Следвайте указанията: Ученическата чанта – не по-тежка от 4 кг

Над 60% от българчетата са с гръбначни изкривявания
Обновена: 10 сеп 2017 10:13 | 10 сеп 2017 07:44, Петя Славова
14
Следвайте указанията: Ученическата чанта – не по-тежка от 4 кг
Снимка: архив, Булфото

До старта на учебната година остават броени дни. Ако все още родителите на първокласниците не са им купили ученическа чанта, е препоръчително не само да гледат модела, но и да съобразят избора си с конкретни параметри, които са от голямо значение за здравето и правилното развитие на децата.

Правилният подбор на раница има важна роля за здравия гръб на хлапетата, пише "Монитор". В новото издание на Наръчника за родителите на първокласници има конкретни насоки за избор на раница. Така например височината на чантата не бива да е повече от 30-40 см., за да не достига до краката на детето, когато е на гърба му. Ширината пък не трябва да е повече от тази на раменете.

Теглото на чантата не бива да надвишава 10-15 % от теглото на детето, т.е. ако вашият първокласник тежи около 25 кг, раницата с всичко в нея не бива да надхвърля 3-4 кг.

Още по темата

Презрамките – трябва да са широки, меки и с възможност за регулиране, за да може раницата да се носи и когато детето е само по блузка, и когато е с дебело яке.

"Учете детето да носи раницата с двете презрамки, за да предотвратите гръбначните изкривявания". Относно гърба – препоръчително е чантата да е с твърд гръб, но да има подложки на нивото на кръста. За безопасността на детето по улиците, пък експертите съветват раницата да бъде в ярки, сигнални цветове и да има светлоотразителни елементи. С биенете на първия звънец хлапетата ще прекарват все повече време в седнало положение на едно място. В тази връзка училищните чинове също трябва да отговарят на няколко важни характеристики, които да гарантират здравето на детето.

Така например че разстоянието от седалката до чина е нужно да стига до лакътя на детето. Това става ясно от препоръките свързани с избор на чин в puls.bg. В противен случай са възможни изкривявания на гръбначния стълб, защото ако чинът е прекалено висок или столчето ниско, детето започва да извива тялото си наляво и да повдига дясната ръка в рамото (и обратното ако е левичар). В случай, че чинът е нисък или столът висок, ученикът ще се привежда прекалено напред.

Положението на седалката спрямо чина също е от значение. Най-правилно е  нейният преден ръб е леко вдаден под чина, гласят още указанията. По този начин детето може да остане плътно облегнато на седалката докато работи.

За да се постигне това облегнато положение е необходимо е важно и разстоянието между между чина и облегалката. То не трябва да надвишава с повече от 5 сантиметра гръдната обиколка на ученика.

Облегалката на столчето пък трябва да стига поне до долния ръб на лопатките на детето, за да служи за опора. Относно дълбочината на седалката, тя трябва да поема поне 2/3 от дължината на бедрата, за да осигурява достатъчна опора на бедрените мускули.

За да избегнете гръбначни изкривявания или травми, научете детето да поставя раницата на масата или чина, преди да я сложи на гърба си., гласят още съветите в наръчника за родители на първокласници. Също така е препоръчително майките и татковците да създадат у децата си навик всеки ден да изпразват раницата напълно и да слагат в нея само необходимите неща.

"Помогнете му да организира съдържанието, като му осигурите подходящи папки и несесери за необходимите пособия по различните предмети: много бързо ще запомни, че нещата по математика са в зелената папка, а по български – в червената", пише още в наръчника. Част от пособията пък могат да остават в училище, така че децата да не носят излишна тежест, като този въпрос може да се договори с учителката.

Над 60% от българчетата имат гръбначни изкривявания, по данни, изложени в тазгодишния наръчник за родители на първокласници. Именно затова, с превантивна цел, раницата и чиновете трябва да отговарят на определени изисквания. В това число обаче влизат и бюрото и столът у дома. Те трябва да са ергономични, да пасват добре на тялото на първолака и да му осигуряват изправена позиция и здравословно седене.

Когато бюрото се регулира на височина, то осигурява на детето изправена позиция при писане/четене. Когато не е на правилната височина, детето се прегърбва (когато бюрото е по-ниско) или лактите му отиват прекалено нагоре (когато бюрото е по-високо). Резултатът е бърза умора, разконцентрация, нежелание за работа, главоболие, болки в гърба, пише още в наръчника. Дългото застояване на стола също е вредно. Според експертите децата между 6-10 години  могат да стоят в едно положение средно 5 минути, а хлапетата между 11-15 години – средно 15 минути.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Blackradio

Аз имах болки в гърба от училищните столове ...
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 777

Пробвай с раница. Ако не можеш да носиш 4 килограм, то те съветвам да потърсиш медицинка помощ.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До На мама идиотчето

А На мама идиoтчето, не знае ли, че не всички имаме баби и дядовци, а повечето деца, пътуват с автобуси до училище.
8
0
 
3
 
! Отговори
маларт преди 1 година
Изкривяванията са от други работи : липса на двигателна култура, не плува, само седи пред компютъра, телефона
7
1
 
2
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До Blackradio. Ааа не е вярно, никога не сме мъкнали тежки чанти. Аз си спомням, че тръгнах в 1ви клас с една малка чанта, с няколко учебника и съответните две тетрадки - за работа в клас и за домашна работа, които разбира се не носехме всеки ден всичките, а само тези, по които имахме часове. Понякога съм носил не повече от 2 учебника и 2 тетрадки. И несесера с химикали, моливи и цветни флумастери.
6
0
 
4
 
! Отговори
123321 преди 1 година
Преди имаше от ония чинове, дето седалките са запоени чрез метални тръби към масата, т.е. не може да се поместят. Някои от масите бяха с голям наклон, други почти прави. Много кофти работа, ако си висок, трябваше да се гънеш като хармоника.
5
2
 
10
 
! Отговори
На мама идиотчето преди 1 година
Авторите на "Наръчник за родители" не знаят ли, че когато мама или татко нямат възможност да докарат чедото си до училището с личния или служебния си автомобил, тогава детето идва в школото, водено за ръка от баба си, която му носи раницата. Носи я в ръка като дамска чанта, а не на гърба си.
Така че, редно е в наръчника да се отбележи до колко килограма могат да носят бабите в едната си ръка? Нали после със същата тази ръка трябва да меси баница, да пере и да чисти дома?
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
21 век сме вече а още го карат на тетрадки и старовремски начини на учене ,те за тва и нещат да учат дечурлигата . Важното е наще фирми да си продадат боклукчийските учебници - цветни , черно -бели ли , няма значение !
3
4
 
7
 
! Отговори
777 преди 1 година
Аз съм 45кг. не мога да нося 4кг, детето ми е 20кг. как да носи 4кг?
2
2
 
14
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Точно така, само, че всяка сутрин имаше тъй наречената ведрина, на която правехме упражнения. Също така учителите ВИНАГИ ни правеха забележка да не се "гърбим" като седим.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абсурдни неща, да се закрие министерството на образованието, вижда се, че само глупости ръси