФАЛИРА!!!!ТОВА Е ВМЕСТО ПРОПУСНАТАТА ЛУСТРАЦИЯ, СЛЕД10.11.89г.....АЗ СЕ ДОСЕЩАХ , ЧЕ ЩЕ СЕ СЛУЧИ....ХАХАХА
209
0
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Така е ! Аз съм офгрид :) Държавата иска да взема 20% ДДС :) Може примерно държавата да се лиши от 20% ДДС за 2 месеца докато спаднат цените.