Защо поскъпва бензинът, има ли тенденция за спад на цените?

Сътресенията на пазарите на горива предполагат преструктуриране на търговията
4 мар 2022 21:00, Анисия Иванова
97
Защо поскъпва бензинът, има ли тенденция за спад на цените?
Снимка: БГНЕС

Цената на суровия петрол Brent скочи до 105 долара за барел, пише The Guardian.

Източна Европа очевидно е заменила Близкия изток като доставчик на петрол и сега кризата може да ни удари най-силно. Но още преди танковете на Путин да пресекат границата на Украйна, цените на петрола вече са се бяха повишили с 20 долара за барел от началото на 2022 г.

Настоящите сътресения на пазарите на горива очевидно предполагат преструктуриране на търговията, довеждайки световния енергиен пазар до несигурно равновесие с високи цени на петрола. Настоящата ценова нестабилност изглежда отразява три напрежения на пазарите на горива.

САЩ биха могли да изравнят картелните цени на петрола, но избраха да не го правят, защото администрацията на Байдън изглежда е ангажирана с каузата за околната среда и с идеята да заличи въглеродния отпечатък на нашата планета във възможно най-кратък срок.

Цените на петрола може да паднат с възможни промени в света в средносрочен план. Първо, ако администрацията на Байдън промени политиката и насърчи фракинга на природен газ и инвестициите в съоръжения за втечнен природен газ, тогава страните с енергиен дефицит инвестират в магистралата за търговия с втечнен природен газ и в мощности за производство на електроенергия, използващи LNG.  

Второ, ако учените и инженерите разработят ефективна технология за съхранение на възобновяема енергия, която издига възобновяемите енергийни източници, за да се превърнат в надежден 24/7 източник на енергия за света. Тази опция обаче все още не е очевидно осъществима през следващите 10 години.

Така световните цени на петрола продължават да се покачват и това ще продължи, дори ако Русия се изтегли от Украйна. Но пък тук идва въпросът: Ако настоящата война в Източна Европа не е основен принос за възходящите цени на петрола, какво я предизвика? Това е глобалното икономическо възстановяване и по-силната решимост на света в борбата с изменението на климата. Докато глобалното търсене на енергия нараства, доставчиците на петрол спират доставките, а компромисът между възобновяемата енергия и природен газ не е жизнеспособен вариант за неутрализиране на ОПЕК и контрола на Русия върху цените на петрола.

Целия анализ четете в automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените и на горивата и на тока се увеличават заради алчните посредници по веригата и борсови спекуланти! Не знам защо държавите позволяват на частни лица да определят цените на продукти от национално значение!
83
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога не е имало сваляне само повишение на цените
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пишете нещо за политиката на Унгария, за да разберат българите какво значи политик а не Харвардски отличници!
81
6
 
4
 
! Отговори
Туск преди 2 години
никой не е длъжен да ти сваля цените само за да може ти да купиш ти си длъжен да намериш начин да платиш исканата цена. Купувачът има едно единствено задължение - да си плати. Ако и това не може да свърши не е никакъв купувач а просто зяпач и муфтаджия.
80
1
 
7
 
! Отговори
1-н преди 2 години
поскъпва зашото има много лакоми зaдHици. купуват руски петрол на безценица в момента а горивата ги продават мега дебело. а некои любезно притварят очички и отварят портмоненца
79
8
 
1
 
! Отговори
До Марчело преди 2 години
Защото идва криза и война и е нормално в такива моменти цените на всичко да са високи. Войната изисква огромен човешки и икономически ресурс. Цените скоро няма да паднат, но това е цената, която трябва да платим.
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъдете щастливи с ПП, Кирчо и Кокорчо - извинете, забравих им имената!
77
2
 
2
 
! Отговори
marchelo преди 2 години
Добре .ГЕРБ са виновни. Тогава защо цените не се връщат на предишните нива?
76
4
 
6
 
! Отговори
Достоен заместник преди 2 години
Кирчо каза , виновни са - герб Преди него буци викаше виновен е орешарски
75
3
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
По времето на Елцин Русия приличаше на повален великан. Но - великанът, макар и повален, макар и озлобен - все пак е великан. Той впоследствие се изправи на крака и започна да си припомня кой как се е държал с него. Това трябва все пак да си го припомняме. Както и това, че продължаваме да купуваме бензин, нафта и газ от него.
74
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кирчо с камъни а не със снежни топки с камъни .. дойде ми тока 176 лева бензина минава 3 лева олиото отива 5 лева .. с камъни и дръве кирчооо
73
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво общо има краварника с въглеродния отпечатък?! И откога те отговарят за световните проблеми?! И как ще разбият нашите картели??
72
6
 
13
 
! Отговори
Да преди 2 години
Защо поскъпва бензина, отговорът е *** и ясен, некадърното правителство развърза ръцете на мафиоти и спекуланти, никакъв контрол и мачкане на виновните и цените си летят. И това е не само с бензина, огледайте се, осъзнайте се, ставаме все по зле, и Африка ни изпревари.
71
3
 
17
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
по-големи глупости не бях чел... абе хора, в момента се създава изкуствен глад и войната е първата крачка... като не успяха да ни убият с инджекциите, ще го направят така: глад, хаос, военно и извънредно положение, социален безвъзмезден доход и... задължително ваксване... било конспирация... който оживее до 2030 ще го види със собствените си очи!
70
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОСНОВЕН ЗАКОН НА КАПИТАЛА - ЗАКОН ЗА МАКСИМАЛНАТА ПЕЧАЛБА!!! ДОКАЗАТЕЛСТВО - BIG DEPRESSION 1929-1933г,КОГАТО БОРСОВИТЕ КОТИРОВКИ НА АКЦИИТЕ ПАДАТ ГЛАВОЛОМНО И БЕЗРАБОТИЦАТА И ИНФЛАЦИЯТА РАСТАТ ДО НЕБЕСАТА. А КАКВО ИМАМЕ ОТ 2008г ДО СЕГА??!!! А, КОГАТО НА КАПИТАЛЪТ МУ ЗАМИРИШЕ НА КРЪВ И БАРУТ СЕ ЧУВСТВА КАТО РИБА ВЪВ ВОДА, ПАРДОН КАТО WALLSTREET SHARK IN WATER!!!
69
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
77....хахахах....спал си на мокър вестник. Автопарка ти е или голф или някоя астра.хахахах
68
16
 
5
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 години
Автопарка ми е за над милион, имам много служители на най-различни позиции - от ай-тита до чистачки и бояджии. Аз съм шефа, аз съм работодателя аз определям. И 20 лева да направят горивата на мен ми е се тая.
67
3
 
4
 
! Отговори
штот сте тъпанари преди 2 години
за кво друго
66
2
 
15
 
! Отговори
Hellooo преди 2 години
До Кирчо усмихнат готинВ Америка бензина стигна 5$ сигурно Кирчо е в контакт с Баден.О не младешката организация на ГЕРБ създават паника в Америка .ХАХА смях в залата...............
65
7
 
18
 
! Отговори
Гладна журналистка преди 2 години
"Защо поскъпва бензинът, има ли тенденция за спад на цените?"----Защото вече Путин определя вече цените му и ще има спад когато той реши. И това е благодарение на Джо Брандън, който пък е в ръцете на затоплистите и на китайците, които пък с въглища и руски горива ще произвеждат слънчеви панели и вятърни перки и батерии, които ще продават на ЕС и други балами......Това е верния отговор, но пък на медиите не ни се плаща, за да ви го кажаем. Затуй ни се налага да ръсим глупости.