Маргарита Затучна, която се върна в Харков след Хитлер, но избяга отново заради Путин

Тя не иска да живее живот на бежанец
6 апр 2022 20:45, Нели Христова
99
Маргарита Затучна, която се върна в Харков след Хитлер, но избяга отново заради Путин

Пред еврейския обществен център в полския град Краков повече от дузина членове чакат да поздравят своя почетен гост, докато вали сняг.

С жълта линейка пристига 82-годишната Маргарита Затучна. Тя носи дебели кръгли очила и безкрайна усмивка. Връчват й два букета рози, едните оранжеви, а другите - бели.

Тя навежда леко глава и вдишва дълбоко, за да помирише всяка купчина. Най-накрая е в безопасност.

Принудена да избяга от нацистите като дете, оцелелата от Холокоста отново е изтласкана от дома си - този път от бруталната инвазия на руския президент Владимир Путин в Украйна.

Родена през януари 1940 г. в североизточния украински град Харков, животът на Маргарита започва, когато Адолф Хитлер нарежда унищожаването на еврейските общности в цяла Европа.

Дни преди нацистите да нахлуят в родния й град през октомври 1941 г., тя е евакуирана в село в Уралските планини, сега част от Русия, със семейството си от тогавашния съветски завод за турбини, където работи баща й.

"Заводът му беше евакуиран с цялото оборудване на изток", разказва тя и добави, че тя и майка й също са отишли.

Между 1941 и 1943 г. работниците на завода преминаха от производство на турбини към производство на минохвъргачки и ремонт на танкове за съветските войски, допълва тя.

"Настаниха ни в малко селце с колиби, в края му имаше гора", спомня си тя. "Понякога при нас идваха вълци, но малките деца не разбираха опасността."

През същия този период, обратно в Харков, нацистите арестуват и убиват около 16 000 евреи. Мнозина бяха застреляни от близко разстояние или бутнати в масови гробове и оставени да умрат.

След като Червената армия възвръща контрола над града през 1943 г., Маргарита се завръща в Харков със семейството си и израства под съветска власт.

Завършва висшето си образование и става инженер, омъжва се и има син. По-късно тя се развежда и се омъжва отново на 40-годишна възраст за Валерий Вербицки, когото описва като "добър човек".

Животът й беше прост и спокоен.

"Експлозия след експлозия"

Този мир приключва на 24 февруари, когато руските сили започнаха непредизвикана атака срещу Украйна, нахлувайки през нейния град, обстрелвайки квартали, взривявайки правителствена сграда и обграждайки около 1,4 милиона жители на Харков.

"Нямаше вода или ток, не можехме да си купим храна. Стана невъзможно да се живее", разказва тя. "Сирените за въздушно нападение не спираха. Чуваше се експлозия след експлозия. Истинска война".

Седмици на безразборни обстрели от руски сили тероризираха жителите на Харков. Десетки хиляди вече са избягали от втория по големина град в Украйна в моменти, когато са договорени редки и ненадеждни коридори за евакуация.

Отначало Маргарита избира да остане и да се грижи за сега крехкия си и болен съпруг, докато се опираше на щедър съсед за подкрепа. Но битката идваше все по-близо до дома им.

"Една експлозия счупи всичките ни прозорци", спомня си тя. "След този шок Валерий отслабна. Сякаш краката му бяха изрязани изпод него."

Обсадата и безмилостната бомбардировка взимат своето: Маргарита се събужда сутринта на 20 март и открива, че съпругът й е починал в съня си.

"Не можахме да го погребем заради битките", казва тя. "Тялото му все още е в моргата."

Дори мемориалът, който почита жертвите на Холокоста в Харков, не беше пощаден от така наречената кампания на Путин за денацификация. Паметникът във формата на менора беше разрушен от обстрел, две от клоните му бяха изкривени и издухани.

На близката плоча пише: "През декември 1941 – януари 1942 г. нацистите унищожават затворниците от Харковското еврейско гето в Дробицки Яр – повече от 16 хиляди души – възрастни, жени, деца – само защото са евреи."

Дни на дълго пътуване

Маргарита знае, че е време да си тръгне. Тя се обръща към по-малкия си брат в Ню Джърси, Съединените щати, и той набързо даде ход на нейната евакуация с помощта на множество благотворителни организации в три държави.

"Много е трудно да гледам, че моят прекрасен град, моят красив град, в който съм живяла цял живот, е разрушен", казва тя пред BBC, "Не мога да разбера такова унищожение – за какво?"

В сряда, на 30 март шофьор взима Маргарита в син джип, повреден при по-ранна ракетна атака, издуханите му прозорци са покрити с найлоново фолио.

"Пътят беше много труден", казва тя. "Получавахме информация по пътя за бомбардирани на различни места и поемахме по неравни, неасфалтирани пътища. Чувствах се толкова зле."

Двамата пътуват два дни, спирайки за една нощ, през стотици мили опасна територия, докато не стигнат до западния украински град Лвов.

След нощувка в хотел норвежки шофьор на линейка я прекарва през полската граница до Краков. Тази част от пътуването е по-лесна - тя сяда удобно и се усмихваше, докато говори за география. Те спират само за кратка дрямка от време на време.

Но пътуването й още не е приключило, Маргарита чака да получи американска виза, за да посети брат си в САЩ. Изглежда, че е безразлична от всичко, което е преживяла.

"Не бях ужасена", казва тя за петте си седмици под руски бомбардировки.

Когато я питат къде е намерила храбростта си, тя отговаря просто: "Идва от мен".

Маргарита настоява, че не иска да става бежанец. Оцеляла - както от Холокоста, така и от настъплението на Русия - тя се надява да се върне в Харков, за да погребе съпруга си от почти 40 години и отново да види любимия си град в мир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
добре ви обработват преди 2 години
До Ама Някой хора смятат,че тъпотията и липсата на мисловна дейност и умение да прозрат лъжата за божи дар.
74
2
 
5
 
! Отговори
Направо се просълзих преди 2 години
По - блудкаво нещо скоро не бях чел. Толкова са им промити мозъците на западняците, че и да им кажат за възкръснал "защитник на Украйна" ще повярват. А защо не и извънземните да са обявили подкрепа за Зеленски. Абсолютно *** пропаганда, насаждаща единствено омраза към Русия. Гузни, мазни и страхливи европейски тн лидери. А КОЙ създаде сегашната Украйна - що това не разяснят
73
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мирише на пропаганда от рано сутрин. Никаква жал за нацистите.
72
9
 
11
 
! Отговори
Star преди 2 години
Маргарита се е върнала след Хитлер,но може и да не е огрее след Путин. Тия нито културата на немеца имат,нито вярват в нещо повече от техният бащица.Като му заговориш за грях на руснака,и го попиташ дали прави разлика между добро и зло,той само те пита през зуби: ,,Тъй що? Если хочиш драт тебя,просто скажи!''Това руските солдати на чужда територия.Казано им е да убиват всичко което е на два крака.А изнасилените ,живи да не ги оставят за да не разправят и свидетелстват.
71
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
избягалата от нацисти е бебето ......тая специална нация срам няма бебето какво помни от 2рата световна явномного ама пропагандата такасе улива невероятно
70
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
еврейски дневници още търсят жертви от холокосто да се подържа жаравата на колко години е била тая през 2рата световна
69
3
 
8
 
! Отговори
До ВЪЗРАЖДАНЕ преди 2 години
Е те и швабите това правеха - прочистваха териториите, които смятаха, че им принадлежат !
68
6
 
8
 
! Отговори
Ама преди 2 години
Не е вярно, наште русофили казаха, че всичко това е лъжа ! Истината е, че Украйна е нападнала Русия, а тази жена е избягала от укрофашистките нашественици
67
10
 
7
 
! Отговори
Маракуйов преди 2 години
Вече много руснаци се питат защо Киев не беше превзет и как може да се денацифицира украйна без да се премахне главния фашяга в Киев, и как се демилитаризира украйна, като от запад пристига все повече оръжие. Чакат отговор от руските власти че не могат да се досетят сами. Само родните ватняци имат обяснение на ситуацията, моля споделете го с тези руснаци дето се чудят.
66
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещата започват да се нареждат въпреки пропагандата на нашите продажни медии. Украински войници днес са започнали да стрелят по Азов за да могат за напуснат Мариупол. Над 100 човека са се предали, преди 2 дни цял батальон морска пехота се предадоха 267 човека. Украинските фашисти губят позиции мощ мога да кажа дори и подкрепа. Да се готви Харков и Одеса до пълното унищожение на фашистка ***. А и вече много европейски държави вдигнаха ръце от арогантните "бежанци".
65
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голема работа! Ай у лево таз героиня, изстрадала жена или каквато е там
64
10
 
0
 
! Отговори
Харизмов преди 2 години
В знак на добра воля Русия отстъпи на изток, за да може от запад по лесно да се доставя въоръжение на украинците, за да имат някакъв шанс и да е по равна битката.. Ето това е рицарско , джентълмеско и благородническо отношение.Евала, машала, воала.
63
15
 
6
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ преди 2 години
Много е тъпо да сравняват Русия със швабите. Русия не води война ! Русия прочиства териториите, които и принадлежат ! Украйна няма право да членува в ЕС и НАТО. Те сами си го направиха. Никой не им е виновен.
62
8
 
2
 
! Отговори
Death Metal преди 2 години
Ако си направите труда да прочетете на кого е точно Украйна, ще ви стане лошо :). И ако знаете какво са правили там с прабългарите ...дето сега ми викате "слава украйна" , ми вие сте предатели за мене. Ще ви дам жокер, великия ни кхан, Кубрат , това са неговите земи. Прочетете уикипипедия, преди да пишете тъпотии за "слава ук..." . Успех, и не ми пука от минусите :). Слава ОНОГУРИЯ
61
3
 
3
 
! Отговори
В Украйна преди 2 години
няма ли тъмнокожи от всякакъв етнос, че да спасявате и тях? Защо само за евреи ни проглушавате ушите? За бели хора не питам - те сами се спасявот.
60
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промивачката на мозъци работи с пълна сила ! Поредното изсмукано от пръстите сълзливо-сополиво свободно съчинение за добрите укро-фашаги , на които все не може да се угоди !
59
10
 
7
 
! Отговори
към 68 преди 2 години
не лъжи! западните агенции казват че путин е използвал едва 10% от военната си мощ...стига вече заблуди! русия ще си вземе украйна, на всяка цена, тя си е тяхна земя...каквото и да си приказваме тука
58
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западът докара на власт Хитлер, а сега - Зеленски. Краят им ще е един и същи.
57
3
 
7
 
! Отговори
ей преди 2 години
преди за митингите цял ден информирате, за днешните протести срещу скапаното правителство - нито дума!
56
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Човек с чувстваПросо ще ти дойдем на гости някой ден бе.Колко човека каниш?