Нова система ще съдейства за по-точни метеорологични прогнози

Тя ще известява и за извънредни природни явления
1 сеп 2022 18:51, Петя Славова
5

Синоптиците предупреждават, че месец септември ще редува дъждовно и сухо време като първите дни от следващата седмица все още ще са приятни за почивка по българското Черноморие. Родителите на всички ученици не трябва да забравят връхна дреха за първия учебен ден, а чадърът ще бъде необходим аксесоар.

"Между 12 и 14 септември също се очакват валежи със захлаждане. На 15 септември денят ще започне със слънце, а следобед в западните райони ще превалява и чувствително ще захладнее. Температурите ще бъдат от 18 до 23 градуса. За планински туризъм ще е подходящо след 20 септември", коментира пред Bulgaria ON AIR синоптикът Петър Янков.

Дали ще има опасни явления ще стане ясно от краткосрочната прогноза, която от днес става още по-подробна система с метеорологични данни.

"Ще се прогнозират явленията не на ниво област както беше до сега, а на ниво община. Детайлът, който вие ще видите, дава изключително голяма добавена стойност с оглед на това, че и местната власт, но и ние като общество ще бъдем навременно информирани за предстоящите явления", подчерта служебният министър на околната среда д-р Росица Карамфилова. По думите ѝ средствата за пускането на системата и плащането на членския внос на България към Европейската агенция метеорологични спътници, които са в размер на, са дошли от националния бюджет.

"Един от източниците на информация, който захранва системата, е сателит. Новата система ще е в помощ както на институциите, така и на хората. Тя ще предупреждава за силен вятър, екстремно високи и ниски температури, бури, дъжд и сняг и за пожари. Поддържа се от 31 национални метеорологични служби в Европа, които ежедневно подготвят и изпращат информация към сървърите на системата", поясни и Христомир Брънзов от НИМХ към БАН.

Министърът на околната среда и водите и директорът на НИМХ представиха системата "Метеоаларм"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
то преди 1 година
с тия ХААРП-ове и аерозолни пръскания.... кви прогнози?! по-добре да питаме военните...
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не че досега познаваха..