Зеленски 3 месеца от началото на войната: Русия води тотална война

Руската армия нанесла 1474 ракетни удара с общо 2275 ракети
24 май 2022 08:34, Елка Василева
223
Зеленски 3 месеца от началото на войната: Русия води тотална война
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че води "тотална война" срещу страната му, предаде Асошиейтед прес.

В редовното си среднощно обръщение към нацията, което отправи в навечерието на навършването на три месеца от началото на войната, Зеленски каза, че руските въоръжени сили са нанесли 1474 ракетни удара с общо 2275 ракети. Огромното мнозинство от тях поразиха цивилни цели, обърна внимание той.

"Наистина не е имало такава война на европейския континент от 77 години", подчерта Зеленски.

Украинският президент каза, че при руска ракетна атака срещу град Десна, на 55 километра северно от столицата Киев, миналата седмица са били убити 87 души. Сега Русия е съсредоточила своите войски в източния регион Донбас, около градове като Бахмут, Попасная и Северодонецк, заяви той.

Зеленски призова украинците, които не са на бойното поле, да помогнат както могат, и отбеляза, че неговата задача е да работи за засилване на международния натиск върху Русия. "Абсолютният приоритет са оръжия и муниции за Украйна", подчерта той.

Трима цивилни са били убити при руски атаки в Донецка област вчера, съобщи губернаторът на източния украински регион Павло Кириленко. Той не даде подробности.

Вчера Кириленко каза, че се водят тежки боеве близо до съседната Луганска област и че фронтовата линия е под непрекъснат обстрел. "Ситуацията е трудна", призна той.

Кириленко съобщи още, че голяма част от жителите на Донецка област вече са евакуирани. В частта от региона, която бе под украински контрол преди началото на руската инвазия, са живеели 1,6 милиона души. От тях са останали "не повече от 320 хиляди човека", каза той.

Губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай съобщи, че евакуирането на местните жители продължава всеки ден. Хората "се съгласяват на риска (да заминат), "защото това, което става в градовете, е много по-лошо", каза той.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пак се е изказал по нощите. За него няма ли светли часове от денонощието? И какви са тези глупости за тотална война и обстрел на фронтовата линия? В Сърбия хаверите само за седмица изстрелваха по толкова ракети, колкото за цялата "война" в Украйна. И е време Зеле да науми, че на фронтовите линии по принцип се стреля.
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога Бил Гейтс е говорил за едра шарка след Ковид?
67
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда слуга на дявола е тоя Зеленски.Какво казваше Ванга?Представящите се за жертви, ще се превърнат в слугите на дявола".Не се знае дали Зеленски не изнудва ЕС И САЩ за пари като ги шантажира с някое био оръжие от 19-те лаборатории в Украйна. Те са пред фалити и на прага на ТСВ,но дават,защото няма къде да мърдат.Да не забравяме как Бил Гейтс ни предупреди,че може да има био тероризъм и очаква след ковид едра шарка.
66
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже Зеленски не решава нищо, Путин няма никакво намерение да се среща с него.
65
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА РУСИЯ КИРИЛИЦАТА ИДВА ОТ ВИЗАНТИЯ...А НЕЩО ТАКА ЗА БЪЛГАРИЯ, А
64
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПУТИН КАЗВА ЧЕ СЛАВЯНСКАТА АЗБУКА Е ДОШЛА ОТ МАКЕДОНСКИТЕ ЗЕМИ
63
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски ако преговарял, щял само с Путин. Много глупав. Русия с терористи не преговаря, а ги заличава. Това се знае от всички.
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми хубу, нека тогава отупа руската армия и да се свърши с това.
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако сравним с методите на военни действия на Русия и Сащ не може да не забележим, че примерно след обстрела на Сащ над град Ракка в Ирак не бе намерено дори живо куче и бе сринат изцяло, а в нападнатите от Путин градове хората ходят на работа, банките и магазините работят и украинци масово ходят на почивки....в България. Ама що не наложихме санкции на Сащ при геноцидите дето извършва по света, аз това не зная
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко ти остава.
59
3
 
9
 
! Отговори
Баба Ванга е казала преди 1 година
Русия ке пребъде. ФАЩ фащат
58
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Припомни си какви ги вършиха САЩ в Ирак, Сирия и после пак говори за тотална война.
57
2
 
13
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 година
Да де, ама нали отначало укрите съобщиха, че при руска ракетна атака срещу град Десна миналата седмица са били убити няколко души и ранени 12. Сега признават за 87 ликвидирани. Всъщност май са надлежно денацификацирани няколкостотин укро-нацисти и наемници, но не могат да ги преброят по рабираеми причини. Е, те няма вече да могат да си играят на WaffenSS
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Размисли и страсти,след поредната доза Бело!
55
1
 
16
 
! Отговори
До 61 преди 1 година
Наесен започва и застудяването, а ние сме единствените които останахме без газ.Така че въобще не ми дреме ни за Русия, ни за Украйна, ни за САЩ, ни за ЕС. Въпроса е как ще го караме в нашата страна докато продължаваме да се делим кой Русофил, кой Русофоб, ваксър,антиваксър и т.н.
54
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абре зельооо,нали громеше руснаците на всеки ляв крак,какви са тия пораженчески мисли гдето те спохождат?Напъни се още малко и току виж Москва е паднала!
53
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целият цивилизован свят е срещу Русия и русофилите, заради тази бeзyмна война... ДАНС и прокуратурата в България трябва да се самосезират и да преследват всички пoдлеци-путинофили и предатели тук, защото именно те провалят всяко едно българско правителство...
52
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живеем в 21ви век и това, което се случва в Украйна е, като филм на ужасите в, който режисьор е изперкал дъртак в Кремъл. САЩ и Запада са много плахи в действията си срещу фашистка Русия и така удължават тази безсмислена и жестока война. Путин заслужава да бъде убит по хиляди възможни начини.
51
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едва 20 % от руската промишленост работи с компоненти руско производство... След известно време останалите 80 %ще се амортизират и тогава ще стане интересно. Последствията от санкциите и войната рано или късно ще накарат руснаците да осъзнаят накъде ги води кремълския пcиxoпат и шайката му бандити. Фашистка Русия ще си плати всичко с лихвите.
50
6
 
3
 
! Отговори
do 70 преди 1 година
До сега планове за несъществуване на държави и анексии сме видяли само от страна на фашистка Русия. Иска им се да си играят на 3ти райх, обаче не им стига акъла и силата.