Ген. Дворников поема руските войски в Украйна, колко опасен е "Касапинът от Сирия"?

Има "кървава" репутация, типична за руската военна култура
14 май 2022 19:45, Александър Попов
406
Ген. Дворников поема руските войски в Украйна, колко опасен е "Касапинът от Сирия"?
Путин с Дворников (последният вдясно). Снимка: БГНЕС/ЕПА

Генерал Александър Дворников, известен като "Касапина от Сирия", поема контрол над руските войски в Украйна. Може ли той да предотврати окончателния провал на войната, водена от Кремъл?

Наричат го "Касапина от Сирия". Но военните анализатори всъщност смятат, че новият главнокомандващ на руските войски в Украйна не се различава кой знае колко от другите руски командири, работили в Сирия, пише "Дойче веле". А и от тези, които в момента дават заповедите в Украйна.

В Сирия руснаците бомбардираха цивилни, без да им мигне окото

Генерал Александър Дворников, 60-годишен офицер от кариерата, беше първият руски командир, стациониран през 2015 г. в Сирия, след като Кремъл официално започна да подкрепя сирийския диктатор Башар Асад. Дворников прекара 10 месеца там - от септември 2015-а до юли 2016-а.

В този период руската авиация започна брутални бомбардировки над цивилни региони в Сирия, най-вече на север в град Алепо. Тъкмо тези бомбардировки сякаш обърнаха войната в полза на Асад.

Руските бомбардировачи взимаха на прицел джамии, пазари, болници, училища и селскостопански ферми, а сирийската опозиция просто нямаше достатъчен ресурс, за да ги спре. Русия обяви, че мисията ѝ в Сирия е била успешна, а Дворников се снабди с прозвището си и с най-високото държавно отличие: званието "Герой на Руската федерация".

"Кървавата" репутация на Дворников - типична за руската военна култура

Само дето не е съвсем заслужил нито едното, нито другото. Действията на Дворников в Сирия не са били необичайни, поне според анализа на Вашингтонския Институт за изследване на войната. "Руските войски атакуваха цивилни цели и важни инфраструктурни обекти по време на цялата руска интервенция в Сирия", пишат анализаторите. Според тях, в този смисъл, поведението на Дворников не представлява някакво изключение. "Тактиката и нагласите им в Сирия и Украйна не са нещо ново. Но не са и особено ефикасни", четем още в анализа.

"Кървавата" репутация на Дворников също не е нещо необичайно в редиците на руската армия, казва Елиас Хана, пенсиониран генерал от ливанската армия. Според Хана, който преподава стратегия и геополитика в Американския университет в Бейрут, руската армия се слави с това, че използва брутално насилие за постигане на военните си цели, а действията на Дворников в Сирия в този смисъл са продукт на една отдавна насадена военна култура. Дворников е в армията от 1982 година и се смята, че е участвал и в бойните действия в Чечения.

В Сирия руснаците следват стратегията на Асад

В Сирия той не е отворил някаква нова страница, защото руските войски просто са продължили стратегията на "изгорената земя", която сирийският диктатор Асад вече е прилагал срещу противниците си. Вярно, че руската армия носи отговорността за голям брой цивилни жертви в Сирия след нахлуването през 2015 година, но действията на руснаците просто се прибавят към ужасяващите престъпления, които режимът на Асад вече беше извършил срещу гражданското население.

Само през 2016 година в онази война загинаха близо 17 000 мирни сирийски граждани, като една четвърт от тях бяха избити от руските военни, твърдят сирийски правозащитници. Цивилните жертви през 2014 и 2015-а, т.е. преди руснаците да се намесят, са били съответно 12 044 и 24 430.

И още нещо: Силите на Асад използваха химическо оръжие и касетъчни бомби срещу мирно население, а това са военни престъпления. Засега няма сведения руската армия да използва такива средства в Украйна, но това все още нищо не означава. В Украйна, както преди това и в Сирия, руснаците използват така наречените "тъпи" бомби и ракети, които нямат прецизно насочване и поради това водят до повече цивилни жертви.

Може ли Дворников да промени хода на войната?

Новото назначение на Дворников не е изненада. След завръщането си от Сирия той пое командването на Южния военен окръг в Русия, който териториално "включва" не само Крим, но и Донбас. А тъкмо там Русия очевидно се готви са масирано настъпление в момента. За последните месеци тъкмо по направлението, за което отговаря Дворников, руснаците постигнаха най-сериозни успехи. А генералът носи отговорност и за нападението срещу Мариупол. И последно: Дворников в момента е не само най-дълго служилият офицер в Южна Украйна, но и най-старшият офицер на активна военна служба.

Военните анализатори от Вашингтон нямат окончателен отговор на въпроса дали опитът на Дворников от Сирия може да бъде полезен в Украйна. Защото войната в Украйна е съвсем различна, най-малкото поради това, че украинците разполагат със свои собствени ВВС, с модерни оръжия и с добра противовъздушна отбрана.

"Какъвто и генерал да назначат, това няма да заличи факта, че Русия претърпя стратегически провал в Украйна", казва в тази връзка Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън. Смята се, че руската армия е деморализирана, а логистиката ѝ не функционира. В Сирийската война Русия по официални данни изгуби 112 души. Докато в Украйна само за 6 седмици са загинали десетки хиляди руснаци.

"Характерът на бойните действия в Сирия беше дефиниран главно от масираните въздушни удари на руската армия. В Сирия генерал Дворников ръководеше единствено операция по извършване на въздушни удари", подчертава генералът от запаса Елиас Хана. "В Сирия на руската пехота почти не ѝ се наложи да се конфронтира на земята. В момента обаче се води териториална война със сражения между редовни войски и професионални войници, както и в между въздушните капацитети", обобщава експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Касапинът"? Тия от ИДИЛ в Сирия бяха гурме транжори ли?
260
6
 
9
 
! Отговори
Бунтата преди 1 година
Аааааа,дано ни подхване и нас Путин,пък тогава ще ви видим как ще псуватеукраинците,че не пишат никаде "Слава на България"
259
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що се сещам за антииракската коалиция търсеща химичеаки оръжия и разсипаха целия билзък изток?! Същото стана и с Либия. Седнали терористите за коментират човешки права. Смях за умрялата демокрация.
258
16
 
4
 
! Отговори
Слава на гертойте преди 1 година
До Димитър Славев , чети бе . Не руснаците , а Асад .И е доказано . Това че не ти харесва , мозък промит , си е твой , проруски проблем . Няма ли да изпукате накрая , сволачи долни .Детето яло сладолед . По кой руски канал го гледа това .
257
5
 
13
 
! Отговори
натовски лентяй преди 1 година
модерно ВВС и противовъздушн а отбрана -аб е кат драскате откъде вадите тез измислици
256
39
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Слава на Украйна
255
10
 
49
 
! Отговори
Димитър Славев преди 1 година
Абе не ви ли писна бе да пишете такива СКОДОУМИЯ бе!?Руснаците били използвали ХИМИЧЕСКО оръжие срещу ЦИВИЛНО население в Сирия!Това ОТДАВНА СЕ ДОКАЗА,ЧЕ Е ПЪЛНА ЛЪЖА и ДОЛНА МАНИПУЛАЦИЯ,която на всичкото отгоре беше извършена по най-нескипсаният и НЕпрофесионален възможен начин!Някакви "пострадали" от химическо оръжие деца,ги поливат "в болница" С ГРАДИНСКИЯТ МАРКУЧ!А на следващият кадър се вижда как същото това "пострадало" ***...си ближе сладоледа,даден му най-вероятно като награда,за участ
254
7
 
28
 
! Отговори
Радко Младич преди 1 година
Айдее...ПАК старата песен с горките сирийски "БУНТОВНИЦИ" и техните "училища","болници" и "детски" градини, които руснаците безогледно бомбардирали!Ако човек вярва на скодоумията писани от пропагандните канали като:CNN,BBC,DW и останалите *** на банкстерският западен ционизъм,то излиза,че в Сирия и по-специално в териториите контролирани от "бунтовниците",няма нищо друго освен училища,болници и детски градини!Иначе тази долна статийКА все едно я е писал Руслан Трад.Пълен ***!
253
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бax тая антируска пропаганда, всички които ги бият на фронта са "касапи", а тези които избиват мирна сватба в Ирак са "омиротворители"...
252
6
 
29
 
! Отговори
От Берлин преди 1 година
Що,, истински" факти се изредиха горе! Нямам думи... Но, DW получава парички за това-Пропаганда до дупка!!! Ще си говорим след 50 години (който се е спасил от бустери и Новият Световен Ред), кой крив-кой прав!?
251
32
 
21
 
! Отговори
Ha преди 1 година
И тоя ще даде фира!60 км превзеха за сега след 3 месеца и половината си армия руснаците. Изтраскват ги почти навсякъде. Белите хора ги изключих от цивилизацията. Де що имаше акъл в Русия се изнесе. Де що имаше пари се изнесе. Украйна след 10-20 години ще пито нова държава съвременна. България ще си е все същата руска колония главно заради *** в нея
250
30
 
20
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Украинците вече ликвидираха 10бр.руски генерали.Този е следващия в списъка.
249
8
 
15
 
! Отговори
да бе преди 1 година
Ракка пак ли Русия я бомби и не остана камък върху камък?
248
44
 
31
 
! Отговори
Български гражданин преди 1 година
На 24.05.2022 стават три месеца от как фашисткият режим в Русия нападна Украйна. Тази война трябваше да свърши за дни, с капитулация на Украйна. Това бяха плановете на фашиста Путин. Това са фактите. Провала е очеваден. Всичко друго е просто мокър сън на хора с ограничена мисловна дейност и поклонничество към един фашист. А може би и продали мнението си за няколко копейки. Като Коцето, Корнела , Румен Петков, Румен Радев и рд други "български" политици.
247
31
 
20
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
дворников-още един кандидат за съда в Хага.Под неговото командване военните престъпления на руската армия в Украйна няма да имат брой и даже 100 доживотни присъди за него не ще бъдат съразмерни с бъдещите му престъпления.
246
10
 
16
 
! Отговори
Bjal преди 1 година
Абе човека ви го каза нато било миролюбиво еми те и нашите ракети сармат са миролюбиви ще ви ги пратим подарьк
245
18
 
22
 
! Отговори
Ей клоун преди 1 година
До смърт за руснацитеМи хайде де тръгвай натам храбрецо фронта е свободен, но май нямаш нито топки, нито *** за това. Тук в нета е къде къде по-безопасно да "громиш" руснаците нали? През жалкия си живот хващал ли си поне един път някакво оръжие? АК разглобявал ли си или само по филмите си го виждал?
244
17
 
9
 
! Отговори
Ти го туря преди 1 година
До Анонимен 323 Ахват Кадиров не си пада по мъже и точно заради това докато ти блееш на клавиатурата той оправя жэна ти и ти върши мъжката работа.
243
22
 
16
 
! Отговори
смърт за руснаците преди 1 година
руската гнясава nanлач трябва да бъде избита до крак в Украйна.
242
24
 
26
 
! Отговори
52 преди 1 година
Нямала Русия успехи...Дрън, дрън.За няма и три месеца Русия превзе близо 300000 кв.км.територия, без да броим Крим, или три Българии, с далеч по-скромни по численост сили. Мобилиьацията в Украйна се провали. В началото на войната Украйна въобще не поде ожесточена съпротива по всички граници, въпреки огромната си по численост армия, която беше тотално дезорганизирана. Предпочетоха да се укрепят в три големи града, прежалвайки с лека ръка огромната загуба на територии и население.