С един военен ход Путин събуди летаргична Европа

Тази летаргия продължи три десетилетия
252
С един военен ход Путин събуди летаргична Европа
Снимка: БГНЕС

С войната, която Русия започна в Украйна, Кремъл доведе до забележителен резултат – извади Европа от летаргия, която продължи над три десетилетия.

След края на Студената война и колапса на Съветския съюз Старият континент остана удобно сгушен под ядрения чадър на САЩ и неглижираше отбранителния си капацитет.

Но Путин сложи край на това със „специалната“ си операция срещу Украйна. Само за няколко месеца Кремъл успя да предизвика преодоляване на вътрешното разделение в Европа, а и в евроатлантическите отношения. Когато щедро разпространяваните кадри на безкрайни колони руски танкове  и зъзнещи в укрития украинци започнаха да обикалят света, стана ясно, че егоизмът в политически план трябва да отстъпи.

Реалността принуди редица гледащи „с любов“ на Путин държавници да го поставят „в ъгъла“. Дори и „верните“ на Кремъл хора като чешкия президент Милош Земан или унгарския премиер Виктор Орбан, макар и с нежелание, отстъпиха пред идващата откъм Москва студена реалност. Стигна се дори дотам, че у „мило“ отнасящата се към Путин лидерка на френските националисти Марин Льо Пен, се изпари желанието да промовира тези си чувства, посочи "Политико".

И все пак най-забележима е в голяма степен неочаквана промяната в германската политика.

Често описван като предсказуем и "роботизиран", канцлерът на Германия Олаф Шолц се окуражи след нахлуването на Русия в Украйна, разбивайки политическите табута, за да насочи Германия към "нова ера", която може да промени ролята ѝ на световната сцена.

Само допреди няколко седмици германските медии открито питаха "къде е Шолц?", упреквайки социалдемократа в липса на лидерство по належащи въпроси като пандемията от коронавирус и влошаващата се криза в Украйна.

Но нападението на Москва над Украйна миналата седмица подтикна канцлера към действие, чиято кулминация бе речта, която коментаторите нарекоха "историческа".

Шолц, който е на поста си едва от три месеца, говори с необичайна яснота, когато представи редица промени в отбраната и външната политика, които обещават да преобърнат десетилетното нежелание на Германия да се захване с промяна в политиката си по отношение на Бундесвера.

"Украинската криза промени канцлера. А сега той променя и нашата страна", констатира най-продаваният в Германия вестник „Билд“.

Обръщайки се към извънредна парламентарна сесия, Шолц заяви пред нацията, че "сега се намираме в нова ера".

В страна, преследвана от следвоенна вина, Шолц увери германците, че са "от правилната страна на историята" като съюзници на Украйна.

Сред най-значимите изявления беше обещанието само през тази година да бъдат отделени 100 млрд. евро за модернизиране на хронично недофинансираната армия.

Шолц също така заяви, че най-голямата икономика в Европа ще се ангажира да отделя годишно повече от два процента от брутния вътрешен продукт на Германия за отбрана, надхвърляйки дори целта на НАТО.

По-рано коалиционното му правителство вече отмени забраната за изпращане на оръжия в Украйна и блокира пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2" между Германия и Русия, който по времето на Меркел упорито беше защитаван като бизнесначинание.

Този ход донесе облекчение на САЩ и европейските партньори, които бяха започнали да поставят под съмнение решимостта на Берлин да се противопостави на Москва.

Някои наблюдатели изказват предположения, че може би не е случайно, че руският президент Владимир Путин е определил момента на нахлуването след напускането на канцлера-ветеран Ангела Меркел. Да не забравяме също, че в Пекин имаше зимна олимпиада, станала повод стопанинът на Кремъл да се разходи до столицата на Поднебесната империя. Да „открадне шоуто“ на Китай с инвазия в Украйна, докато атлетите се надпреварваха в Пекин, беше изключено. А и нали заради олимпийските игри – като идея – в древността все пак е имало т. нар. олимпийско примирие, за да има спокойствие за състезанията?!

Путин беше изградил работни отношения с Меркел, основани на взаимно уважение и обща история на живот в бившата комунистическа Източна Германия.

Но ако е виждал – с удоволствие - слабост, докато новото правителство в Берлин стъпваше на крака,  радикалните действия на Кремъл изглежда са активизирали не само Шолц, но и цялата нация, което се видя, след като повече от 100 000 души излязоха по улиците на Берлин, за да протестират срещу руската инвазия.

Списание „Шпигел“, което някога описа Шолц като "олицетворение на скуката в политиката", похвали канцлера, че е проявил "лидерство, което липсваше през последните седмици".

"Шолц, който често е риторично неясен, не остави съмнение за решителността си", написа „Шпигел“.

Но Шолц и преди е изненадвал наблюдателите.

Като министър на финансите на Меркел той спря заветната дългова спирачка на Германия, за да отпусне вълна  от помощ при пандемия, и премина предишна червена линия, като подкрепи пакета за възстановяване на Европейския съюз, частично финансиран чрез съвместни заеми.

Но тези негови действия като че ли останаха незабелязани.

Само че се оказва, че „скучният“ Шолц е всъщност много твърд, последователен и е в състояние да взима решения, на каквито не беше способна неговата предшественичка Ангела Меркал.

Всъщност именно характерната му скука го доказва като надежден и му помогна да спечели парламентарните избори миналата година, като остана верен на прагматизъм,  избягвайки гафовете, които сринаха съперниците му от партията на Зелените и от консервативния лагер на Меркел.

Сега той оглавява първата в историята на Германия тристранна коалиция, съставена от Социалдемократическата партия (ГСДП), Зелените и подкрепящата бизнеса Свободна демократическа партия (СвДП).

Политическият обрат на Шолц бележи повратна точка за неговата лявоцентристка партия ГСДП, която в миналото е подкрепяла тесните връзки с Русия.

Милитаристичната еуфория на Русия е "грубо събуждане", което принуди ГСДП "да изхвърли зад борда десетилетни убеждения", пише консервативният вестник „Франкфуртер Алгемайне“.

Критикуван за „беззъбата“ и безрезултатна визита в Москва, където разговаря с демонстриращия увереност Владимир Путин, Шолц промени на 26 февруари един от темелите в политиката на  Германия – страната никога досега не е изпращала оръжия в конфликтни зони. Само че руската инвазия в Украйна беше оценена като епохален момент, който застрашава целия порядък в Европа след Втората световна война.

Всъщност Путин тласна Германия към рязка промяна в курса, след като Берлин се придържаше към първоначалната си позиция в продължение на седмици въпреки нарастващата руска заплаха и натиска от страна на съюзниците от ЕС и  НАТО, настроенията в която диктува(ше) Вашингтон.

Поради това от собствените си складове германското правителство ще изпрати на Украйна 1000 противотанкови оръжия и 500 преносими зенитно-ракетни комплекси "Стингър". Правителството също така упълномощи Нидерландия да изпрати на Украйна 400 гранатомета и каза на Естония, че няма проблем да достави на Украйна оръдия, върху което наскоро постави ембарго.

Шолц също така се дистанцира от бившия канцлер социалдемократ Герхард Шрьодер, чието близко приятелство с Путин и безгрижен живот в „горното ниво“ на руския бизнес се превърнаха в срам за партията.

В същото време новият път на Шолц бележи рязко скъсване с подхода на предшественика си, който поставяше бизнес интересите пред разширяващата се пропаст от недемократични промени в Русия.

Светкавичното негативно развитие на събитията ще предизвика поглед от друг ъгъл върху акцента,  който Меркел постави върху търговията и диалога с  Москва по време на четирите си мандата. И вероятно все повече хора ще започнат да си задават въпроса дали „Мамче“ (германците наричаха дълго време Меркел „Mutti“) наистина е била обективна в оценките си за Путин. А и  дали наистина е била загрижена за бъдещето на „децата“ си – германските данъкоплатци.

Да, определено войната в Украйна ще промени Европа. А дали от нея ще има полза самата Русия, ще покаже бъдещето на Путин./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
5
 
7
 
! Отговори
АБЕ преди 2 години
защо тиквун не е поне в ареста, поне? И тоа ли го помилваха? Кой ни управлява?
132
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още в първите часове на войната русия/украина, САЩ разгромиха ЕС. Честито на победените и плащащите!
131
3
 
5
 
! Отговори
Грехота! преди 2 години
Преди 15 години взеха на хората автоматите и помпите. Сега как да се пазим от врага? Да си монтирам една пушка и един изтребител на фотошоп и да хода на фронта ли? Аре нема нужда, по добре да емигрирам баце.
130
6
 
3
 
! Отговори
САШИО РОМАН преди 2 години
АЛО ВЛАСТИТЕ! ДАВАЙТЕ ОРЪЖИЯ, ТРЯБВА ДА СЕ СНИМАМ В ТИК-ТОК С КАЛАШНИК. ПОСЛЕ ЧЕ ВИ ГО ВЪРНЕМ
129
7
 
6
 
! Отговори
ВАНГА РЕЧЕ! преди 2 години
"ВИСОК КИРО ОТ КАНАДА ЩЕ СПАСИ БЪЛГАРИЯ!" - баба Ванга
128
13
 
6
 
! Отговори
Боби преди 2 години
До Анонимен "Споко, Русия се проваля. Путин е все по-изолиран. До няколко дни Русия ще рухне, ако не до няколко дни то следващата семдица с Русия е свършено. Факт." Това го чуваме още от войната 08,08,08 или по модерно му Операция за принуждаване към мир.
127
6
 
12
 
! Отговори
др0гаре рушофиле преди 2 години
сега, когато рублата е с негативна стойност към стотинката, ще настане паника в рушкияПародиен център.
126
11
 
11
 
! Отговори
Аз съм Руски трол преди 2 години
Вече няма далавера да бачкам за руската пропаганда.Тия рубли където ми ги плащат не стигат вече и за кафе.А преди стигаха за цигари
125
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държава с думата Украйна НЯМА да има.Ще има нови републики.
124
9
 
15
 
! Отговори
100% Русофил преди 2 години
Всички сте роби на Америка.
123
5
 
5
 
! Отговори
50% руснак преди 2 години
Майка ми и я 5 години трудов стаж в Русия идват в БГ.Миналата година се пенсионира с 250 лева от Бг + 50 лева от Русия.Много лош тос Путин.Нашия кокорчо даваше по 120 лева
122
3
 
6
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 2 години
рогозин трамплина дали е наблюдавал тази сутрин изстрелването на Starlink на SpaceX......без рушкиДвигатели?
121
3
 
4
 
! Отговори
155 открил си рушифи преди 2 години
лията каскет смачкан.
120
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко, Русия се проваля. Путин е все по-изолиран. До няколко дни Русия ще рухне, ако не до няколко дни то следващата семдица с Русия е свършено. Факт.
119
9
 
5
 
! Отговори
откривател на америк преди 2 години
За какво ни е свят без Русия? За какво ни е Русия без Путин? А Путин е вече на 70 години. Да удря атома и да са приключва!
118
11
 
11
 
! Отговори
Боби преди 2 години
До реалист "този на снимката трябва да бъде екзекутиран публично, а всички рософили тук, трябва да се затворят в тъпите си дупки и да реват докато не им дойде акъла в главата." МОШЕ на снимката трябва да бъде екзекутиран публично, а всички ЕВРЕИ тук, трябва да се затворят в тъпите си дупки и да реват докато не им дойде акъла в главата. - ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ НЕЖДУ ДВАТА ТЕКСТА - Реално се подстрекава към какво?
117
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Роскосмос спира доставките на руски ракетни двигатели за САЩ-----------Илон Мъск ще му прати каса водка откеф.
116
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
90% от семената за картофи в Русия са внос. Найс, а?
115
12
 
7
 
! Отговори
адолф путин преди 2 години
Украйна е моя, моя, моя, само моя
114
12
 
8
 
! Отговори
реалист преди 2 години
този на снимката трябва да бъде екзекутиран публично, а всички рософили тук, трябва да се затворят в тъпите си дупки и да реват докато не им дойде акъла в главата.