Евакуираните от "Азовстал": Жилищните блокове в Мариупол вече ги няма

Губихме надежда, че някога ще се измъкнем, казват те
4 май 2022 19:15, Нели Христова
103
Евакуираните от "Азовстал":  Жилищните блокове в Мариупол вече ги няма
Снимка: БГНЕС

Група цивилни, които бяха евакуирани от обсадения град Мариупол, стигнаха в относителната безопасност на град Запорожие след 200-километрово пътуване. Сред тях бяха и 69 души, които месеци наред се криеха в бункерите под масивния "Азовстал".

Това е първият път, когато успешно бе договорен хуманитарен коридор, който да ги изведе от стоманодобивния завод.

"Губихме надежда, че някога ще се измъкнем", казва една жена пред BBC. Преди тази евакуация многократните опити за преговори за безопасното им освобождаване са завършили с неуспех. Стотици цивилни все още остават в капан в завода, според украинските бойци там. Не е ясно дали ще се правят още опити за спасяването им.

След като групата евакуирани напуснаха в неделя, войниците от "Азов" в завода казаха, че руските сили незабавно са възобновили обстрела.

Имаше прегръдки и сълзи от изтощение и облекчение, когато групата жени и деца пристигнаха в Запорожие.

Катарина слезе от автобуса под слънчевите лъчи с всичко, което сега притежава, натъпкано в малка раница.
Двете й деца на 6 и 11 години търкаха очите си, изтощени. В продължение на два месеца те живееха в скритите дълбини на стоманодобивния завод в Мариупол, докато руските бомби удряха обекта. Единствените доставки на храна бяха дажбите, предадени от украински войници.

"От сутрин до вечер бяхме бомбардирани. Артилерия, ракети, въздушни удари", разщазва Катарина. "Децата ни не можеха да спят. Плачеха, страхуваха се. И ние също. Имаше няколко пъти, когато губехме надежда, че някога ще се измъкнем. Изключително се радваме, че сме в Украйна."

Но войната се е отразила върху родния им град, чиито останки те са видели, когато са напуснали: "Това, което видяхме, бяха просто кутии с масивни черни дупки в тях. Жилищните блокове ги няма. Там са само техните останки".

Друга евакуирана, Ирен, бе заедно със 17-годишната си дъщеря. За нея това е поне е малко утеха.

"Живеехме с надежда, че всеки ден ще бъде последният ден в този ад. Че ще се приберем в спокоен Мариупол, но сега него го няма", казва тя.

Операцията, извършена от Организацията на обединените нации и Червения кръст, беше сложна, а понякога и опасна. Служителите на ООН на място откриха, че  района е осеян с мини. В един момент те трябваше да се оттеглят след артилерийски удар.

"Когато екипът тръгна напред, за да развее буквално знаме и да се опита да изведе тези хора, имаше редица мини, които трябваше да бъдат разчистени както от украинската страна – стоманодобивния завод – така и от руската страна", казва Себастиан Роудс Стампа , оперативното ръководство на екипа на ООН. "След това имаше минометен огън, не знам откъде дойде. Не знам кой е стрелял. Спря доста бързо."

Той казва, че е намерил преживяването за "дълбоко смиряващо".

"Те излязоха и видяха града, в който вероятно са израснали, разрушен. Има гробове на тротоара и във всеки парцел, който можете да намерите", разказва той. Хората бяха ужасени. Трябва да разберете, те са били под земята от два месеца и не са получавали никакви новини.

"Там имаше едно шестмесечно бебе, което никога не беше виждало трева, беше роден през зимата и беше удивено колко зелена е тревата. Искаше да си играе с нея", допълва той.

Роудс Стампа казва пред BBC, че жените, децата и възрастните хора "не са виждали дневна светлина от два месеца".

В крайна сметка ООН спаси повече от 100 души от Мариупол този път – рядък момент на напредък за хуманитарните усилия в тази война. Украинският президент Владимир Зеленски каза, че успешната евакуация е резултат от дълги преговори и посредничество.

"Ще продължим да правим всичко, за да изведем всички наши хора от Мариупол и Азовстал", каза той. Трудно е, но имаме нужда от всички, които остават там – цивилни и войници".

Хиляди все още са в града, като стотици все още са заседнали в подобните на лабиринт тунели под стоманодобивните заводи.

От Червения кръст заявиха, че са доволни, че евакуацията е успешна, но са разочаровани, че много повече хора са оставени в "ада".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато "освободителят" идва от изток, освободеният бяга на запад.
56
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
когато пехотата ти е слаба, най-сигурното е да израниш града със земята...казано накратко - азиатски дивациии
55
8
 
12
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
До питащ___Осигуряваха коридори към русия, а там е по-зле от смърт за тях !!!
54
11
 
10
 
! Отговори
ПЕШО преди 1 година
До Гиб Мелсънкой има интерес да има цивилни в завода?-нацистите -крият се зад тях.В същото време пречат на руснаците да бомбандират пълно мащабно.така нацистите стават герои на украина.
53
21
 
20
 
! Отговори
питащ преди 1 година
В града са останали около 200 хил.150 хил.са го напуснали.Защо никой не я запита жената,кой ги закара в дупките на завода,и защо се крият там?Защо не са напуснали преди дни,след като им се осигурямаха времеви коридори?Въобща какво търсят в райна на завода?Но никой не пита.ДОЛНОПРОБНА ПРОПАГАНДА!
52
9
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Интересно ми е след като целият град е срутен, тези които сега избягаха, обаче имат собствено жилище и нотариален акт за него, какво се случва след войната? То е ясно, че града трябва да се възстанови, но първо - кой ще плаща за това? Джуджето убиец под формата на репарации или ще е с помощи и работници и материали от цял свят? И като го възстановят, той определено няма да има същият вид и тези, дето са били собственици на жилища ще им дават ли безплатно нови? :)))
51
11
 
15
 
! Отговори
До 62 преди 1 година
А журналистката, която излезе зад гърба на водещата в новините по Канал 1, с плакат на който пишеше Лъжат ви!, и тя ли беше фейк?! И тя ли беше ***?Само вашата лъжлива пропаганда е истината... Путин не ви позволява да кажете нищо срещу него и да има как, ще го прави навсякъде. Как ли не!
50
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путинофили, от кога жертвата, Украйна е виновна за нападението, убийствата и зверствата на агресора, русия? Това може да се роди само в болен, путинофилски мозък. Да знаете, Бог наказва за мисъл и действие, а вие желаете смъртта на невинни, цивилни жени, деца и старци....само защото лудия путин има болни амбиции да възстанови ссср или да стане император. Ами хилядите руски войничета, станали пушечно месо заради същите болни амбиции??? Засрамете се, ако сте хора!
49
10
 
16
 
! Отговори
Предполагам че преди 1 година
Путин ще вие в Преизподнята като украаинска сирена !
48
16
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Джурналист до фейкомета,фейкомет до джурналиста....Подкрепа за нацизма,това е България днес.Жалко.
47
3
 
4
 
! Отговори
АЗОВ преди 1 година
1997
46
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако се беше жив радой щеше да напише длъжен бях да те обичам Джо , даже кръстих сина си джон .....
45
46
 
27
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Ако правилно е предадена информацията ,това е свидетелство за началото на психологическото пречупване на украинците.Видимо те осъзнават новата реалност и се питат -защо ни беше необходимо всичко това ,не можеще ли по друг начин!?А сега трябва да започнат живота си отново и до мислят къде са сгрешили!?
44
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Живеехме с надежда, че всеки ден ще бъде последният ден в този ад. Че ще се приберем в спокоен Мариупол, но сега него го няма", казва тя."__________Да благодари за разрухата на нацистките плъхове, които още се крият в завода. И за разлика от писмените преразкази, които чета тука, аз съм гледал видеоинтервюта с местните жители псуващи украинската армия за разрухата в града.
43
17
 
45
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Оставам с впечатление, че Зеленски и ООН са ги спасили, също като нашите моряци. Кривите си душите, но се страхувате да напишете истината. А тя е, че без Русия тия щяха да са още в подземията.
42
8
 
16
 
! Отговори
Запознат с плана преди 1 година
Поръчка от Уол Стрийт е бай Дън да изрони една голяма сълза,когато прескъпите имоти в Бояна, Драгалевци Изгрев Иван Вазов Лозенец и Бизнес Парк почнат да падат като клечки за зъби от хвърлени нарочно по тях руски 'агресивни ракети' ,а Ердоан паша навлезе с 2 млн аскер чак до София за да ги спасява от агресора. Съзлата ще е от смях за необразованите българи които вече 80г си заслужават смазването.
41
31
 
9
 
! Отговори
Радой Ралин преди 1 година
2. Длъжен бях да те обичам, Ваня.|Даже кръстих дъщеря си Маня.|Залъкът си давахме насила на Русия тая дива сила.|После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки.|Грабихте и жито, папироси|Зарад тебе ходим голи-боси!|Дружбата ни беше свята, чиста.|Ние всички хранехме танкиста.|А пък ти ни пазеше със танка и ни взе последната луканка|Пазеше и немците, и чехите.|Ние тук възпявахме успехите.|С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята.|
40
22
 
10
 
! Отговори
Радой Ралин преди 1 година
1.Пиша ти от Плевен, драги Ванка.Помниш ли кагда пришол със танка?Беше млад, но се държеше мъжки.Зарази семейството ми с въшки|Взе на мама златните пендари и дори галошите ми стари.|Помниш ли, как кушаше картошки?|Наконец забърса три кокошки.|После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия.|А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във главата!|
39
0
 
12
 
! Отговори
обърхкахсе преди 1 година
До Ами !!!!става въпрос за санкциите , че първите 4 пакета са написани в 2021година !!!!
38
3
 
19
 
! Отговори
Ами преди 1 година
в мазета или бункерите на Азовсталь са носели от вода да оръжие още в 2017 а когато запр започна войната АЗОВЦИТЕ ПРИГЛАСИЛИ ХОРАТА В БУНКУЕРИТЕ КАТО СА ИМ КАЗАЛИ . ЧЕ ТАМ ИМА ВСИЧКИ ЗАДА ПРЕЖИВЕТЕ ДО КАТО УБИЕМ ВСИЧКИ ВОЙНИЦИ НА РУСКАТА АРМИЯ КОИТО ВЕЧЕ ЧАКАМЕ 8 ГОДИНИ !!!!!!!! И ДРУГ ИЕТЕРЕСЕН ФАКТ - ПЪРВИТЕ 4 ПАКЕТА СА БИЛЕ НАПИСАНИ ОЩЕ В 2021! БЕЗ КОМЕНТАР