Отправиха обвинения във военни престъпления срещу Русия

Москва: Поредната постановка на киевския режим за западните медии
Обновена: 4 апр 2022 10:39 | 4 апр 2022 07:33, Елка Василева
408
Отправиха обвинения във военни престъпления срещу Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна, Европа и САЩ обвиниха Русия във военни престъпления след откритите тела на убити цивилни  в град Буча, недалеч от Киев, след изтеглянето на руските сили.

Москва поиска Съветът за сигурност на ООН спешно да обсъди случая, за който твърди, че е провокация на украинските власти.

Украинските власти са успели да евакуират почти 3 хиляди души от обсадения от руските сили Мариупол и Луганска област през вчерашния ден, заяви вицепремиерът Ирина Верешчук.

Още по темата
Междувременно от британското министерство на отбраната заявиха, че контролът над Мариупол е почти сигурно основна цел на руската инвазия.

Украинските власти позволиха на екипите на редица чуждестранни медии да посетят Буча. Пратениците на АФП, Ройтерс и Би Би Си съобщиха за 20 тела по улица в разрушения град. Според украинските власти над 300 души са открити в масов гроб край църква, предаде БНР.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш поиска независимо разследване.

Съветът за сигурност на ООН ще разгледа случилото се в Буча на заседание във вторник, обяви в поредното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски.

„Всички партньори на Украйна, ще бъдат информирани подробно за това, което се случи на временно окупираната територия на страната ни. Военните престъпления в Буча и други градове по време на руската окупация ще бъдат предмет на обсъждане и в Съвета за сигурност във вторник. Задължително ще има и нов пакет санкции срещу Русия. Но аз съм уверен, че това е малко и е нужно да бъдат направени още изводи - не само за руската страна, но и за политическото поведение, което фактически позволи на това зло да дойде в нашата земя“,каза Зеленски.

По-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обеща да бъдат наложени още санкции срещу Москва, а британският външен министър Лиз Тръс заяви, че жестокостите трябва да бъдат разследвани като военни престъпления.

В Москва нарекоха твърденията за военни престъпления на руските сили в Буча „провокация” и “поредната постановка на киевския режим за западните медии”.

От руското министерство на отбраната подчертаха, че кадрите с убитите мирни жители са се появили четири дни след оттеглянето на руснаците, с пристигането в Буча на Службата за сигурност на Украйна и на украинската телевизия. Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов заяви, че САЩ премълчават факта за артилерийския обстрел на Буча от украинските въоръжени сили, който би могъл да доведе до цивилни жертви и подчерта, че няма пострадали мирни жители, докато Буча е бил под руски контрол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
4
 
20
 
! Отговори
Фейк преди 2 години
Колин Пауъл помните ли как размахваше епруветката с белия прах?
224
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се какъв ли би бил света без пропаганда....
223
5
 
13
 
! Отговори
Цивилни преди 2 години
цивилни? с молотовки и раздадени калашници в началото? няма цивилни! има опълченци загинали за страната си.ако найстина са цивилни да се докаже, а не да се говорят общи приказки
222
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постановка е нападението над Украйна, постановка е за убитите и изнасилени цивилни граждани, постановка са бомбите, постановка са танковете и т.н....... :)))) Рашките наистина требва да излязат от каменната ера, щото стават смешни вече :))
221
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе на ххохлите Байдън колко пъти им подсказа "химическа"атака. Тези си знаят масови разстрели на мирни жители.
220
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КостовКой какво е доказал? На забавен каданс се вижда, че единия "труп"си премества ръката. А другия труп с вързаните ръце отзад не е инструктиран, че от втората кола също снимат се изправя и сяда! Кмета на града след изтеглянето на руснаците в изявлението си не споменава за трупове! Чак на 4тия ден от изтеглянето на руснаците "открват" трупове по улиците с вързани ръце и изтрел в тила. Я лични данни за труповете? А първия фейк с масови гробове, ако помните изпуши и никой не говори за него.
219
6
 
15
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Ами и срещу башар Асад и сирийската армия имаше такива обвинение -и кой дирижираше цялата дандания - Белите каски от Лондон!? И сега май диригентската палка ев лондон и са решили че Белите каски повече не им трябват...защото станаха за резил с техните постановки!?И сега ще стане така и ще се разбере какво представляват т.н демократични медии!?
218
8
 
7
 
! Отговори
тя преди 2 години
По нашите медии дават само украинско мнение , ама аз на тях не им вярвам грам, като ги знам какви убийци са , например такъв е Кличко - възбужда се от кръв ,затова е там !
217
0
 
3
 
! Отговори
Do 322 преди 2 години
Като не си наясно и не знаеш - не пиши! Ставаш смешен и жалък...
216
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 318за афганистан и сирия питай руснаците, нали ***
215
11
 
10
 
! Отговори
Do 320 преди 2 години
Престъпленията на американските правителства са огромен брой! Да не започваме да изброяваме затриването на местното население на няколко континента! Нямат брой англосаксонските престъпления.
214
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко е трудно днес да си предател- русофил и да ти се налага да оправдаваш зверствата на руската армия,да изкарваш ,че всичко е лъжа.Фашизмът май не е в Украйна,а в Русия.
213
2
 
11
 
! Отговори
Какво правят преди 2 години
американски военни в Германия...от 1945г. Забравили да си тръгнат???
212
8
 
8
 
! Отговори
Съд и присъди!!! преди 2 години
А кой ще изправи американските правителства за МИЛИОНИТЕ убити цивилни граждани в Сирия, Либия, Ирак, Афганистан, Сърбия, ...да не пишем всички до атомните бомбардировки в Япония през 1945г!
211
6
 
13
 
! Отговори
Сметката, моля! преди 2 години
Украйна, която през 2014 г. изгори десетки мирни жители в Одеса? Европа с газовите си камери? САЩ с изтребените милиони в Близкия Изток?
210
6
 
15
 
! Отговори
poskitt преди 2 години
Половин милион цивилни избити от американците в Ирак. Кога щеше да е делото срещу САЩ за военни престъпления, защото съм забравил?
209
12
 
11
 
! Отговори
Костов преди 2 години
Русия да бъде изолирана от всичко ,а реуснаците недопускани в Евриопа ! Най-после си доказаха истинското лице и същност ! Да си ходят там по Азия и още по-на изток - 45 годи ни господстваха с идеите си над Европа и се разполагаха като у тях си,но сега да господст ват където искат,но НЕ И В ЕВРОПА - не ги искаме повече !!!
208
10
 
15
 
! Отговори
Някой преди 2 години
какви убити от руснаците бе??! Украинските нацисти избиват собствения си народ!!! Аман от продажни медии! Показвате на света това, което ви изнася и ви се заповяда!
207
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
..."хаУс"...Боже , прибери си вересиите!
206
10
 
16
 
! Отговори
Boris преди 2 години
Мога да дам десетки примери,които всички знаете много добре,но не знам защо всички са за санкции на Русия.ами Хирошима и Нагазаки,ами Сърбия,Ирак,Либия,Афганистан,и др.това е нормално а,навярно милиони убити обаче САЩ не са престъпници,няма санкции и прочие.а и Германия изтреби хиляди хора,ЗАБЕЛЕЖЕТЕ,само защото са евреи,няма санкции-нищо.но русия им е голям проблем,това са гнусни държави лицемерни към всички и всичко,начело с оная *** урсула