Децата на СССР, които сега бягат от войната в Украйна

Възрастните хора не знаят дали ще се върнат у дома
Обновена: 10 мар 2022 22:03 | 10 мар 2022 21:15, Нели Христова
119
Децата на СССР, които сега бягат от войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Руската инвазия в Украйна разкъса животите на милиони. Много от тези, които бягат от страната, са израснали по време на комунизма, когато Украйна е част от СССР – Съюза на съветските социалистически републики. Фъргал Кийн от BBC среща двама членове на това по-старо поколение на жп гара в Лвов, Западна Украйна, където се опитват да избягат от Украйна.

Когато бил войник в Афганистан той имал само себе си и мъжете, с които се биел заедно. Да се ​​биеш с муджахидините в Кандахар означавало да се грижат един за друг. Никой друг няма значение. На мъжете им било дадена заповед и те се биели.

В онези дни Владимир Дехтяров бил войник на СССР, без да знае тогава, че мисията за спасяване на промосковския режим в Кабул е обречена.

"Получихме нашите заповеди и изпълнихме дълга си", казва той. Старият войник стои на дълга опашка на гара Лвов и чака да бъде евакуиран в Полша заедно с дъщеря си, снаха си и четирима му внуци. Синът му и внукът му, който е аутист, трябвало да останат в Николаев, Южна Украйна.

В неговите черно-бели снимки от онази друга война фонът е избелен от детайли от суровата слънчева светлина. Той стои уверено, с оръжие в ръцете си. Снимките, както и неговия афганистански медал за служба, са спомен от някога могъща сила и време на другарство, изковано в битка.

Но Червената армия отдавна я няма. А тази нова война разцепи приятелството му с руските ветерани, с които някога се е борил.

"Вече не говорим помежду си", казва той.

Владимир се пенсионира от армията с чин подполковник. Той е наясно с пропагандата, подхранвана на руснаците от тяхното правителство, характеризирането на Украйна като държава, управлявана от нацисти и фашисти.

Когато го питат какво мисли за такива етикети, той се смее. Това е дълъг, горчив смях и той махва с ръка към опашката от жени, деца и възрастни хора.

"Какъв въпрос е това. Тук? Нацисти? Фашисти? Тези хора? Момчета, за какво говорите? Това не са фашисти или нацисти. Вижте ги, това са украинци. Просто е."

Ветеранът се качва на влак за Полша със семейството си и се надява да отиде по-на запад, по-навътре в Европейския съюз. Както всички останали на гарата, той няма представа колко дълго ще продължи изгнанието.

В същата посока, но сама, е 82-годишната Валентина Малишкина от Кривой Рог в централна Украйна. В ръката си държи лист хартия, на който е изписан телефонният номер на дъщеря й.

Тя обяснява, че няма мобилен телефон, но се надява да вземе назаем от доброволец, когато пристигне в Полша.

Къде точно отива тя? Не знае. Някой би ли я посрещнал? Отново не знае дали някой я чака в Полша. Но досега доброволците били любезни, дали й храна. Когато кръвното й налягане се повиши и тя се почувствала зле, те й дали таблетка, която да постави под езика си, за да облекчи симптомите на световъртеж. Някой й намерил стол.

Всеки път, когато опашката се движи, някой й помага да се изправи и да продължи напред.

"Нищо не знам. Отивам. И това е", казва тя. "Надявам се да има добри хора. Това е всичко. Вярвам, че няма да остана по-назад."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
toti преди 2 години
Май ние сме най добре,щото без бойна си я караме като през средновековието,нищо по зле няма какво да ни се случи,даже и не искаме да бягаме защото така сме си добре,че незнаем кво е да сме по добре.....
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ах, милите те. Дали ще ме разплачете, хмм? Тук пропагандата не хваща много дикиш, защото ние, българите, сме преминали през какво ли не и освен да ни прецакат с територии добрите "демократични" западни дължави друго не са направили за нас.
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ина НЕЩО НЕ СЕ ВРЪЗВА ВАШЕТО ТВЪРДЕНИЕ С ПЕРЕЯСЛАВСКАТА РАДА! А И ПОЕЗИЯТА НА ШЕВЧЕНКО Е ПЪЛНА С ЕРЕМИЕВИ ПЛАЧОВЕ - АХ ЩО СЕ ПОДВЕДОХМЕ, АХ ЩО НИ ХМЕЛНИЦКИ С РУСИЯ ОБЕДИНИ!
81
5
 
3
 
! Отговори
лицемерие преди 2 години
Къде бяхте вие ,когато 2014 запалиха българското знаме на Майдана,когато запалиха българин,когато удушиха бременна жена счорапогашника и,когато осем години избиваха и тормозеха Донецк и Луганск?Защо не проявихте тогава състрадание както сега?
80
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези, които защитават Путин не виждат ли на какви мъки, страхове и унижения са подложени украинските граждани мъже, жени и деца. И всичко това следетвие болният мозък на един уж човек. Задайте си въпроса нормално ли е той да спи спокойно като се има в предвид и смъртта на млади воиници както руски така и украински. Нищо не може да оправдае една война в 21 век и гибелта на десетки хиляди невинни хора. Как би живял този уж човек в бъдещето. Кой би уважил такъв индивид.
79
3
 
1
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Отново некомпетентни драсканици.Оново ФЕИКОВИТЕ снимки.Стига вече дезинформация.Защо нямаме журналисти да отразяват от другата страна.Гледаме само репортажи от западните купени телевизи и техните некомпетентни журналисти.И така до края на света
78
1
 
2
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
Агресорът как различава ....руските от украйнските дечица...това не ми е ясно, и защо са тези неистови страдания за тях, като езикът е един и същ и не са се разбрали!Цял свят се смая но и плаче за децата на Украйна !Цената е висока, ясно е кой ще я плаща, не е ясно кому беше нужна тая война !?
77
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До историкТова за Чекатило са глупости, историче. Никаква баба никаква сестричка не е сготвила. Градски легенди.
76
5
 
4
 
! Отговори
историк преди 2 години
До ВаляТака е, такива са фактите. После идва Втората Световна Война. От една страна са нацистите, от другата, са руснаците. Украйна се оказва в сандвич ефект, следващи още години на глад и мъка.. Хората изяждат близките си, развива се човекоядството. Така се ражда и най-големия канибал в световната история. Чекатило. Когато е на 5 годинки, баба му убива сестричката му и я изяждат за да оцелят по време на ВСВ. Сега бяха наказани жестоко от Россия и Путин, защото обявиха прозападна ориентация
75
0
 
12
 
! Отговори
историк преди 2 години
До АнонименАлоо ти добре ли си ? В Донбас и Луганск имаше 100-200 убити в битка между тези, които искат да се отделят от Украйна и войските. Добре, иска ги Путин, да ги взима като Крим, Украйна щяха да му ги дадат.. А сега какво? Той е навлязъл вътре в страната ... и плямпат глупости за 95% руско население?? Я си го представи ***, да е като България срещу ОСманската империя.. И там ще ти говорят за 90% мюсюлмани, макар, че не са повече от20% и ще ти избият цялото семейство..
74
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неистовата пропаганда с която ни промиват мозъците в момента, създава погрешното впечатление, че всички украинци са лу ди привърженици на Зеленски, а целия свят е на страната на Украинците, което далеч не е така. Много хора знаят за Донбак и що е то укрофашист-дале сс-овците бледнеят.
73
6
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
При Тиквата избегаха 2 милиона от РъБъ :)))
72
3
 
10
 
! Отговори
Еми преди 2 години
До 91 СССР Никой не приписва никакви мнения на украйнците.Украйнците са конгломерат от - източни славяни,поляци, унгарци, норвежци,шведи ,филанци , българи.Името си носят на земята, която са населявали и кръстили Украйна- ,,Гранична земя" след разпадането на княжеството създадено от тях-Киевска Рус.Руснаците просто са се присъединили към тях.Украйнците са много родинолюбив народ,така,че
71
10
 
6
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Не приписвайте вашето лично мнение за мнението на останалите жители на територията на Украйна.. След тази война става ясно, че украинската нация няма да се състои.. украинци, малороси, руснаци и други народи на територията на бивша Украйна ще имат избор в коя цивилиция да останат русската или западната
70
8
 
17
 
! Отговори
Ина преди 2 години
До 85.Ти си брутален невежа! Украйна е насилствено присъединена към Русия.Чети бе,учи се,образовай се.Не те е срам.Най- страшно е невежа да изказва мнение и да дава акъл
69
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След началото на войната педя човек не пие чай.....знае какво го чака.
68
9
 
21
 
! Отговори
Валя преди 2 години
Украинците са много изстрадал народ, те са насилствено присъединени към комунистическия,,велик,"СССР. През 1932-33 година при колективизацията( създаването на съветските колхози ,като нашите ТКЗС - та ) съветските другари им конфискуват цялата реколта- всичко.Това време в историята на Укрйна е наречено - гладомор.От глад са загинали близо 10 милиона украинциТака,че проблемите между Украйна и Русия са много стари и винаги са идвали от Русия.Русофилите са страшно невежи и сбъркани хора.Абе комуни
67
4
 
7
 
! Отговори
до сСсР то преди 2 години
поздрави от Рони, който разруши тази външна тоалетна без изстрел.
66
13
 
5
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Интересно този "украински" ветеран на коя страна е давал клетва?? И на коя страна на барикадата се намира когато правоприемника на СССР се връща вкъщи?
65
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който застава на страната на Русия в тази война, да си направи психоекспертиза! Със 100% сигурност има болестни отклонения. Русия твърди, че се чувствала застрашена и че може да бъде нападната, ударена и т.н. от запад. Затова, за да се "защити", ТЯ УДРЯ ПЪРВА И СРИВА СЪС ЗЕМЯТА СУВЕРЕННА СТРАНА! Без някой да е посегнал на Русия! ......Ами извинявайте, ама това са симптоми на параноидна шизофрения!!