Канада също определи действията на Русия в Украйна като "геноцид"

Канадското правителство също ще промени законите си за санкциите
28 апр 2022 19:01, Йоана Цонева
46
Канада също определи действията на Русия в Украйна като "геноцид"
Снимка: БГНЕС

В сряда канадските депутати гласуваха единодушно и определиха нападенията на Русия в Украйна като "геноцид", като членовете на парламента заявиха, че има "многобройни доказателства за системни и масови военни престъпления срещу човечеството", извършени от Москва.

В предложението на канадската Камара на общините се казва, че военните престъпления на Русия включват масови зверства, системни случаи на умишлено убийство на украински цивилни граждани, оскверняване на трупове, насилствено прехвърляне на украински деца, изтезания, физическо увреждане, психическо увреждане и изнасилване, пише "Ройтерс".

По-рано този месец министър-председателят Джъстин Трюдо заяви, че е "абсолютно правилно" все повече хора да определят действията на Русия в Украйна като геноцид, подкрепяйки обвинението, отправено от президента на САЩ Джо Байдън ден по-рано.

По-рано през април Байдън беше заявил, че инвазията в Украйна е равносилна на геноцид, но беше добавил, че юристите на международно ниво ще трябва да решат дали инвазията отговаря на критериите за геноцид или не.

Още по темата
Русия, която отрича обвиненията в геноцид, нарича действията си в Украйна "специална военна операция" и заяви, че те са били необходими, защото Съединените щати са използвали Украйна, за да заплашват Русия. На свой ред Москва обвинява Украйна в геноцид над рускоезичното население - обвинение, което Украйна отхвърля като глупост.

Канада е сред редица държави, които наложиха санкции на Русия след нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари. В сряда тя наложи допълнителни санкции на 203 лица, за които твърди, че са съучастници в опита на Русия да анексира някои райони на Донбас в Източна Украйна.

Късно в сряда страната също актуализира препоръките си за пътуване в Молдова, като посочи риска от въоръжен конфликт в Приднестровието - отцепилата се от Русия част от Молдова в западната част на страната.

Правителството на Канада помоли пътуващите да проявяват висока степен на предпазливост в Молдова и да избягват всякакви пътувания до Приднестровието.

Канадското правителство също така заяви, че ще промени законите си за санкциите, за да позволи средства или имущество, конфискувани или санкционирани от Русия, да бъдат изплатени за подпомагане на възстановяването на Украйна или на засегнатите от руската инвазия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Канада да каже колко справедливо постъпи с "Конвоят на свободата" и да си оправи нейната къщичка , щото и там начело е същият пеguгpuпал и ползвател на колумбийски витамини ,като зеленото човече в Окрайна ...
30
1
 
1
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
Защо справедлива Канада не направи същото когато САЩ и европейската им армията НАТО нападнаха Ирак ,Сърбия , Афганистан и т.н. нима Америка може да узбива невинни и цивилни и нахлува кафето пожелае . защо например не се застъпи за Асандж който доказа извършените престъпления . Каде бе справедлива Канада от 2014 г досега когато загинаха хиляди....избити от нацистите в Украйна . Отговора навсичи я ясен .
29
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Канада знае какво прави.
28
0
 
1
 
! Отговори
Ларвов преди 1 година
Е що такамамиме ?!
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оххх Канада да си трае, че видяхме как конната полиция гази баби, защото подкрепят тираджии, които искат да се придвижват свободно в собствената си страна. Точно те да не говорят за престъпления срещу човечеството, че от началото на годината те са най-големите фашаги!
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече не знаят какво да правят и дрънкат гл.у,п0сти. Преди да давате определение за другите, вижте себе си.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много бързо се забравя канадския геноцид и фашистки диктат свързан с ковидпландемията.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за индианския геноцид там? Кирето сигурно знае, да каже!
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние определяме действията на канадския гражданин про100Киро като геноцид към България!
22
3
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
И на Киро канадския гастарбайтер също :)))
21
3
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Майната и на Канада :)))
20
3
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Пудела на сащ....
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей тва страшно ме кефи казах ли ви аз, веднага след посещението на наш Киро първата държава изказала се ее Канада случайност а?Чист Канадски шпионин.Ама най ме кефи как рязко го вкара на президента така го натопорчи изодзаде това е безценно пръсна мy халката.
18
5
 
6
 
! Отговори
poskitt преди 1 година
Е, да. Да хвърлиш атомни бомби над Япония не е геноцид. Нормално. Нищо, всичко е наред.
17
3
 
6
 
! Отговори
Руска крайна преди 1 година
Няма такава държава 'и никога не е имало. Това е руска земя. Ако ние почнем да бомбадираме Кърджали и Хасково ,и източна ромелия 'дали Турция ще ни гледа.....Въпроса е лаконичен.
16
2
 
3
 
! Отговори
Фак преди 1 година
Трюдо
15
3
 
9
 
! Отговори
Sostin преди 1 година
Интересно е да се следи дивотията на поклонниците на полуръста. Целия цивилизован свят го сочи с пръст и го определя като престъпник, само нашите путинисти вадят от девет дерета вода. То са индианци, то са ***...смешни сте бе хора. Знаем че за вас полуръста и Ким Чен са богове, ама сте жалки и смешни.
14
1
 
3
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
ПРАВИЛНО
13
9
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
До 2. Кремълската пропаганда на зомбирани путински олигоффрени като теб не хваща дикиш. Украйна мобилизира 2 милиона мъже и те са там, за да защитават земята си от гнусния сибирски ботуш. И как пък на иддиоти като теб не им минава през кухата съветска кратуна, че дори и да няма армия това е СУВЕРЕННА, НЕЗАВИСИМА държава и *** и шайката му нямат работа там.
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следя инстаграма на няколко познати украинки, какво да ви кажа. По цял ден пускат снимки и клипчета от разни фитнеси в София, след това се тагват от Банско, след ден два някъде от морето... Безгрижен живот.