Защо малкият Змийски остров е толкова важен за Русия?

Той е не само стратегическа цел
14 май 2022 10:37, Нели Христова
82
Защо малкият Змийски остров е толкова важен за Русия?
Снимка: БГНЕС

Още от началото на руската инвазия в Украйна Змийският остров получи жизненоважен и почти митичен статут във войната. Това незабележително, скалисто разкритие в Черно море беше заграбено от Русия и се превърна в бойно поле със стратегическа стойност.

Русия твърди, че Украйна е претърпяла катастрофални загуби в неуспешните си опити да си върне острова, включително специални части, военни самолети, хеликоптери и дронове. Украйна настоява, че е ограничила кампанията си до атакуване на съоръжения на острова и лодки.

Битката не е приключила и Русия многократно се опитва да подсили разкрития си гарнизон, твърди разузнаването на британското министерство на отбраната.

Змийският остров е с размери част от квадратен километър, а на него няма змии, за които да се говори. Но не може да има съмнение в значението му за контрола на западното Черно море.

"Ако руските войски успеят да окупират Змийския остров и разположат там своите системи за противовъздушна отбрана на голям обсег, те ще контролират морето, сушата и въздуха в северозападната част на Черно море и в южната част на Украйна", обяснява експертът Олег Жданов пред BBC.

Ето защо руският флагман "Москва" отплава натам в рамките на часове след началото на войната, казвайки на украинските войници на острова да се предадат: "Предлагам ви да сложите оръжията си и да се предадете, за да избегнете кръвопролития и ненужни жертви. В противен случай ще бъдете бомбардирани", каза руски офицер.

"Руски военен кораб върви на майната си", бе отговорът, който се превърна в легендарен символ на войната. Островът е превзет, но седмици по-късно "Москва" е потопена.

Загубата на "Москва" означава, че руските кораби за доставка на острова вече имат минимална защита, казва Обединеното кралство, въпреки че ако успее да консолидира позициите си, тогава може да доминира над голяма част от Черно море.

Заплаха за Украйна, нейните съседи и НАТО

Засиленото руско присъствие може да бъде пагубно за Украйна, както стратегически, така и икономически.

Украйна вече трябваше да затвори пристанището си в Одеса, спирайки износа на жизненоважно зърно, но Жданов се опасява, че островът може да се използва и като втора фронтова линия.

"Ако руснаците успеят да инсталират системи за противовъздушна отбрана с голям обсег, те ще могат да защитят своята ескадрила, която може да достигне бреговата линия на Украйна", обяснява той.

Това също така ще даде шанс на руските войски да пробият в Приднестровието - отцепилата се територия на Молдова под руски контрол, която се намира в съседство с Украйна и недалеч от Одеса.

Змийският остров  е и само на 45 км от бреговете на Румъния, която е част от НАТО.

Британският военноморски анализатор Джонатан Бентам смята, че руската въздушно-ракетна система С-400 на острова би била "голяма промяна в играта". Ако Русия успее да разположи ракетна система, не само Одеса ще бъде застрашена, но и южният фланг на НАТО ще бъде застрашен, предупреждава румънският историк Дорин Добринку.

"Това е много важно за румънското правителство, за народа, но също така и за целия алианс. Русия ще има капацитета да унищожи градове и военни способности в източната част на нашата територия", допълва той.

НАТО подсили границите на Румъния от началото на войната, изпращайки белгийски и френски сили.

Но има и големи икономически рискове за Румъния. Змийският остров се намира близо до устието на река Дунав, която очертава границата на Румъния с Украйна. Черноморското пристанище Констанца в Румъния е недалеч на юг и приема контейнерни кораби, които вече не могат да плават до Одеса.

Руският военно-политически анализатор Александър Михайлов е та мнение, че войските на Змийския остров може да са в състояние да контролират трафика в северозападното Черно море и делтата на Дунав - вратата към Югоизточна Европа. "Ако има военна база или военна инфраструктура, би било възможно да се блокират кораби, които влизат в реката, както и тези, които излизат", каза той пред руски медии.

Евроатлантическият център за устойчивост на Румъния смята, че Русия може да реши да анексира острова и да контролира възможно най-много черноморски морски маршрути към Босфора в Турция.

Исторически, Змийският остров е румънска територия, докато не е отстъпен през 1948 г. на Съветския съюз, който го използва като радарна база. Тъй като Румъния попада под съветско влияние до 1989 г., Букурещ приема споразумението.

Украйна пое контрола над острова с падането на комунизма и в крайна сметка през 2009 г. Международният съд начерта териториалните граници на острова, давайки на Румъния почти 80% от морския континентален шелф близо до острова, а на Украйна останалата част.

Змийският остров не е само от стратегическа полза, тъй като тази част от Черно море е богата на въглеводородни ресурси - така че решението на Хага означава, че и двете страни притежават запаси от петрол и газ.

Може да изглежда така, сякаш е малка скала с малка очевидна стойност, но съдбата му е основен елемент от руската война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американският сенатор Ренд Пол каза, че не желае успеха на Украйна да е за сметрка и на цената на банкрута на сащисания хегемон.
31
7
 
4
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 1 година
Що се карат за острова, ами не дадат на някой бизнесмен да построи там хубави хотели. Ще дойдат да се заселят красиви ***. Ще вкарат малко селяни да работят каквото има за работене. Ще продават аржентинско вино, дойде ли бизнесмен със скъпа кола, ще го посрещат царски. Хванат ли бедняк, ще го вкарат да работи. И вместо да се бият, ще си купуват скъпи коли всяка година.
30
14
 
4
 
! Отговори
Новорусия преди 1 година
Ще бъде само около Москва !А Новопутин ще бъде във Хага !
29
14
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Всъщност офанзивата е била руска и Байрактарите са име бали мамата. След което руската пропаганда представи събитията с обратен знак.
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
К'во е това "Новорусия"?
27
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След толкова незнайно как потънали руски крайцери и гордости на съветския флот, едва ли това парче земя е некаква стратегическа цел :))) Стратегическа цел значи, да имаш база там, като го гледам това недоносче, нема нищо, тъй че нема нужда да се пените толкова :)))
26
5
 
13
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Новорусия е от Харков до Одеса те за 1 остров ми говорят :)))
25
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С дърти генерали на война не се ходи.
24
8
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Русия призова отново Киев, да си прибере телата на своите войници от острова и морето.
23
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей какви умници са дъртите руски генерали.
22
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те искат да превърнат Черно море в свое езеро, както Римската империя превърна Средиземноморието в свое езеро, само дето са далече от Римската империя като възможности :))) Ясно е, че искат да свържат Крим с Донбас и Донецк, тоест да върнат земите от варягите (викингите) на Киевска Рус, само че те не принадлежат на руснаците, те май забравиха, че са славяни......хахахахахаха :)))
21
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Острова е осеян с трупове на рашистите. Байрактарчето редовно го прочиства от нашественици.
20
7
 
15
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Русия е поставила капан на Украинците,ден след като гарнизона се е изтеглил ВСУ правят десант и когато са на острова Руснаците ги засипват с ракети и край.Безсмислени жертви на режима в Киев.
19
1
 
11
 
! Отговори
Скалисто разкритие преди 1 година
Чутовна преводаческа глупост.
18
14
 
12
 
! Отговори
Русия губи преди 1 година
Фашистите губят войната. И острова изгубиха
17
7
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Около 60 трупа на укро войници още стоят не прибрани от острова след самоубийството Украйна да го превземат на 08.05.
16
16
 
12
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Очаквам квиченето на болните русофили, как Путанин и могъщата му армия от монголоидни буряти изстрелват ракети по България.
15
13
 
8
 
! Отговори
Защото преди 1 година
Защото и на nymлер му е малък
14
7
 
12
 
! Отговори
тъй де преди 1 година
Защото най-вероятно има много змии, които ще изядът бандеровците.
13
12
 
24
 
! Отговори
дъждовна вода преди 1 година
Зе-клоунът се обърна директно към западните лидери за помощ и пиндостанският контра-адмирал Кирби побърза да заяви, че на Укропия ще бъдат доставени супероръжия, каквито няма на въоръжение дори самата пиндстанска армия. Имат се предвид безпилотните стелс-катери MANTAS T-12. В случай, че укропите използват тези "морски дяволи" край Одеса и о. Змеинньiй (на 200 км от Шабла), напрежението в Черно море край нашите брегове ще ескалира до точката на кипене. Ето това е важно за нас. Имаме ли политици?