Влез в час: Как да подредим стаята на ученика?

Съвети от специалист за избор на мебели, осветление, цветове...
5 сеп 2017 08:07, Анисия Иванова
4

Подбор на снимките: Цветелина Савова

След седмица учениците ще са вече в класните стаи, на своите чинове, но дали обстановката вкъщи е подходяща за техния уют и пълноценно развитие? Съвети как да подредим стаята на ученика, какви мебели и цветове да изберем, къде да поставим осветлението, аксесоарите даде пред Dnes.bg Цветелина Савова, специалист по изготвяне на индивизуални проекти за обзавеждане на жилища.

Кои са основните мебели за детската стая?

При обзавеждането на детска стая трябва да се съобразим с пола и възрастта на детето, колко е голямо помещението и какво е изложението.

От изключително значение за цялостната концепция на обзавеждането на неговата стая са интересите и приоритетите на самото дете.

По думите на Цветелина важно е да се определят основните зони в едно помещение, а при детската стая това са зона почивка, учебна зона и игрова зона.

Това съответства и на основните мебели за една детска стая – легло, гардероб, бюро и стол. Желателно е зоните да се разпределят така, че в средата на помещението да има място за "проучвания" и игра на детето.

Доста от домовете в днешно време са оскъдни откъм пространство и също така е възможно зоните да се обединяват, за да се спести място, съветва специалистът.

 В това число дизайнът и формите са определящи за цялостния интериор. Също така ергономичността на мебелите, осветлението, материалите.

Изискванията към формите са да имат полегати ръбове, вкопани дръжки и да са възможно най-безопасни за детето. Ако се пресметне, че зоните са твърде малки, може да се комбинират и да се използват падащи мебели (легло, което се прибират в гардероб). 

Разбира се, ако помещението позволява повече пространство, може да се заложат и допълнителни мебели – етажерки, рафтове, ракли, място за съхранение на играчки, мебели – под формата на игри, допълнителни аксесоари и др. Модулните системи също са добър вариант за малко място.

Важно е да не се претрупва с излишна мебелировка стаята на подрастващото дете, особено ако е само едно, защото в противен случай ще се наложи постоянната смяна на мебелите с възрастта. Това би довело до повече разходи, поддръжка и по-малко пространство, допълва Цветелина.

Хубаво е да се гледа цялата концепция на помещението: под, стени, таван, мебели, осветление (желателно е добре да се планира и ел. системата, за да е удобна за ползване).

След зонирането на мебелировката следва и разпределението. Квадратурата на помещението е определяща при избора на мебелите и разпределението им. Особено в случаи на две или повече деца в малка стая.

Материали, които да използваме - актуалните цветове и съчетания

Според Цветелина въпросът тук е на какво искаме да заложим - цена или качество.

При мебелите най-бюджетните варианти, които предлага пазара са изработки от ПДЧ (плочи от дървесни частици, които се смесват с лепилна смес и се пресоват под високо налягане). Те обаче не се препоръчват от здравословна гледна точка, защото при този тип плочи лепилото е на меламинова основа и се изпарява във въздуха години наред и ако случайно замирише на "нови мебели" – то вероятно е точно от това. Разбира се и тук качеството, производителят и направата на плочи е от голямо значение.

Съветът й е да се залага на БДС стандарт и плоскости с дебелина поне 18мм заради здравината им и по-високото качество. По-безопасни са плоскостите от МДФ (Medium Density Fibreboard, MDF - плоча от дървесни влакна със средна плътност), които отново имат свързващи влакната свойства, но чрез покритието, което му се поставя под формата на боя, се осигурява "запечатване“ на плоскостта и намаляване на излизащите вредни емиции до минимум.

Най-добрият вариант е да заложите на масивна дървесина – съответно и най-скъпият вариант. Мебелите пвц също не се препоръчват заради изкуствените емисии. С металните мебели залагате на здрава конструкция, но отново трябва да всичко да има полегати форми и ръбове, допълва тя.

Стени – при тях може да заложим на доста варианти, като най-простият и евтин е покритието с латекс (може да  сложите и миещ се латекс). Тапетите също все още са актуални и дори все повече хората залагат на дизайн - една стена с латекс, а друга с тапет.

Най-големият хит в момента са геометричните форми и стикери, които могат да се залепват и отлепват лесно и бързо. Различните фигури могат да се заменят и е хубаво да са свързани с предпочитанията на детето. Заложете на неутрален цвят за стените и "украсете“ с още 2 до 3 цвята максимум в комбинация. Или заложете на изчистени мебели и пъстри стени. Интересна е и идеята да боядисате стените със специална бяла или черна боя, която става като дъска за рисуване с маркери.

Подът за детската стая не трябва да е хлъзгав и студен. Заложете на дървен под в комбинация с килим, използвайте същия цвят за вратата и прозорците.

Осветление

Първо и много важно условие изберете детската стая да е с източно или югоизточно разположение, за да има естествена светлина. Отделно от това осветлението е една от най-важните стъпки при обзавеждането и от изключително значение при поставяне в стаята.

В зависимост от възрастта на детето може да променяте и местата на осветление. Задължително трябва да има основна лампа, както и такава в учебната зона. Там светлината трябва да е достатъчна, за да може детето да чете и  учи, без да натоварва очите си.

Допълнително винаги може да разчупите помещението с добавена лед светлина в долната част на леглото – много деца обичат да спят на приглушена светлина и това е добър вариант. Хубаво е да се използват и колони, преградни стени или ниши, които да бъдат осветени с лека светлина, които също допринасят за спокойствието и уюта.

Децата имат богато въображение и могат да са неизчерпаем източник на идеи и съветът на Цветелина е, ако родителите се затрудняват в избора, да са съветват с тях.

Може да се поставят лампи, които да осветяват една стена или тавана със звезди. Също както и със зонирането може и осветлението да е комбинирано със спот лампи, които да са близо до легло и бюро, така че светлината да попада и на двете места.

Завеси, паравани и разделители

По съвета на дизейнера аксесоарите могат да се съчетават прекрасно с игровата зона. Например да си направите палатка в стаята, или просто да обособите различните зони с преградна етажерка, декоративна стена или дори въжена стълба.

Тези аксесоари са много важни и при съжителството на две деца. Важна особеност при обзавеждане на стая, в която ще живеят брат и сестра, е визуалното отделянето на зоните на двете деца, така че всеки да има свой малък кът.

Детската стая трябва да се определя като "неговото място", неговия кът за игра, учене, усамотение, да създава важни качества като самостоятелност, чувство за отговорност и подредба.

При избора на цветови комбинации трябва да бъдем внимателни и да не избираме ярки и многообразни цветове. В повечето случаи това претоварва зрението и е възможно да държи в напрежение детето.

Ако все пак сте решили да използвате един ярък цвят, то той трябва да се съчетае с меки и неутрални тонове. Днес на пазари се предлагат серии от пастелни палитри с различни комбинации, които може да използвате.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Ема преди 5 години
До Сократисхахахах, по-големи глупости не бях чувала
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм съгласна, по тази логика недей да му четеш и Моби Дик, за да не се присеща за синия кит. Ако така се разсъждава не се дава никаква свобода и въображение на детето, за сметка на това родителя да го "предпази". Аз лично давам самостоятелност, като разбира се отговорността за нея е контролирана, в днешно време сървеменния родител спокойно може да проследи GPS локация и активност на детето когато е online. Истината е че трябва да обръщаме повече внимание на децата си.
4
3
 
6
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
А някой задава ли си въпроса-Защо прословутият кит от играта "Синият кит" взела толкова жертви-деца, присъства като интериор на детска стая?! Това не е ли преднамерено или тази дизайнерка и другата "специалистка" подбрала снимките не са чували за тази секта, която под формата на игра подтикват деца към самоубийство?!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А как да ги накараме да мислят?
2
2
 
8
 
! Отговори
Даскал Ботю преди 6 години
А класната стая,трябва да е облепена с петдесетолевки. Все пак и учителя трябва да се чувства комфортно.
1
4
 
7
 
! Отговори
На мама идиотчето преди 6 години
И плазма, и плазма! Задължително!