С един военен ход Путин събуди летаргична Европа

Тази летаргия продължи три десетилетия
252
С един военен ход Путин събуди летаргична Европа
Снимка: БГНЕС

С войната, която Русия започна в Украйна, Кремъл доведе до забележителен резултат – извади Европа от летаргия, която продължи над три десетилетия.

След края на Студената война и колапса на Съветския съюз Старият континент остана удобно сгушен под ядрения чадър на САЩ и неглижираше отбранителния си капацитет.

Но Путин сложи край на това със „специалната“ си операция срещу Украйна. Само за няколко месеца Кремъл успя да предизвика преодоляване на вътрешното разделение в Европа, а и в евроатлантическите отношения. Когато щедро разпространяваните кадри на безкрайни колони руски танкове  и зъзнещи в укрития украинци започнаха да обикалят света, стана ясно, че егоизмът в политически план трябва да отстъпи.

Реалността принуди редица гледащи „с любов“ на Путин държавници да го поставят „в ъгъла“. Дори и „верните“ на Кремъл хора като чешкия президент Милош Земан или унгарския премиер Виктор Орбан, макар и с нежелание, отстъпиха пред идващата откъм Москва студена реалност. Стигна се дори дотам, че у „мило“ отнасящата се към Путин лидерка на френските националисти Марин Льо Пен, се изпари желанието да промовира тези си чувства, посочи "Политико".

И все пак най-забележима е в голяма степен неочаквана промяната в германската политика.

Често описван като предсказуем и "роботизиран", канцлерът на Германия Олаф Шолц се окуражи след нахлуването на Русия в Украйна, разбивайки политическите табута, за да насочи Германия към "нова ера", която може да промени ролята ѝ на световната сцена.

Само допреди няколко седмици германските медии открито питаха "къде е Шолц?", упреквайки социалдемократа в липса на лидерство по належащи въпроси като пандемията от коронавирус и влошаващата се криза в Украйна.

Но нападението на Москва над Украйна миналата седмица подтикна канцлера към действие, чиято кулминация бе речта, която коментаторите нарекоха "историческа".

Шолц, който е на поста си едва от три месеца, говори с необичайна яснота, когато представи редица промени в отбраната и външната политика, които обещават да преобърнат десетилетното нежелание на Германия да се захване с промяна в политиката си по отношение на Бундесвера.

"Украинската криза промени канцлера. А сега той променя и нашата страна", констатира най-продаваният в Германия вестник „Билд“.

Обръщайки се към извънредна парламентарна сесия, Шолц заяви пред нацията, че "сега се намираме в нова ера".

В страна, преследвана от следвоенна вина, Шолц увери германците, че са "от правилната страна на историята" като съюзници на Украйна.

Сред най-значимите изявления беше обещанието само през тази година да бъдат отделени 100 млрд. евро за модернизиране на хронично недофинансираната армия.

Шолц също така заяви, че най-голямата икономика в Европа ще се ангажира да отделя годишно повече от два процента от брутния вътрешен продукт на Германия за отбрана, надхвърляйки дори целта на НАТО.

По-рано коалиционното му правителство вече отмени забраната за изпращане на оръжия в Украйна и блокира пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2" между Германия и Русия, който по времето на Меркел упорито беше защитаван като бизнесначинание.

Този ход донесе облекчение на САЩ и европейските партньори, които бяха започнали да поставят под съмнение решимостта на Берлин да се противопостави на Москва.

Някои наблюдатели изказват предположения, че може би не е случайно, че руският президент Владимир Путин е определил момента на нахлуването след напускането на канцлера-ветеран Ангела Меркел. Да не забравяме също, че в Пекин имаше зимна олимпиада, станала повод стопанинът на Кремъл да се разходи до столицата на Поднебесната империя. Да „открадне шоуто“ на Китай с инвазия в Украйна, докато атлетите се надпреварваха в Пекин, беше изключено. А и нали заради олимпийските игри – като идея – в древността все пак е имало т. нар. олимпийско примирие, за да има спокойствие за състезанията?!

Путин беше изградил работни отношения с Меркел, основани на взаимно уважение и обща история на живот в бившата комунистическа Източна Германия.

Но ако е виждал – с удоволствие - слабост, докато новото правителство в Берлин стъпваше на крака,  радикалните действия на Кремъл изглежда са активизирали не само Шолц, но и цялата нация, което се видя, след като повече от 100 000 души излязоха по улиците на Берлин, за да протестират срещу руската инвазия.

Списание „Шпигел“, което някога описа Шолц като "олицетворение на скуката в политиката", похвали канцлера, че е проявил "лидерство, което липсваше през последните седмици".

"Шолц, който често е риторично неясен, не остави съмнение за решителността си", написа „Шпигел“.

Но Шолц и преди е изненадвал наблюдателите.

Като министър на финансите на Меркел той спря заветната дългова спирачка на Германия, за да отпусне вълна  от помощ при пандемия, и премина предишна червена линия, като подкрепи пакета за възстановяване на Европейския съюз, частично финансиран чрез съвместни заеми.

Но тези негови действия като че ли останаха незабелязани.

Само че се оказва, че „скучният“ Шолц е всъщност много твърд, последователен и е в състояние да взима решения, на каквито не беше способна неговата предшественичка Ангела Меркал.

Всъщност именно характерната му скука го доказва като надежден и му помогна да спечели парламентарните избори миналата година, като остана верен на прагматизъм,  избягвайки гафовете, които сринаха съперниците му от партията на Зелените и от консервативния лагер на Меркел.

Сега той оглавява първата в историята на Германия тристранна коалиция, съставена от Социалдемократическата партия (ГСДП), Зелените и подкрепящата бизнеса Свободна демократическа партия (СвДП).

Политическият обрат на Шолц бележи повратна точка за неговата лявоцентристка партия ГСДП, която в миналото е подкрепяла тесните връзки с Русия.

Милитаристичната еуфория на Русия е "грубо събуждане", което принуди ГСДП "да изхвърли зад борда десетилетни убеждения", пише консервативният вестник „Франкфуртер Алгемайне“.

Критикуван за „беззъбата“ и безрезултатна визита в Москва, където разговаря с демонстриращия увереност Владимир Путин, Шолц промени на 26 февруари един от темелите в политиката на  Германия – страната никога досега не е изпращала оръжия в конфликтни зони. Само че руската инвазия в Украйна беше оценена като епохален момент, който застрашава целия порядък в Европа след Втората световна война.

Всъщност Путин тласна Германия към рязка промяна в курса, след като Берлин се придържаше към първоначалната си позиция в продължение на седмици въпреки нарастващата руска заплаха и натиска от страна на съюзниците от ЕС и  НАТО, настроенията в която диктува(ше) Вашингтон.

Поради това от собствените си складове германското правителство ще изпрати на Украйна 1000 противотанкови оръжия и 500 преносими зенитно-ракетни комплекси "Стингър". Правителството също така упълномощи Нидерландия да изпрати на Украйна 400 гранатомета и каза на Естония, че няма проблем да достави на Украйна оръдия, върху което наскоро постави ембарго.

Шолц също така се дистанцира от бившия канцлер социалдемократ Герхард Шрьодер, чието близко приятелство с Путин и безгрижен живот в „горното ниво“ на руския бизнес се превърнаха в срам за партията.

В същото време новият път на Шолц бележи рязко скъсване с подхода на предшественика си, който поставяше бизнес интересите пред разширяващата се пропаст от недемократични промени в Русия.

Светкавичното негативно развитие на събитията ще предизвика поглед от друг ъгъл върху акцента,  който Меркел постави върху търговията и диалога с  Москва по време на четирите си мандата. И вероятно все повече хора ще започнат да си задават въпроса дали „Мамче“ (германците наричаха дълго време Меркел „Mutti“) наистина е била обективна в оценките си за Путин. А и  дали наистина е била загрижена за бъдещето на „децата“ си – германските данъкоплатци.

Да, определено войната в Украйна ще промени Европа. А дали от нея ще има полза самата Русия, ще покаже бъдещето на Путин./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
4
 
3
 
! Отговори
205 на моста с късо преди 2 години
синтетично въже.
152
5
 
12
 
! Отговори
Чочо преди 2 години
Ако руснаците решат пак да дойдат някой път насам, за да ни освободят от американското робство, русофобите ще са първите, които ще обърнат палачинката. Ще има "здравствуйте, братушки" от хора като Евгени Дайнов и Калин Янакиев :Д:Д:Д
151
23
 
12
 
! Отговори
до 191 преди 2 години
Смени си данните тогава. Всички българи обичат Русия, дори русофобите, макар че никога няма да си го признаят естествено. Масово т.нар. русофоби се наливат с водка като предпочитано питие, ходят по екскурзии в Русия (докато още можеше), гледат футболни мачове на руски стриймове и думкат рускини на Слънчака. Просто тези хора масово са комплексирани и комплексите им трябва да избият в нещо, в случая към русофобия. Вътрешно обаче всеки българин обича Русия, защото без тях нямаше сега да ни има.
150
11
 
19
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ преди 2 години
Ами туй им казваше и Путин, за да няма патаклами, прибирайте си играчките в близост до нашата ограда и не 0пикавайте портата на мечката за да не я събудите... Е не го направихте пък сега олеле...
149
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, събуди я, за да прогледне за истинската същност на руската политика, за истинския Путин!
148
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЕЛИК СИ ПУТИН!!!
147
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нима западните лъжци и лицемери начело с америка си врат носовете в Украйна просто така, от любов към демокрацията?
146
22
 
26
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
ПЪЛНА И КАТЕГОРИЧНА ПОДКРЕПА ЗА ГОСПОДИН ПУТИН И БРАТСКА РУСИЯ ! ОПЕРАЦИЯТА ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ДО ЕЛИМИНИРАНЕТО И НА ПОСЛЕДНИЯ УКРАИНСКИ НАЦИСТ !!! ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Е С ВАС ГОСПОДИН ПУТИН ! БЪДЕТЕ ЗДРАВ И БЛАГОСЛОВЕН !
145
11
 
11
 
! Отговори
Наблюдавам преди 2 години
Странната военна операция на Путин в Украйна и все повече се убеждавам, че Русия влезна в капана. Тази война е повече театралничене и ПР отколкото война. Напомня ми на сцинариите в България дето гледахме напоследък - един човек от диванчето командва Европарламента по телевизора или билборд с надпис мутри вън или мис Украйна само по оръжие и с нарисувано знаменце на бузката. Изглежда страданията на обикновените хора са просто изгодни за някой кукловод и истинската война е някъде другаде.
144
26
 
22
 
! Отговори
До 179 преди 2 години
По мои данни 91% от българите са зад Украйна. Всички вече ненавиждат агресора Русия с пигмея начело.
143
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам кой е крив но ако ЕС беше вразумил Зеленски война нямаше да има.
142
9
 
17
 
! Отговори
Венцислав преди 2 години
Като видя коментар, уж на български език, но звучащ "вапшчье нье мош *** пазна, че сам раскиня", ми е ясно кой пише болшинството коментари тук !!!
141
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямайте вяра на империите, както и да се казват!
140
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не му пука нито за Украйна, нито за демокрацията. Всеки драска с калема сметки и гледа какво ще измъкне в патакламата. Освен това на украинците им е ясно, че нямат шансове срещу Русия. Всеки дърпа чергата към себе си. Сладките приказки за солидарност са лански сняг. Това е истината зад театъра.
139
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как жители Горловки годами выживают в подвале: кадры с передовой....блокиран е иска vpn. Това е от 1019
138
16
 
13
 
! Отговори
Диоген преди 2 години
1 долар= 230 рубли.Днес,а утре...Предполага се че на 04.03. Путин ще обяви всеобща мобилизация. Това е последният му ход, подчертаващ безизходицата, пред която е само Оня свят.Да хвърлиш резервисти там,където се е провалила редовната армия е окончателния край на проваления блицкриг.Този финален спазъм на развинтена психика е доказателство, че Путин е решил да завлече и последния руснак в Ада.Президентът на Русия се оказа безмилостен към народа си,нека поне Бог е милостив.
137
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС имат по-важни проблеми като геибракове и трети пол а Габриел е с роминк за ромите.
136
8
 
6
 
! Отговори
чардака преди 2 години
До Анонимен - мен да наричаш русофил, ти срама нямаш ли бе, путинофиле? Ай дърпай. Ти си смешен хахаха
135
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Чаршава", "офчици" - това българската русофилия е най-неграмотната част от населението. Понякога се чудя, дали не са роми.
134
8
 
8
 
! Отговори
САЩ преди 2 години
Войната свърши. Време е ЕС да плати сметките. Заповядайте чаршава. ахахха