Отправиха обвинения във военни престъпления срещу Русия

Москва: Поредната постановка на киевския режим за западните медии
Обновена: 4 апр 2022 10:39 | 4 апр 2022 07:33, Елка Василева
408
Отправиха обвинения във военни престъпления срещу Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна, Европа и САЩ обвиниха Русия във военни престъпления след откритите тела на убити цивилни  в град Буча, недалеч от Киев, след изтеглянето на руските сили.

Москва поиска Съветът за сигурност на ООН спешно да обсъди случая, за който твърди, че е провокация на украинските власти.

Украинските власти са успели да евакуират почти 3 хиляди души от обсадения от руските сили Мариупол и Луганска област през вчерашния ден, заяви вицепремиерът Ирина Верешчук.

Още по темата
Междувременно от британското министерство на отбраната заявиха, че контролът над Мариупол е почти сигурно основна цел на руската инвазия.

Украинските власти позволиха на екипите на редица чуждестранни медии да посетят Буча. Пратениците на АФП, Ройтерс и Би Би Си съобщиха за 20 тела по улица в разрушения град. Според украинските власти над 300 души са открити в масов гроб край църква, предаде БНР.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш поиска независимо разследване.

Съветът за сигурност на ООН ще разгледа случилото се в Буча на заседание във вторник, обяви в поредното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски.

„Всички партньори на Украйна, ще бъдат информирани подробно за това, което се случи на временно окупираната територия на страната ни. Военните престъпления в Буча и други градове по време на руската окупация ще бъдат предмет на обсъждане и в Съвета за сигурност във вторник. Задължително ще има и нов пакет санкции срещу Русия. Но аз съм уверен, че това е малко и е нужно да бъдат направени още изводи - не само за руската страна, но и за политическото поведение, което фактически позволи на това зло да дойде в нашата земя“,каза Зеленски.

По-рано председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обеща да бъдат наложени още санкции срещу Москва, а британският външен министър Лиз Тръс заяви, че жестокостите трябва да бъдат разследвани като военни престъпления.

В Москва нарекоха твърденията за военни престъпления на руските сили в Буча „провокация” и “поредната постановка на киевския режим за западните медии”.

От руското министерство на отбраната подчертаха, че кадрите с убитите мирни жители са се появили четири дни след оттеглянето на руснаците, с пристигането в Буча на Службата за сигурност на Украйна и на украинската телевизия. Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов заяви, че САЩ премълчават факта за артилерийския обстрел на Буча от украинските въоръжени сили, който би могъл да доведе до цивилни жертви и подчерта, че няма пострадали мирни жители, докато Буча е бил под руски контрол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
8
 
20
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
Има кадри, където украински неонацисти прострелват и пребиват до смърт пленени руски войници, нещо за което продажни масмедии мълчат включително и българските..
184
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще отправят обвинения към украинските нацита, които са измъчвали и убивали българи.
183
10
 
1
 
! Отговори
еха преди 2 години
много ефтини са станали руските и украйнските булки, мисля да си взема една украйнка и една рускиня и примата заедно да работим по отношенията ни. Пък може и да си избиват за това коя ще има повече достъп до член-ство.
182
10
 
5
 
! Отговори
... преди 2 години
Рашън+нацизъм=рашизъм,рожба на руската агресия в Украйна...
181
6
 
7
 
! Отговори
КрумСтрашни преди 2 години
Шанса за 3-та световна се покачва доста,ако това стане,явно,че пак ще сме в съюз срещу Русия и се надявам,че русофилите няма да си врътнат *** и да станат масово бавно развиващи се,а ще се бият за България макар и срещу Русия.........ако се наложи.
180
11
 
7
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Това е ескалацията на войната. Колкото повече време путин държи войската в Украйна, толкова повече терор ще се създаде и толкова повече престъпления ще се извършат. Вън от суверенна Украйна!
179
4
 
12
 
! Отговори
. преди 2 години
На Украйна ли са ги отправили тези обвинения във военни престъпления срещу Русия? И правилно!
178
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДзивкоМоже да е постановка, но така или иначе остава големия въпрос - какво правеха въоръжени руснаци до Киев? Сега *** обяснявай, ама не сме ние. Това е все едно да изпиеш бутлка водка, да се качиш на беемвето и да кажеш, ама то всъщност не бях аз. Виновен си си и точка.
177
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е пример за ' с техните камъни, по тяхната глава'. Руските главатари много обичат приказката 'победителите не ги съдят'. Да бяха победили, щяха те да си подредят нещата както искат. Сега ще стане точно обратното - на тях ще им редят условията. Остава им само ядрения шантаж, но да видим докога. Особено след последното ровене в радиоактивната почва ми паднаха в очите тотално матрьошките.
176
5
 
4
 
! Отговори
ИТпростН преди 2 години
Що за *** трябва да си че да харесваш деянията на пияните *** ???
175
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Москва както винаги лъже за извършените престъпления от нейната армия.
174
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно от най-отвратителните качества на Запада е ЛЪЖАТА. Един ден ще отговарят директно пред Бог за тези гнус ни и злостни лъжи за престъпления които самите те и укрите извършиха.
173
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може нашите русофили и всички защитаващи Русия да се мъчат по всякакъв начин да оправдаят зверствата на руските фашисти? Как си лягате вечер,съвест имате ли? То май наистина z e от зомби.
172
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АлексТе там само *** бе!Жив Содом и Гомор!
171
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Митрофснова ако не беше България сега щяхте да си говорите с пръсти и жестове, като близките ви същества маймуните. Да не говорим за държавност и армия. Пуйка
170
21
 
28
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Трибуналът в Хага очаква новите си клиенти:Путин и Лавров.
169
25
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия правилно влезе в Украйна да освободи народа от диктаторите в Киев! България ТРЯБВА да помогне на Русия да освободи българите в Одеса!
168
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 268"България е натискана от ссср да влезе в Югославия,но Бай Тошо отказва ..." - всъщност това е проект още докато Димитров и Сталин са живи. И оттогава този въпрос не е повдиган.
167
9
 
15
 
! Отговори
Промяната преди 2 години
Аз отправям обвинение към нашите коалиционни партньори във НАТО и ЕС,че умишленно позволиха скритият геноцид и унищожаването на икономиката във България,Сърбия,Румъния и т.н. като подкрепиха бившите комунистически престъпници да управляват във техни интереси докато те ги държат със миналите компромати!
166
15
 
12
 
! Отговори
Z като Z световна преди 2 години
Z като Zомби война какви са тези живи мъртъвци по улиците направо цепят мрака с тази пропаганда укрофашистите