Украйна твърди: Унищожихме още един руски военен кораб

Serna принадлежи към класа бързи руски десантни кораби
Обновена: 7 май 2022 17:01 | 7 май 2022 16:58, Александър Попов
120
Украйна твърди: Унищожихме още един руски военен кораб
Снимка: GettyImages

Украйна потвърди в събота, че е унищожила руски десантен кораб близо до малкия Змийски остров в Черно море, превърнал се в символ на украинската съпротива срещу руската инвазия, стартирана в края на февруари, предаде АФП.

Боен дрон Bayraktar TB2, разработен в Турция, "удари десантен кораб от проекта 11770 Serna, както и две ракетни системи земя-въздух тип Тор", съобщи украинският флот във „Фейсбук“, без да уточнява датата.

„Традиционният парад на руския флот на 9 май тази година ще се проведе близо до Змийския остров, на дъното на морето“, написа украинското министерство на отбраната в „Туитър“.

Москва, от своя страна, не потвърди информацията.

На видеоклипове, публикувани от украинската армия, можем да видим по-специално кораб, закотвен близо до кей, засегнат от експлозия, след това опустошен от пламъци и разпръскващ голям дим.

С дължина 26 метра, Serna принадлежи към класа бързи руски десантни кораби с товароносимост 45 тона.

Въоръжен е с картечници калибър 7,62 мм и ракетни установки "Игла" и е предназначен за десант на бойни машини, както и на щурмови единици.

Преди това, украинската армия заяви в началото на май, че е бомбардирала два руски патрулни катера от клас Raptor край Змийския остров, също ударени от бойни дронове Bayraktar TB2.

В средата на април флагманът на руския флот „Москва“ потъна в Черно море, след като според Киев и Вашингтон е бил ударен от украински ракети. Москва от своя страна заяви, че е бил повреден от експлозия на борда.

Змийският остров се превърна в символ в Украйна, след като в социалните мрежи се разпространи репликата „Върви на…., руски военен кораб“ на украинските граничари към руския крайцер „Москва“, който им нареди да се предадат.

Малко след тази вербална размяна, корабът бомбардира острова, руснаците поеха контрола над него, а украинските войници бяха взети в плен. По-късно те бяха освободени при размяна на пленници с Москва.

Записът на тази словесна размяна послужи като лайтмотив за украинската съпротива, а обидата на граничарите дори се появи на плакати по време на демонстрации на подкрепа в чужбина и на украински печати./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинската истина: Край Змейний е потопен един руски военен кораб. Руската истина: Над Змейний са свалени 2 украински Су24 и Су27, 3бр десантни хеликоптери Ми8 и унищожен десантния катер "Станислав". Истината: Който иска да я знае- да отиде и да провери.
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 107Руското МО цифрите за нищо ги нема. Според него на 20 ден били унищожили 300 Байрактара, а според турската компания производител по това време са били продали на Украйна само 65. Е не е мно само по 5 са умножили
75
2
 
9
 
! Отговори
444 преди 1 година
До Ром"с Баси лъжците са руснаците. На 24.02 обявиха че Украинските ВВС са унищожени до крак. Сега па унищужили самолети. Аре някой *** да обясни кога лъжат. Да не забравяме и че 7 пъти превземаха Мариупол, а и нямаше да нападат Украйна
74
5
 
11
 
! Отговори
Настия преди 1 година
Мужици могат само да пият.
73
7
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Днес на Змийски остров руснците проведаха добре спланирана акция -капан в която попаднаха украинските сили и резултата е 2 украински самолета сбити ,два хелекоптера с десатни войска.....това напишете също..
72
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според руското МО досега са свалени 742 дрона, вчера 13бр, от които 3 байрактара.
71
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До трола с 10 компаКолкото и Да драскаш тукаДенят на победата е след 2 дни! Ако и цялата Укрия да хвръкне във въздуха!
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха Ха. Смях в землянките по Покрайна!
69
15
 
14
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
абе що никой не емигрира в просия бе ?!; ха ха
68
3
 
16
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Ей такива лодки немците унищожиха с хиляди първия ден на десанта в Нормандия,но Русия не е САЩ и има само две,сега украинците се чудят дали втората не е в Северно море,за да я унищожат и нея със силата на мисълта.
67
12
 
18
 
! Отговори
Един по един преди 1 година
украйна ще унищожи славата на Руския флот!
66
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски матрос е пушил Арда или Слънце от старите БГ запаси!
65
3
 
3
 
! Отговори
Ей фоби преди 1 година
По-силни ли сте от 235
64
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вовка, Вовка, Кутузов вече в гроба се преобръща, а Сталин иска да възкръсва. Ти топки имаш ли, ти атом имаш ли. Зеле и Кличко, актьор и боксьор те правят за смях. При това треторазряден актьор, дето и за дизел шоу не е ставал. Пуска плутония
63
9
 
6
 
! Отговори
Im-дртiйУайТБ0Й! преди 1 година
До АнонимеН... Има нещо много верно в това твое всеобщо валридно съждение, щото познавам не един-2ма дори, които наистина са крайно мракобеснически настроени, но НЕ знам откъде иде тази тяхна злоба към невинните жертви на оккупатора - аггрессор в лицето на комплеХирания несретник ПYTiHК0ФФ..
62
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Унижения на Русия, само унижения. Време е за чичко уран и дядо плутоний и укрите да светнат
61
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Удрис атома по Окрайна. Удрикато в Хирошима.
60
3
 
6
 
! Отговори
Im-дртiйУайТБ0Й! преди 1 година
Тази новина е потвърдена, отделно от Y- КРАЙ -Hците от официален русски източник в нета от Кримския полуостров... Просто го прочетох преди има-няма час и нещо преди тук..
59
8
 
14
 
! Отговори
До 82 преди 1 година
Ако воюва с други, тактиката е ясна - масов мор за личния състав. Виж броя на жертвите от 2СВ и ще разбереш какво имам предвид. До сега украинците имаха леко отбранително оръжие - Джавелин, стингъри и турски базови дронове. Вече имат и артилерия и бронирана техника и нещата тепърва ще стават зле за руснаците.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА И като са на 35 не вършат ли работа?