Жители на Харков: Всичко ще приключи, когато Путин умре

Битката в града още не е приключила
Обновена: 17 май 2022 20:17 | 17 май 2022 20:00, Нели Христова
212
Жители на Харков: Всичко ще приключи, когато Путин умре
Харков. Снимка: БГНЕС

Стоейки на върха на повредения покрив на къщата си, която се намира на главния път на север от Харков, стигащ към села, окупирани от руските сили до преди няколко дни, 53-годишният Константин Харламов само два часа по-рано наблюдаваше черния дим, който се извива в далечината.

Неговият приятел Виталий, на 41 години, с миризма на тежък алкохол в дъха му, казва, че също е видял експлозията, може би само на две мили нагоре по улица "Леся Сердюка" в посока към родното му село Стрилеча. Напускането на руснаците преди три дни му даде шанс да се премести в по-безопасен квартал на Харков след два месеца и половина живот под окупация. Но сега пътят е отрязан заради подновените битки.

Постоянните фонови удари и взривове, които изпълваха въздуха, и подскачащите украински войници на контролно-пропускателните пунктове сред изгорелите дървета, коли и разпръснати военни отломки, подкрепиха свидетелството на двамата мъже, че битката във втория град на Украйна не е приключила. Съобщава се, че четирима души са били ранени при удари в района на Шевченковски в Харков в понеделник и е потвърдено, че един човек е бил убит в освободеното северно село Циркуни.

Силите на Владимир Путин са отблъснати
и може да се окаже, че битката при Харков се присъединява към битката за Киев като триумфална победа за Украйна. Американският институт за изследване на войната я описа като ефективно приключила след като украинските войници публикуваха видео в неделя вечерта, на което издигат нов граничен пост на близката руска граница, като показател за нарастващата им сила и увереност. "Г-н президент, успяхме!", написаха те в публикация във Facebook.

Но също така има достатъчно доказателства в предградията на Харков, че руснаците възнамеряват да се бият усилено, за да запазят някои нападателни позиции около тази североизточна украинска крепост. Силите им остават достатъчно близо, за да обсипят покрайнините на града с артилерийски огън. Украинските военни призоваха за спокойствие, когато завод за торове беше ударен в понеделник. Извиха се и червени изпарения, които според властите не са опасни за здравето.

Служители от Генералния щаб на Украйна заявиха в понеделник, че руснаците са били съсредоточени върху "поддържането на позиции и предотвратяването на напредването на нашите войски към границата". Ако това е оттегляне на Русия, то е бойно, както добре знаят хората, които пострадаха толкова силно в Харков.

Виталий посочва дупката във формата на ракета в три стени в разрушената двуетажна къща на приятеля си и просто пита със сълзи на очи: "Кога ще свърши всичко?"

"Само когато Путин умре", отвръща Харламов пред The Guardian, който се върнал в дома си преди три дни със съпругата си Олга, на 48 години. Те спят на пода сред прах и счупени стъкла.

Двамата се качват на покрива, за да се опитат да го изолират от дъжд, когато времето се развали. "Ракетата удари на 50-ия ден от войната, но ние не бяхме у дома. Беше толкова ужасяващо", обяснява той. "Отидох в супермаркета един ден и ракета унищожи къща точно пред мен. Беше ад."

Домът им все още е без отопление, ток и течаща вода. "Върнахме се, за да се опитаме да спасим стаите от дъжда", каза Харламов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
1
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 година
ХАРКОВ Е НАШ!....СЕГА ОЧАКВАМЕ И ХЕРСОН ДА ПАДНЕ , НАПЪЛНО!
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупостите на гардиан, преповторени от български женски папагал -- какво пищно угощение за българите?
157
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин може да управлява още 50 години, съществува технология за клониране, с нея се подменя политик, а публиката не може да разбере, физически е точно копие, даже подобрено. А технологията за съзнанието на копието е разработена точно от руснаците, това самите американци го признават.
156
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки век се ражда по някой иззрод, миналият бяха повече, Ленин, Сталин и като за финал- Джуджагин!
155
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Клоунът Зеленски - Всъщност целта на войната е точно това. Вдигане на цените на горивата, а това означава на всичко. Колкото по-скъпо, толкова по-малко консумация ще има обикновенния човек. Нещо като локдауните, но този път по друга схема. Войната е фаза 2 на това, което се случваше преди нея. Ще ни направят един "great reset" до няколко години. Те са си го описали и обяснили хората по време на световните икономически форуми, но кой прочел, кой не... :)
154
1
 
0
 
! Отговори
Клоунът Зеленски преди 1 година
Зеленски разиграва с фейкове европейските политици като марионетки, а те му се връзват. Но ще дойде време да се позамислят. Със санкциите вредят все повече на собствените си избиратели. Стигна и до нас - вече бензин 95 е вече над 3 лева за литър.
153
4
 
4
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 1 година
Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие Войната вече не можеше да не започне.
152
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин може и да е умрял още 2008г. Даже има едно интервю с неговата бивша жена. То е няколко години след 2008 и именно тя твърди, че е починал. Интервюто е на швейцарска медия доколкото помня. След това нито дума повече от нея относно тази версия. А иначе нищо няма да свърши със смъртта на Путин (ако приемем, че това е той). Руският елит управлява Русия, а не Путин еднолично. А дали руският елит е управляван от един друг елит вече е друг въпрос. Да не мислите, че бай Джо управлява САЩ? хахаха
151
2
 
4
 
! Отговори
BBC news преди 1 година
Зеленски е транспортиран в клиника в Лондон,в следствие на свръх доза и разкъсване на аналното отверстие.С опасност за живота е
150
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
междувременно още 1000 азовци се предадоха с бели знаменца
149
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупави оскотяли алкохолизирани хорица.Като умре Путин ще назначат някой по-млад и надъхан.Направо ще ги почне с големите бомби.
148
5
 
6
 
! Отговори
тя преди 1 година
Харков е руски !
147
4
 
5
 
! Отговори
Ех заблудени преди 1 година
Нищо не приключва с Путин, не виждате истинската заплаха,която не ви е погълнала щото се занимават с Путин в момента.Но ако той умре жална ви майка.
146
6
 
6
 
! Отговори
Az преди 1 година
Дано Путин наистин аумре, да дойде някой по-енергичен от него. Тогава ще видят и укрите и хамериканците *** вход ли е или изход.
145
9
 
4
 
! Отговори
ами преди 1 година
"Всичко ще приключи, когато Путин умре".Когато Путин умре може да се оталожат някои работи,но истинската война ще приключи,когато огромна вълни от цунамите залеят и затрият веджъж завинаги най-интригантската и терористична държава в света-сащ....
144
3
 
4
 
! Отговори
g.venov преди 1 година
Нелче па се изявяваш и то по най-тъпия начин.в Харков руснаци ВЪОБЩЕ не са влизали,второ ако ги думне ракета,не апартамента,а половината сграда няма да я има.ама без образование,журналистика не става.за 12 лева си пълен резил,явно за нищо не ставаш
143
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
смърт на путин свобода за украинския народ. Смърт за простоКиро и правителството му. Свобода за българския народ. В хъреватска, инфлацията е под 6% и влизат в еврозоната на 1.1.2023 г. В България инфлацията е 15% и гледаме шенген и еврозоната през крив макарон. Смърт на всички путинофили, които спират развитието на България и заробват народа ни
142
2
 
9
 
! Отговори
Замислен преди 1 година
Сърбите имат една приказка - който оживее ще разказва. Та и този хохъл, дето се нада на скорошна кончина на Путин, трябва да знае че само Господ знае реда на заминаване.
141
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 162Странно ми звучи това за руския"шовинизъм" на фона на Корея, Виетнам, Панама, Никарагуа, Сомалия, Либия, Ирак, Сирия и т.н. На хиляди мили от САЩ! Да сте чули, че Саудитска Арабия отдавна води война в Йемен? Да сте чули да има проблеми в Чечня, Южна Осетия и Задкавказието след войните водени от Русия там? А какво бе преди тези войни? Май режеха пръсти и гърла, и то не само на руснаци? Да сте чули за Хашоги, Джулиан Асадж и Сноудън? За новия световен ред със САЩ начело?
140
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо щеумрете вие,хо хо хо