Руските жертви в Украйна са колкото съветските в Афганистан

Лондон прогнозира, че броят им ще продължи да расте
23 май 2022 12:00, Елка Василева
304
Руските жертви в Украйна са колкото съветските в Афганистан
Снимка: архив, БГНЕС

Британското министерство на отбраната съобщи, че през първите три месеца от войната в Украйна Русия вероятно е дала същия брой жертви, колкото СССР по време на 9-годишната война в Афганистан.

Разузнаването смята, че в Русия ще нарасне общественото недоволство с продължаващото покачване на броя на жертвите, предаде БНР.

Още по темата
От министерството на отбраната посочват, че високият брой на руските жертви, особено по време на офанзивата в Донбас, може да се обясни с комбинацията от погрешна тактика и слабо командване, ограничена подкрепа от въздуха и липса на гъвкавост на въоръжените сили.

Британските военни прогнозират, че броят на жертвите ще продължава да расте и запознатото със случващото се руско обществено мнение ще надига все повече глас на недоволство от войната.

Статистиците припомнят, че Съветският съюз е загубил 15 000 войници в Афганистан в опит да държи на власт комунистическия режим, а кървавите събития са един от факторите за разпадането на Съветския съюз.

Междувременно бе съобщено, че Нова Зеландия ще изпрати допълнително 30 военни във Великобритания, които ще помагат за обучението на украински войници.Съобщението бе направено  лично от премиера на страната Джасинда Ардърн.

А британският премиер Борис Джонсън написа открито писмо до децата на Украйна, в което ги възхвалява като пример за подражание за деца и възрастни по света в трудни времена и декларира, че британците никога няма да ги забравят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
10
 
8
 
! Отговори
ЧЕТА И СИ МИСЛЯ. преди 1 година
3 МЕСЕЦА В УКРАЙНА = НА 10 ГОДИНИ В АВГАНИСТАН? РАША Е СИЛНА СРЕЩУ МАЛКИ ДЪРЖАВИЦИ, КАТО НАШАТА ИЛИ СРЕЩУ ВЪОРЪЖЕНИ С ЛЪКОВЕ И СТРЕЛИ! НИЕ - НАТО ЩЕ Я СМАЖЕМ ЗА ДВА ДЕНА, ИМАТ ДВА ГРАДА - МАСКВА И ПЕТЕРБУРГ. ИМАТ И МНОГО ЖЕЛЯЗА ВЪВ ВИД НА ТАНКОВЕ И БТР-И АМА НЕ СА В ДВИЖЕНИЕ?
188
2
 
2
 
! Отговори
До х преди 1 година
Ми ако беше останало повече от танка можеше и да видиш, *** то в това положение по добре да не го гледаш! :)
187
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
според същште тези източници преди две седмици бяха над 27 хил. а сега били около 15 хил. много лъжи много нещо от англосаксонци и урки,хаха
186
7
 
7
 
! Отговори
Пропаганда на ВОЙНА преди 1 година
Тия дни доста клипчета на разплакани украински отряди се тиражираха. Как да не пишем за руснаците!
185
7
 
2
 
! Отговори
х преди 1 година
Не виждам Z на танка.
184
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Необяснимо ми е как някой може да харесва Украйна и защо. Да, защо? Защото ни се нахлузиха на вратовете да ги хрантутим без да са помирисали война с цялото си нахалство? Тези, които воюват са руснаци и си искат самоидентичността, а тези които са тук са по-скоро поляци. Честито ви.
183
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - Украйна умре. - от НАТО: наблюдаваме много внимателно как воюва русия, имаме предвид всичко!
182
2
 
13
 
! Отговори
555 преди 1 година
Че то на всеки който е от бившия източен блок му е ясно защо руснаците търпят такива загуби. Тия британците вместо да дават пари на службите да влезнат в някоя квартална кръчма. Там всеки знае, че висшите офицери са пияници и не им пука за войничетата, че техниката отдавна е окрадена от старшинките (или поне тези части от нея които струват нещо), че оръжията са супер, обаче само на картинки. А и че се лъже безогледно, крият се жертвите, и се потулва всичко което подбива авторитета на "могучая"
181
8
 
10
 
! Отговори
Камък Ми Падна преди 1 година
Очевидно Путин губи и това със завоюването на нови територии тук-там са последни изблици на агресия, гърчове в предсмъртна агония!
180
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна умре.
179
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо измират синовете ни в чужда земя, питат в писма до Кремъл и военното министерство всеки ден почернени руски майки. Все повече от тях не приемат обяснението, че армията защитава Русия.
178
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руският военен историк Константин Гайворонски припомня, че провалът в Украйна е сравним единствено с началото на Великата отечествена вона, когато само за няколко месеца след навлизането на германските войски на територията на СССР, Червената армия губи 5,3 милиона души.
177
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз имам много приятели афганистанци. Особен манталитет, но много отзивчиви. Ще те приемат вкъщи, ако си на улицата и ще те нагостят като скъп гост. Много добри хора. Но западната пропаганда не прощава и всеки ще изкара дявол. Мразя запада, който изкарва хората по-черни от смъртта, а тях си най-правилните. Трябва да си живял някъде, а не да съдиш по си ен ен.
176
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Афганистан пращаха за пушечно месо предимно войници от бившите съветски републики, сега от най-изостаналите региони на Русия. Да не си мислите, че се бият от Москва, Петербург, Екатерининбург, Новосибирск и други големи градове. Такава е политиката на империите.
175
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северноазиатския джуджак да го свалят по-бързо, че русията ще я докарат съвсем до просешка тояга....
174
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски военни: Станахме пушечно месо. Хвърлят ни срещу укрепени украински части, без висшето командване да се интересува от броя на жертвите, които ще дадем. В последните боеве в района на Донбас нашият батальон бе избит наполовина. Закараха някъде труповете, дори не знаем къде. След това ни дадоха водка и разрешиха да взимаме от изоставените украински домове, каквото ни хареса.
173
1
 
6
 
! Отговори
До 196 Боби преди 1 година
Брях значи сега пак да се изясним какво точно се опитваш да ми кажеш! Та ти сега се опитваш да ми кажеш че ти си от руското гванокомандване и знаеш за секратни неща и документи! Брях товариш генерал!? От коя разузнавателна рота сте товариш генерал? Та това ли се опитваш да ми кажеш!? И не се пени знам, че и идея си нямаш от нещата! Дано не ти дават много пари за тез глупости дето ги пишеш! видисе, че не знаеш и не можеш!
172
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига дрънкали глупости. Англосаксите дадоха в афганистан повече жертви от русите и избягаха от там за един ден. И ще ви кажа, че аз учих в Русия-МГУ и имах колеги афганци, но руснаците ги очовечиха. Направиха им университети, болници, еманципираха им жените. А какво направиха англосаксите и особено принц Хари за какво им се подмотваше под полите?
171
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 1 година
Щом и Боби се е включил да коментира , значи нещата са трагични
170
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минков говориш като наследник на партиен секретар, колкото повече омраза показваш към бивш строй-съюзник толкова по вероятно е да си бил част от партията. Историята показва много такива метаморфози, начело с Плевелчето