На територията на София няма незаконни сгради, но има такива, формално спазили изискванията

Гражданите трябва да се по-активни по отношение на строежите
Обновена: 14 сеп 2018 17:56 | 14 сеп 2018 17:25, Екип на Bloomberg
14
На територията на София няма незаконни сгради, но има такива, формално спазили изискванията

 Преди началото на всеки строеж има план за изпълнението му. Този план подлежи на обществено обсъждане, преглед от комисии и е разглеждан от специалисти. След влизането му в сила той трябва да е устойчив. Обществото у нас остава пасивно при промените на плана, става активно след началото на строежа. Необходимо е именно обратното. Обществото трябва да е по-активно, запознато и компетентно преди одобрението на плана. Това каза Георги Шопов, предс. на Националната асоциация на строителните предприемачи, в ефира на  Bloomberg TV Bulgaria.

Шопов посочи, че напрежението при стартирането на даден строеж идва от факта, че тези отношения не са ясно регламентирани.

„Начинът да не се изпълни един план е да има достатъчно активност преди началото на работата по резлизацията му“.

Като друг недостатък гостът определи частичното изменение на градоустройствения план.

„По цял свят плановете се правят цялостни. Най-малката територия, която трябва да бъде обхваната, е поне с размерите на един квартал. Планът за нея не би трябвало да може да се променя поне за период от 20 години“.

Шопов посочи, че към момента в столицата незаконни имоти няма.

„Няма сграда на територията на София, която да е незаконна. Има обаче сгради, които формално спазват градоустройствените изисквания, но все пак пречат на останалите. Промяна трябва да се търси в действащата нормативна база“.

Вижте на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Умен гущер преди 5 години
На станция "Бели Дунав" на метрото, на спирката на трамвай номер 6, до Била, има 6 етажна сграда от стъкло и метал, която строиха години наред и е абсолютно незаконна. Никога не е имало табели кой и какво строи. Докато Фандъчката идваше да инспектира строежа на метрото (поне 3 пъти), сградата се строеше и й бодеше очите, но никой не провери каква и на кого е. Преди това там имаше бензиностанция от тези с по две външни цистерни и две колонки. Точно под прозорците на хората от блока.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
даммм, в нашият квартал на единият завой бутнаха едната ограда, сложиха нещо като настилка и "отбиха" пътя, на мястото на завоя се загради и хоп - нова кооперация.Това че пречи да го мисли който ще минава.Това че новите собственици не могат да паркират на пътя си защото има само една лента без отстояние, да го мисли някой друг ;)като цяло архитекта да се гръмне, защото е едно голямо недоразумение на природата.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зведенията бичещи чалга денонощно и на сутринта изхвърлящи огромни количества *** по контеинерите на околните блокжве, построени на обръщалото на тролей 5 и автобус 306 в Младост 2, сигурно и те са законни!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Афоризъм на изказването! Няма няма, тъй ще се дума! :))))))))))))))))))))))))
9
0
 
8
 
! Отговори
ХА, ХА, ХА преди 5 години
Законни ли са кочините на бразилейросите по гета? Законни ли са бутнатите и рушащи се сгради?
8
0
 
7
 
! Отговори
ОМЕРЗЕН преди 5 години
Г-н Ш........в, я проверете строителните книжа на денонощен магазин в Бояна -ъгъла между ул. Беловодски път и ул. Севастократор Калоян и корегирайтетвърдението си, моля.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Георги Шопов, предс. на Националната асоциация на строителните предприемачи,да каже в ефир "ФакултетО'' в София ли се намира или къде?
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Квартал ,,Христо Ботев,, целият е законен. :-)
5
0
 
20
 
! Отговори
Смехоран преди 5 години
Сигурно в кв.Татарли на бул.К Величков са законни бараките които вместо керемиди имат балатум за покриви и жилищни дупки каквито не са имали и първите жители на Средец преди две хилядолетия
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И във парк въртопа има разрастващо се гето, за което никой не взима мерки, въпреки многобройните сигнали. През първият мандат на Картофка се настаниха и направиха първата барака, сега е почти цяла махала.
3
1
 
20
 
! Отговори
ДА НЕ ЛЪЖАТ !!! преди 5 години
ромските гета също са в София.Помните ли, че някой отчете в медиите миналата година, че откакто Фандъковае кмет на София, гетото на определено място се е увеличило на дължинас ЕДИН КИЛОМЕТЪР. При това, тази нововъзникнала част се състои само от незаконно струпани коптори!
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма незаконни, защото срещу рушвет чиновника от общината ги е пуснал в експлоатация, получили са заветният акт 16 въпреки липсващотот 30% задължително озеленяване, промените в плана, липсата на паркоместа и т.н.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Промяната трябва да се търси в действащата нормативна разпоредба". Правилно.Тя се търси от времето на соца. И това е правилно! Търси се!