Шолц: Санкциите действат, нашата цел е да провалим руска инвазия

Москва няма желание да промени позицията си за Украйна, заяви той
14 май 2022 14:30, Александър Попов
258
Шолц: Санкциите действат, нашата цел е да провалим руска инвазия
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че по време на наскорошния телефонен разговор с руския президент Владимир Путин не е видял желание у Москва да промени позицията си към Украйна. „Не“, каза Шолц в интервю за новинарския портал t-online, попитан дали е забелязал промяна в позицията на Русия.

Според канцлера Москва "не е постигнала нито една от целите, споменати в началото" на военната специална операция.

Освен това той заяви, че „НАТО не се е оттеглила, а дори е увеличила силите си на източния фланг“. Според него Северноатлантическият алианс ще стане още по-силен, когато към него се присъединят Финландия и Швеция.

В същото време Шолц посочи, че преговорите с руския президент са били открити. Канцлерът отбеляза, че единственият начин за премахване на санкциите срещу Русия е сключването на мирно споразумение между Москва и Киев.

„В един момент Русия трябва да разбере, че това е единствената правдоподобна възможност за премахване на санкциите в някакъв момент. Въпросът е споразумение с Украйна и това не може да бъде диктуван свят", каза Шолц.

Той отново призова Русия да изтегли войските си от Украйна: „В противен случай важи ясен принцип: Украйна решава тези въпроси. Ние не можем да преговаряме от тяхно име по един или друг начин“, обобщи германският канцлер.

Той също така твърди, че санкциите имат много значително въздействие.

„В резултат на това руската икономика страда сериозно, а възможностите за нейното развитие са силно ограничени“, смята ръководителят на германското правителство. Относно доставки на оръжие за Киев и по-строгите санкции срещу Русия, канцлерът увери, че ФРГ и нейните партньори ще продължат да го правят. "Да, ние ще продължим, също със санкциите. Защото нашата цел е да провалим руска инвазия. Това е стандартът на нашите действия", завърши Шолц.

В петък Шолц обсъди ситуацията в Украйна с Путин по телефона. Според пресслужбата на Кремъл разговорът се е състоял по инициатива на германската страна. Путин и Шолц са се договорили дискусията да бъде продължена по време на контакти по различни канали. Президентът на Русия и канцлерът на Германия вече са провели няколко телефонни разговора от началото на специалната военна операция в Украйна./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари