Войната в Украйна: Западът трябва да се срамува, избра позора

Украйна няма да се върне под контрола на Москва
26 фев 2022 10:41, Александър Попов
392
Войната в Украйна: Западът трябва да се срамува, избра позора
Снимка: GettyImages

Русия нападна Украйна, голямата война е факт. Катастрофата можеше да бъде избегната, но след 2014 Западът просто си затвори очите. Лицата на западните политици би трябвало да горят от срам, коментира Роман Гончаренко за "Дойче Веле".

Четвъртък, 24 февруари 2022 - никога няма да забравим този ден. Това е денят, в който едно обезумяло руско ръководство реши да започне голяма война срещу Украйна. Денят, за който хората в Украйна и приятелите им по света се подготвяха дълго, но все пак се надяваха, че той няма да настъпи. Денят, в който Кремъл просто започна война в Европа.

Сега мнозина се питат как въобще се стигна дотук. Отговорът се съдържа в един цитат от Уинстън Чърчил: "Те имаха избор между войната и позора. Избраха позора и получиха войната."

Мащабите на това нахлуване не оставят никакво съмнение: руските войски нападнаха Украйна - точно така, както и преди 100 години, когато украинците за първи път обявиха независимост. Последиците от тази чудовищна стъпка ще разтърсят света из основи.

Още по темата
Фаталната грешка на Запада

Немалка част от отговорността за това развитие е на Запада. Когато Русия нападна Украйна за първи път след украинската независимост от 1991 и анексира Крим, Западът избра позора, за който говори Чърчил. Лидерите на САЩ, Германия и другите водещи западни държави настояваха Украйна да не оказва съпротива - сакън да не "провокираме" руския президент Владимир Путин. Мотивът гласеше: Западът не желае нов пожар точно 100 години след началото на Първата световна война. Това беше разбираемо, същевременно обаче и фатална грешка.

Русия се опияни от успеха си в Крим и продължи с войната в източноукраинския Донбас. А Западът твърде колебливо започна да снабдява Украйна с оръжие (Германия категорично отказа). Някакви санкции срещу руската икономика бяха наложени чак след свалянето на малайзийския пътнически самолет MH17. Но и те бяха толкова ограничени и слаби, че накараха Русия да смята, че може да продължи да действа без да очаква сериозна съпротива.

Време е да се помогне на Киев

Но и Украйна подцени степента на лудост, обхванала ръководството в Москва, както и настроенията на голяма част от руското население - хората, които не възприемат Украйна като независима държава. Вместо това много украинци се чувстваха някак сигурни: те смятаха, че след като са съседи и братя, Русия няма да дръзне да започне открита война. Киев дори не прекъсна дипломатическите си отношения с Русия, с което изпрати грешен сигнал към съюзниците си на запад под мотото, че нещата не са чак толкова зле.

Така обаче беше пропуснат шансът да се предотврати сегашната война. Западните лидери решиха да преговарят с Русия с надеждата, че така могат да укротят агресора. Но човешката история показва, че подобна тактика никога не е била успешна. Ето, че тя се провали и сега в Украйна.

Русия използва постъпленията си от продажбата на нефт и газ за разработването на нови оръжия, както и за да се подготви за една апокалиптична война - не само срещу Украйна, а и срещу целия Запад. В тази посока имаше много предупреждения, всичко беше известно: Кремъл и неговите пропагандисти никога не са крили намеренията си. Но Западът предпочете да си затвори очите. Сега лицата на западните политици би трябвало да горят от срам.  
Украйна няма да се върне под контрола на Москва

Сега е време да бъдат поправени грешките и да се помогне на Украйна с всички възможни средства. Ще има сражения, кръвопролития, вероятно окупация и дълга партизанска война. Украйна ще изгуби много от най-добрите си синове и дъщери. Но тя ще оцелее - в това няма никакво съмнение. Украинците никога повече няма да се примирят с това да бъдат водени на каишка от Москва. Тези времена отминаха и никога няма да се върнат.  

А Русия? Пътят на агресията срещу Украйна и целия западен свят, по който сега тръгва Москва, рано или късно ще свърши с катастрофа. След това Русия може би ще получи шанса да започне отначало. Но да не забравяме: сега всички свободолюбиви хора са преди всичко украинци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още по темата: войнаУкрайнарусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бавно впряга , но бързо пали ! Това се отнася за една велика държава ,която търпя и изчаква 8 години да избиват и горят , измъчват и осакатяват нейнни поданици .Сега ли трябваше да се сетим какво се случи и да ги укоряваме ?Защо и имаме ли това право след като наблюдавахме този позор за човечеството , връщането на откровен фашизъм и гавра с човешки същества , независимо от каква народност са ?Подклаждачите на това деяние сега се оттеглиха и гледат отдалеч , но пращат оръжие това да продължи ощи.
278
12
 
48
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Що за леко четиво е тая статия, едва ли не всичко, ковто е правил запада е било да се опитва да поддържа мира , а не да разпали ужасната война, оставяйки на Русия абсолютно никакъв избор!
277
4
 
50
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Едно разбирам - ние си коментираме, даваме мнения и предложения как да се прекрати военния конфликт, но съм убеден , че хората от които зависи спирането на войната изобщо не се интересуват от мнението на хората.
276
9
 
72
 
! Отговори
Кой ми сра в гащите преди 2 години
Всички са виновни, но най-вече тези, които сега са пуснали на предна линия да лаят дребните ***, а те големият световен мастиф се правят на умряла лисица. Кой даде милиарди да насъска украинците, кой настанява биячи около руските граници? И кой ще е този, който ще чака свинете да го изядат жив? И аз ще ударя пръв.
275
14
 
54
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Украйините сами са си виновни, не видяха ли как западна европа обещаваше какво ли не на Армения и когато стана война ги оставиха сами срещу Турция и Азербайджан! Явно хората са слепи и ***, нямат никакво чувство за реалност... да пускат атомните бомби и да се свършва с това същество, явно те не заслужават да съществуват, те са просто един вирус. Жалко, че короната не ги довърши!
274
13
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да но грешките са че решиха, че реших да използват Украйна като оръжие срещу Русия, но не е точно грешка а риск, както сега се оказва не добър, но при други обстоятелства можеше да бъде печелиш ход, просто не успяха да формират факторите които да направят печелишо оръжие Украйна. Все пак говорим за гросмайсторска игра, в която не трябва да се забравя, че противника също е гросмайстор.
273
21
 
60
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
С такива меки китки като французи, англичани, италянци, испанци, германци, особено австрийци, швайцарци, португалци, унгарци е така!
272
7
 
138
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сегашните поколения не знаят нищо за войната и не им идва наум, че това е най-зловещото нещо. В една война няма победители, а само много мъка и мизерия. НАТО искаше да се настани до оградата на Русия и непрекъснато провокираше. Дребния човек реши да си избие комплексите и стана страшно. От тази война страдат и двата народа, а политиците трупат дивиденти на гърба на народа. Жалко за целия свят.
271
19
 
122
 
! Отговори
ДО СЛАВИ преди 2 години
ЕС и НАТО не оставиха Украйна сама. Те я оставиха да си прави каквото си иска с Минските споразумения, които тя саботира. Затова имаме война. Честито!
270
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей скрий се някъде или се направи че те викат.Който квото посее това ще пожъне. Срам за цялото човечество.
269
21
 
112
 
! Отговори
Оня преди 2 години
А знаете ли какво са правили украинците с Донецк и Луганск преди да поискат помощ от рф .Поинтересувайте се.в.В бг няма български медии че да са обективни.
268
63
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците до сряда вечер повтаряха че няма да нападат. В четвъртък сутрин ... нападнаха. Сега, говори се за някакви истории с горени хора, колко да вярвам, много, малко, никак?
267
5
 
51
 
! Отговори
Слави преди 2 години
До АнонименМиля че за самолета се знае но истината е неудобна за публикуване и не е тон с медийната кампания в момента
266
18
 
110
 
! Отговори
Слави преди 2 години
Това което се слува е тоттален провал на политиката на EU и НАТО. Те просто, оставиха Украйна сама. Можем само да си правим изводи на кого сме избрали да разчитаме за собствената си сигурност. Огромният проблем е че никой от запада не иска да даде жива сила за да влезе в конфликт с Русия. Нато е голяма армия под едно командване но стигне ли се до рештелни действия всички ще се изпокрият. Русия е точно обратното велика армия с единно командване и решително управление. Жалко за невинните жертви.
265
6
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** срама няма. Колкото ги е срам за миналите им изпълнения по колониите, толкова и сега.
264
21
 
142
 
! Отговори
Гневен преди 2 години
Да,западът трябва да се срамува и понесе отговорностите си за всички злини,които е причинил на човечеството! Колониалното робство,безпощадното ограбване на по слабите,запалването на много войни с цел ограбване на различни ресурси,избиването на милиони хора при хищническите им набези! Агресивно нахлуване, бомбардиране и избиване на невинни хора в суверенна Югославия,Ирак,Либия,Афганистан,Сирия,Виетнам! А атомните бомби над Хирошима и Нагазаки? Трябва да се срмуват,че съсипаха и Украйна!!!
263
18
 
83
 
! Отговори
Costa преди 2 години
Енергийната система на Украйна е в катастрофално състояние. Проектните срокове за експлоатация на АЕЦ вече са приключили, в това число и заради използването на горивни сглобки на компанията Westinghouse вместо "познатите" горивни агрегати със съветски дизайн от Русия. Затова се въвеждат руски войски, за да вземат под контрол всички стратегически обекти на територията на бивша Украйна и да спасят себе си и Европа от атомна катастрофа. Украйна е *** с граната.
262
11
 
79
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До АнгелБезконтролното раздаване на оръжие до това ще доведе.Свършено е с Украйна.Лошо за обикновенните хора.Ще си отидат и много млади хора.
261
58
 
28
 
! Отговори
СТОЙТЕ СИ В КЪЩИ преди 2 години
Всички Руснаци по света незабавно изведени в родната Русия, така ще лишат Путин от желанието да ходи да ги спасява по света- стойте си в къщи.
260
33
 
111
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не пада Зелвнски? Така или иначе е обречени ли иска Украйна да стане на пепел. Америка да поеме бежанците. Всичко стана зарад Фащ,! Тепърва има да става! И с кво помага ЕС? С оръжие! След като им дават, да поемат последствията.