Лятото се завръща: Уикендът отличен за море

Валежите ще бъдат оскъдни
14 юли 2022 16:00, Красимир Ангелов
17

Хладното за юли време приключва. През следващите дни чувствително ще се повишат температурите у нас. Те ще бъдат от порядъка на 30-36 градуса, а в събота ще бъде най-топло от цялата седмица - между 32 и 38 градуса. Това прогнозира синоптикът Петър Янков в ефира на "България сутрин".

По думите му по-прохладно ще бъде по морето - с температури около 30 градуса.

"Морският бриз ще създава прохлада и ветровете ще бъдат предимно от североизток - изток, така че там високите температури ще се усещат по-приемливи", коментира Янков пред Bulgaria ON AIR.

В събота се очаква да превали в Северна България, а в неделя валежите ще обхванат западната и централната част на страната, където ще има и гръмотевични бури. Валежи по морското ни крайбрежие обаче не се очакват.

"До края на юли месец валежите ще бъдат оскъдни. Нови се очакват в югозападните райони в понеделник. Оскъдни валежи ще има и около 27 юли", подчерта той, като допълни, че българското Черноморие ще бъде най-прохладното и приветливото по отношение на температури.

Янков посочи, че след средата на следващата седмица и у нас се очакват изключително високи температури от порядъка на 37 градуса, които може да доближат до 40 в нашите най-южни райони.

В планините - на около 1500 метра, градусите ще бъдат между 20 и 25. На над 2500 метра ще спаднат до 12-15 градуса, заради което връхните дрехи са задължителни.

Янков коментира и темата за глобалното затопляне.

"Според някои от изследователските центрове в момента се намираме в апогея на това климатично затопляне. На Балканите то се отразява в по-чести проливни валежи и бърза смяна от по-хладно към топло време с големи амплитудни разлики", поясни синоптикът, според когото глобалното затопляне се отразява сериозно на топенето на ледниците.

Той цитира данни, които сочат, че китайски учени са открили 980 нови микроорганизми, срещу които няма имунитет нито във флората, нито във фауната. Оказва се, че те могат да проникнат във водата и да заразят хората.

"Вследствие на глобалното затопляне ни очакват нови вируси и епидемии", обобщи Петър Янков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя дъртак за какво хубаво лято бълнува. 38 градуса са необичайни за нашите ширини бе дъртак. Или тоя го е фанала деменцията и не помни че лятото от 28 до 30 градуса температурите никога не превишаваха преди 40 години.
10
0
 
0
 
! Отговори
от вчера преди 1 година
.....Данните от станцията в столичния квартал "Младост" сочат, че сутринта е било 7,7 градуса. Това е подобрение на рекорда от 1971 година, когато на този ден са отчетени 9,3 градуса. Това обясни в ефира на НОВА климатологът Симеон Матев.......
9
1
 
2
 
! Отговори
Време е преди 1 година
За почивки, секс, наркотици, алкохоли, ако не се умре по пътят то поне болести да прихвнат хората и да ги разнасят преди да умрат.
8
2
 
1
 
! Отговори
Цивик преди 1 година
Сифилиса отново ще се разнесе от Пловдив най-много огнище на ХИВ / СПИН като отидат на почивки ще се умешат и разнесат заразите.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе за,всичко е виновно глобалното затопляне,кога вали кога е хладно пак!Зимата ако вали много сняг пак казват че повечето валежи са заради затоплянето.Все едно откак се помня не е било винаги така,имало е и валежи и суши нищо по различно!
6
2
 
1
 
! Отговори
Отлично преди 1 година
Супер уикенд за маймунската шарка и сексуално предаваните болести сред хората.
5
3
 
1
 
! Отговори
Бум и Пик преди 1 година
Ще има пик на полово предаваните болести.
4
1
 
3
 
! Отговори
Нямаш левче за WC ?! преди 1 година
Стой в панелката за най-евтино. Резервен вариант-памперс!
3
2
 
3
 
! Отговори
?!?! преди 1 година
Той цитира данни, които сочат, че китайски учени са открили 980 нови микроорганизми, срещу които няма имунитет нито във флората, нито във фауната. Оказва се, че те могат да проникнат във водата и да заразят хората."Вследствие на глобалното затопляне ни очакват нови вируси и епидемии", обобщи Петър Янков.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И миналата седмица беше прекрасно за море не само уикенда.
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отиваме на Симитълсите на плаж...