Започва най-горещата седмица от началото на лятото

Температурите ще се увеличат в някои райони до 42 градуса
18 юли 2022 08:58, Петя Славова
9

Горещините в Европа принудиха мнозина да вземат мерки за да се предпазят от високите температури. На много места има и пожари, а у нас ни очаква най-горещата седмица от началото на лятото.

"Нова порция валежи не се очаква, но нова порция горещ въздух ще повиши температурите. Следва по-продължителен сух период. Днес и във вторник няма да са толкова драстични температурите, но от сряда ще стигнат до 40 градуса, а в традиционно най-топлите райони ще бъдат 41-42 градуса в четвъртък и петък. А най-горещо ще бъде в събота и неделя - до 42-43 градуса", прогнозира синоптикът Александрина Янкова в студиото на "България сутрин".

Спасение от жегите можем да намерим на морето и в часовете преди обед в планините.
 
"На морето градусите ще бъдат 32-33. Съветвам хората, които са там на почивка, да стоят под чадър. Възможност за развитие на купеста облачност ще има в планините в следобедните часове. Добре е да не се излиза от вкъщи в най-горещите часове, да пием два пъти повече от обичайното вода, за да не се дехидратира тялото. Слънцето е вредно и опасно", предупреди Янкова от ефира на Bulgaria ON AIR.

Заради високите температури и продължителното засушаване има издадено предупреждение за опасност от пожари в Дунавската равнина и Горнотракийската низина.

"Не е препоръчително да се пали огън на открито, не трябва да се хвърлят незагасени фасове, почвата е силно засушена", каза още синоптикът. Проливни дъждове се очакват на 25-26 юли в югоизточната част на страната, но все още не е сигурно дали тази прогноза ще се реализира.

Янкова уточни, че подобни екстремни горещини са довели до над 1000 пожара, които бушуват в момента в Гърция.

"Най-бедствено е положението в Португалия, със седмици не могат да се справят с пожарите. Задълбочава се кризата с огнения Ад в Западна Европа. Горещият въздух обхвана и Великобритания. За първи път в историята издадоха червен код, заради очакван рекорден пик на температурите. До този момент измерената най-висота е била 38,7 градуса, днес на места ще достигне над 40 градуса", уточни Янкова.

И съобщи за тревожна тенденция - горещините настъпват на Земята с по-бързи темпове от очакваното.

"Поради глобалното затопляне в следващите 30 г. с 30% ще се увеличи засушаването и опасността от горски пожари. Всичко се случва с бързи темпове. Прогнози, правени за 2050 г., се реализират в момента. Учудени сме от подобни температури", коментира синоптикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Ами ти никога не си ходил на плаж.При жеги там е по хладно защото духа студен въздух от морето, а пък и като се къпеш във водата е хладно.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лятото си е така на места в бГ над 35 градуса всеки ден,и 40 сме виждали и то почти цяло лято. Глобалното затопляне ми го хвалете зимата,а не лятото.
6
1
 
5
 
! Отговори
Да се помолим преди 1 година
Дано вируса да убие лошите хора в държавата това не са старческите домове, а бизнесмени и политики и българите с пачки пари по почивки дето постоянно ходят. Дано те да се разболеят и да умрат, за да стане България едно по-добро и чисто място.
5
1
 
10
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
И най-интересно ми става, как на тия ненормални жеги, всичко живо се юрва по тия плажове, изгаря се, жега е, топло е, мазно е, потно е... Никога не съм го разбирал това, да отидеш на 50+ градуса на пясъка в най-голямата жега...
4
13
 
7
 
! Отговори
Правителството преди 1 година
ни може да е продажно и да къса отношението си с Русия, но народа ни никога няма да се откаже от братска Русия. Знаем го и ние и руснаците. Нас ни свързват общи културни и исторически ценности. Никой не може да ни раздели. Какво е там някакво си нато?!
3
3
 
15
 
! Отговори
требе да има шаш преди 1 година
"Поради глобалното затопляне в следващите 30 г. с 30% ще се увеличи засушаването ..." И тая т. нар. синоптичка си изработи ДМС ( допълнително материално стимулиране) и освен това ще получи и потупване по рамото. Какво глобално затопляне , какви пет лева ?! Глобална е само лакомията за пари и тя ще ни погуби , всичко друго е следствие от това !Иначе на празни приказки , ама шашкащи , сме царе !Имало е горещини ,има и сега, ще има и в бъдеще . Паникьори ! То в медиите други има ли - не знам ...
2
14
 
29
 
! Отговори
НАТО преди 1 година
А някога Русия пращаше безвъзмездно свои самолети заедно с екипажи , за да се борят страните в Европа, с горските пожари. Не си спомням от Алианса да са помогнали, някога въобще.
1
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прекрасно! Само за море!