Войната в Украйна: Западът трябва да се срамува, избра позора

Украйна няма да се върне под контрола на Москва
26 фев 2022 10:41, Александър Попов
392
Войната в Украйна: Западът трябва да се срамува, избра позора
Снимка: GettyImages

Русия нападна Украйна, голямата война е факт. Катастрофата можеше да бъде избегната, но след 2014 Западът просто си затвори очите. Лицата на западните политици би трябвало да горят от срам, коментира Роман Гончаренко за "Дойче Веле".

Четвъртък, 24 февруари 2022 - никога няма да забравим този ден. Това е денят, в който едно обезумяло руско ръководство реши да започне голяма война срещу Украйна. Денят, за който хората в Украйна и приятелите им по света се подготвяха дълго, но все пак се надяваха, че той няма да настъпи. Денят, в който Кремъл просто започна война в Европа.

Сега мнозина се питат как въобще се стигна дотук. Отговорът се съдържа в един цитат от Уинстън Чърчил: "Те имаха избор между войната и позора. Избраха позора и получиха войната."

Мащабите на това нахлуване не оставят никакво съмнение: руските войски нападнаха Украйна - точно така, както и преди 100 години, когато украинците за първи път обявиха независимост. Последиците от тази чудовищна стъпка ще разтърсят света из основи.

Още по темата
Фаталната грешка на Запада

Немалка част от отговорността за това развитие е на Запада. Когато Русия нападна Украйна за първи път след украинската независимост от 1991 и анексира Крим, Западът избра позора, за който говори Чърчил. Лидерите на САЩ, Германия и другите водещи западни държави настояваха Украйна да не оказва съпротива - сакън да не "провокираме" руския президент Владимир Путин. Мотивът гласеше: Западът не желае нов пожар точно 100 години след началото на Първата световна война. Това беше разбираемо, същевременно обаче и фатална грешка.

Русия се опияни от успеха си в Крим и продължи с войната в източноукраинския Донбас. А Западът твърде колебливо започна да снабдява Украйна с оръжие (Германия категорично отказа). Някакви санкции срещу руската икономика бяха наложени чак след свалянето на малайзийския пътнически самолет MH17. Но и те бяха толкова ограничени и слаби, че накараха Русия да смята, че може да продължи да действа без да очаква сериозна съпротива.

Време е да се помогне на Киев

Но и Украйна подцени степента на лудост, обхванала ръководството в Москва, както и настроенията на голяма част от руското население - хората, които не възприемат Украйна като независима държава. Вместо това много украинци се чувстваха някак сигурни: те смятаха, че след като са съседи и братя, Русия няма да дръзне да започне открита война. Киев дори не прекъсна дипломатическите си отношения с Русия, с което изпрати грешен сигнал към съюзниците си на запад под мотото, че нещата не са чак толкова зле.

Така обаче беше пропуснат шансът да се предотврати сегашната война. Западните лидери решиха да преговарят с Русия с надеждата, че така могат да укротят агресора. Но човешката история показва, че подобна тактика никога не е била успешна. Ето, че тя се провали и сега в Украйна.

Русия използва постъпленията си от продажбата на нефт и газ за разработването на нови оръжия, както и за да се подготви за една апокалиптична война - не само срещу Украйна, а и срещу целия Запад. В тази посока имаше много предупреждения, всичко беше известно: Кремъл и неговите пропагандисти никога не са крили намеренията си. Но Западът предпочете да си затвори очите. Сега лицата на западните политици би трябвало да горят от срам.  
Украйна няма да се върне под контрола на Москва

Сега е време да бъдат поправени грешките и да се помогне на Украйна с всички възможни средства. Ще има сражения, кръвопролития, вероятно окупация и дълга партизанска война. Украйна ще изгуби много от най-добрите си синове и дъщери. Но тя ще оцелее - в това няма никакво съмнение. Украинците никога повече няма да се примирят с това да бъдат водени на каишка от Москва. Тези времена отминаха и никога няма да се върнат.  

А Русия? Пътят на агресията срещу Украйна и целия западен свят, по който сега тръгва Москва, рано или късно ще свърши с катастрофа. След това Русия може би ще получи шанса да започне отначало. Но да не забравяме: сега всички свободолюбиви хора са преди всичко украинци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още по темата: войнаУкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
5
 
56
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
До 240 - Е предполагам, че Елцин повече ти е допадал, но уви... Сега група от герунтофил, злобна женичка наскоро заместила бездетна бабичка и откровен *** в стил мистър Бийн предвождани от склерозирало старче, което не може да се качи дори в самолета си без да цуне стълбите 2 - 3 пъти и ползващо бележки за напомняне, а от скоро ауто кю ще му се противопоставят с цел повече гей паради, трети четвърти и пети пол, педофилията да не е престъпление а право на избор и други благинки. Да живее гЕйС
238
9
 
73
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Поговорка: Помисли добре, преди да поканиш мечката на танц...защото, КОГА И КАК да завърши танца...не решаваш ти, а мечката!
237
38
 
11
 
! Отговори
До 258 преди 2 години
А ти като имаш топки *** и се бий на страната на Раша.
236
55
 
4
 
! Отговори
Соломон Паси преди 2 години
Майната му на Православието!
235
11
 
78
 
! Отговори
Западняк преди 2 години
Срамувам се! Но Вие украинци си сърбайте сами попарата дето си надробихте!!!
234
14
 
80
 
! Отговори
Чашата преля преди 2 години
Какво донесоха краварите, само упадък, ***, наркотици и гонене на личните си интереси. Само Русия, мачкайте плъзналата поквара наред.
233
10
 
60
 
! Отговори
Не сте разбрали преди 2 години
Кой е казал че Украйна ще се връща под контрола на Москва украйна ще бъде превзета и наименувана Украинска република в състава на РФ
232
29
 
10
 
! Отговори
кубанская столица преди 2 години
Запад трябва да се срамува.... Запад нямаше да изпратеше войска ан Украина.. Позор! Тогава нека България ще изпрати войска на Украина. И те храбро ще победят Россия. Това ще бъда доказателство на непобедима българска армия!. Позор на запад!
231
12
 
62
 
! Отговори
Ново бъдеще преди 2 години
Руснаците просто като заловят Зеленски трябва да го пратят в ДНР и ЛНР там знаят какво да правят с него!
230
4
 
43
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Форумните атлантици, ако имаха топки, трябваше вече с пешки да из'биват руските отряди... ако имаха топки и не бяха страхливи миш'ки де.
229
9
 
39
 
! Отговори
Да преди 2 години
Но Зеленика е напуснал Киев, още снощи! Ние се държите колкото искате. Клончета го е страх. Интересно Кличко къде е?
228
51
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добра е да дойдат още братя украинци.С тяхна помощ ще изметем платените от руското посолство русофили - 5 тата колона.Помните ло главорезите на Путин с моторите ?? Тази година няма да могат даже да припарят на Българска територия.
227
5
 
55
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Когато начело на една държава стои КЛОУН то цялата държава представлява един евтин ЦИРК!
226
6
 
67
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
А вие какво решихте, че на някой на запад му пука за вас ли, само защото се подлъгахте по техните провокатори? Те пишат на латиница, не са православни християни - нищо общо нямат с вас. Просто ви използват, като територия и като средство да отслабят Русия. Колкото им пука за нас толкова им пука и за вас. Дори javelin-ите ви ги продадоха и то прескъпо. Вие да не решихте, че някой западняк ще умира за Украйна? Идеята беше да ви противопоставят та да се бият славяни със славяни та да намаляват.
225
6
 
52
 
! Отговори
хммм преди 2 години
Ирак бил нападнал Кувейт и затова Америка ги освободила, ахаха боже ще умра от смях. Значи все още има балами които вярват на това. Как може да си така наивен бе ти от село излизал ли си въобще? Америка и запада са символа на лицемерието и злото. Дължат милиарди от кредити които захранват от военни конфликти. Кувейt не беше ударен от Ирак, всичко беше инсценировка за започване на война. За такива като теб и безсмислените самолети ударили двата блока в америка са иракски, бо нак. :DD
224
3
 
31
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
Укряинците почвали война с какво бе с голите си гасове ли
223
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя клоун да вземе да върви при господарите си. И войната да свърши, да няма повече разрушения.
222
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западните пари скоро ще имат стойността на руло тоалетна хартия
221
51
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната тепърва започва и Путин и неговата фашистка армия ще затъва ,но много , много по зле от Афганистан.
220
8
 
50
 
! Отговори
Българинъ преди 2 години
Украинци внимавайте защото сте в България а тук фашисти никак не обичаме.Да не ви стане горещо тук!!