Хенри Кисинджър призова Украйна да даде част от територията си за да спре войната

Той е на мнение, че Западът трябва да принуди страната да преговаря
26 май 2022 07:00, Нели Христова
279
Хенри Кисинджър призова Украйна да даде част от територията си за да спре войната
Снимка: БГНЕС

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър е заявил на Форума в Давос, че Украйна трябва да отстъпи територия на Русия, за да помогне за прекратяването на инвазията, което предполага позиция, срещу която огромното мнозинство украинци са против, съобщава The Washington Post, цитирайки The Daily Telegraph.

Кисинджър също така е призовал Съединените щати и Запада да не търсят срамно поражение за Русия в Украйна, предупреждавайки, че това може да влоши дългосрочната стабилност на Европа.

След като е посочил, че западните страни трябва да не забравят значението на Русия за Европа и да не бъдат "пометени" от моментните настроения, Кисинджър също е настоял Западът да принуди Украйна да приеме преговори със "status quo ante" или предишното състояние на отношенията.

"Преговорите трябва да започнат през следващите два месеца, преди това да създаде сътресения и напрежение, които няма да бъдат лесно преодолими. В идеалния случай разделителната линия трябва да бъде връщане към предишното статукво", е заявил бившият американски държавен секретар.

По думите му продължаване на военните действия няма да означава свобода за Украйна, а нова война срещу самата Русия.

Украинският президент Владимир Зеленски подчерта, че част от условията му за влизане в мирни преговори с Русия ще включват възстановяване на границите преди нахлуването.

Коментарите на Кисинджър идват, когато световните лидери казват, че руската война в Украйна е поставила под въпрос "целия международен ред".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза на световните лидери в Давос, че войната е не само "въпрос на оцеляването на Украйна" или "въпрос на европейската сигурност", но и "задача за цялата глобална общност".

Тя осъди "разрушителната ярост" на руския президент Владимир Путин, но каза, че Русия може един ден да си върне мястото в Европа, ако "намери пътя си обратно към демокрацията, върховенството на закона и зачитането на международния ред, основан на правила... Защото Русия е наш съсед".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
2
 
6
 
! Отговори
МДА преди 1 година
От повечето коментари виждам, че не се схваща ситуацията. А тя е каквато е и с люти клетви и псувни нищо няма да се промени. Истерии от рода на "тоя бил нападнал" пък "ония си седяли мирно и никого не застрашавали" показват повърхностен моментен поглед въху действителността.Прочетете за Доктрината Кисинджър и какво е направила тя за САЩ и света! Там човекът си го е формулирал отдавна, както и кои червени линии не трябва да се преминават. Работеше си за САЩ, но лакомите за-д-ни-ци я прецакаха!
191
2
 
5
 
! Отговори
Мда преди 1 година
От повечето коментари виждам, че не се схваща ситуацията. А тя е каквато е и с люти клетви и псувни нищо няма да се промени. Истерии от рода на "тоя бил нападнал" пък "ония си седяли мирно и никого не застрашавали" показват повърхностен моментен поглед въху действителността.Прочетете за Доктрината Кисинджър и какво е направила тя за САЩ и света! Там човекът си го е формулирал отдавна, както и кои червени линии не трябва да се преминават. Работеше си за САЩ, но лакомите за-д-ни-ци я прецакаха!
190
2
 
6
 
! Отговори
Мда преди 1 година
От коментарите разбирам, че повечето не са схващат ситуацията, с люти клетви и псувни нищо няма да се промени. Действителността е такава, каквато е и вземете се поинтересувайте кой е този Кисинджър и какво е направил за САЩ и света.Първосигнални от родат тоя бил агресор, никой никого не застрашавал и т.н. са несериозен повърхностен моментен поглед. Прочетете за доктрината Кисинджър, човекът отдавна го е формулирал и моделът е работил за САЩ. Ама лакомите зад-ниц-и го прецакаха!
189
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 1914 г. с подкрепата на Черната ръка е извършено Сараевското убийство [5] . Австро-Унгария отдавна търси причина да елиминира единствената държава на Балканите, която в същото време попречи на Германия да проникне в Близкия изток Сърбия. Затова тя поставя ултиматум на сръбската страна, след което започва Първата световна война [3] .Реваншистка България застава на страната на Австро-Унгария и Германия в новата война. Правителството й искаше да възстанови държавата в границите от май 1913 г., за това беше необходимо отново да победи Сърбия. Избухването на световната война доведе до
188
1
 
4
 
! Отговори
миличкия запад преди 1 година
Под австрийска диктовка действа и Румъния. Кралство Румъния по време на Първата Балканска война оказва натиск върху България, заплашвайки да се намеси в конфликта на страната на Турция. Тя поиска да се промени границата в Южна Добруджа в нейна полза. С избухването на Втората балканска война румънското ръководство се страхува да загуби настъпателната инициатива, затова се готви да нахлуе в България [2] .
187
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Настъплението на българските войски Джордж Бюканън , британски посланик в Руската империяВ последните дни на юни ситуацията на границата ескалира. На 29 юни 1913 г. в 3 часа сутринта българските войски, без да обявяват война, преминават в настъпление на македонския участък на границата. Това беше изненада за Сърбия, тъй като очакваше началото на преговорите в Санкт Петербург. Джордж Бюканън , британски дипломат, по повод избухването на войната каза: България беше отговорна за започването на военни действия, Гърция и Сърбия напълно заслужаваха обвинението в умишлена провокация .
186
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В началото на лятото на 1913 г. в Сърбия се извършва радикализацията на правителството и всички слоеве на обществото [2] . Започва насилствено сърбизиране в завладените от турците райони Северозападна Македония и Косово [5] . Шовинистичните идеи се разпространяват, в края на юни самият сръбски крал започва да призовава за максимално разширяване на границите на държавата. Сформира се изключително радикална група Черна ръка . Тя възниква с подкрепата на сръбското контраразузнаване и контролира по-голямата част от сръбското правителство. Самият Карагеоргиевич се страхуваше от нея. Вътрешноп
185
0
 
2
 
! Отговори
запада мил и драг преди 1 година
Сърбите се съгласиха с германските и австрийските дипломати. Сърбия се готвеше за нова война. Бъдещата война вече беше сериозно обсъдена в Народното събрание през май . Междувременно Гърция, която не желае укрепването на България и вече има обща граница със Сърбия, на 1 юни 1913 г. подписва съюзен антибългарски договор със Сърбия. Гърците и сърбите имаха общи интереси на Балканите предимно транзитна търговия . Руската империя, под чиято егида възниква Балканският съюз, се противопоставя на нейното разпадане. Руското правителство призова за мирно разрешаване на въпроса. Предвидено беше да се
184
1
 
5
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
до 198- Нищо странно няма в изказването му. Просто и в двата е случая е реалист.
183
0
 
1
 
! Отговори
миличкия запад преди 1 година
В такава ситуация германски и австрийски дипломати в края на 1912 г. решават да разбият съюза отвътре. В Белград , столицата на Сърбия, те убеждават сръбския крал да влезе във война с България и Гърция. Това се аргументирало с факта, че в Първата балканска война сърбите не са получили това, което са искали достъп до Адриатика, но могат да компенсират това с анексирането на Македония и Солун. Така Сърбия ще има излаз на Егейско море. В същото време германците и австрийците извършват дипломатическа работа в българската столица София . Българското правителство се вдъхнови от същото нещо като с
182
2
 
5
 
! Отговори
do 199 преди 1 година
"Сериозно ли вярваш, че някой е планирал да нападне ядрена сила като Русия?"--Не четеш внимателно. Става дума за ненарушаване на баланса. И спазване на условията за създаване и съществуване на Украинска държава. 1994 Будапеща! Не е важно какво вярвам. А принципите! Бисмарк е казал: "Знам много начини как някой да раздразни спящата мечка, но нито един начин как да го измъкна от там" и още нещо е казал: "С Русия трябва да се играе или само честно или никак". А не можем да го обвиним в русофилство
181
0
 
2
 
! Отговори
запада преди 1 година
Германската империя и Австро-Унгария, които в края на 19 век са въвлечени в общоевропейска надпревара във въоръжаването, осъзнават, че наближава общоевропейска война. Руската империя беше техен потенциален враг, а много по-силният Балкански съюз беше негов съюзник. Това се страхуваха от Турция, Германия и Австро-Унгария. За да се отслаби руското влияние в стратегически важния Балкански полуостров, е необходимо да се ликвидира Балканският съюз. Австро-Унгария не може директно да обяви война на съюза, тъй като това може да прерасне в общоевропейска (всъщност световна ) война [2] [4] .
180
5
 
4
 
! Отговори
До 196 и 197 преди 1 година
Сериозно ли вярваш, че някой е планирал да нападне ядрена сила като Русия? Това едно, и второ - агресията над етническите руснаци в Украйна беше провокирана от прорурските сепаратисти - терористи, финансирани от Кремъл. Напълно оправдавам тяхната политика и не бих имал да използваме някои от техните методи срещу вътрешните предатели в България.
179
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно изказване на Кисинджър. Не кореспондира на неговата активна дипломатическа кариера. Все пак това е един от хората, унищожили СССР.
178
5
 
10
 
! Отговори
до 188 преди 1 година
"Това, че на Русия не и бил предоставен избор и нападението било предизвикано е абсолютна глупост и гадна лъжа!"-- Съветвам те да прочетеш Меморандума от 1994 Букурещ когато бе създадена Украйна като държава, чрез съгласието на Русия - под какво условие!! Подписан още от САЩ и ВБ.. И после кой, как и защо забърка л...та там! Да, Русия бе в пълното си право да се защити от НАТО чрез търсене на баланс, ако ще и да е чрез отнемане военно стратегически територии от Украйна
177
6
 
6
 
! Отговори
до 187 преди 1 година
"По същия начин Ердоган може да реши да вземе Кърджалито и Разград и да развее там червения байрак с полумесеца"== С конкурс ли ви избират такива да пишете глипости по форумите? Нищо общо няма в случая. Просто сте на лов за балами. . Но може би, ако някой, реши да дестабилизира Турция и почне да ни налива огромни пари, оръжие и създаде военни тенировъчни бази у нас и военни батальони срещу Турция. Тогава да! Турция може и да извърши "специална операция" у нас.
176
5
 
3
 
! Отговори
Emo преди 1 година
До до 188Да ама затова трябва да съдят артилеристите. А тези от завода Азовстал видяха ли ги да стрелят оръдия по жени и деца? Наказателната отговорност е ЛИЧНА, няма батальон, нацисти в мн. число и пр.
175
9
 
6
 
! Отговори
Emo преди 1 година
Едни хора с пари използваха Кисинджър, когато беше млад през 60-70-те години да им пропагандира идеите за развитие на света. Да се прави на стратег, геополитик и пр. Сега е стар и ненужен. Говори, за да се направи на интересен, но на никого вече не е интересен. Жалко. Никога не е късно да станеш за резил, особено на дърти години. Затова, като няма какво да кажеш, по-добре мълчи. Да да си мислят околните, че все още си умен.
174
4
 
9
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
пак До А съм Мда до Мда -180- А за да им излезе пасианса на глобалистите трябваше да накарат Зеленски да вкара азовските нацита в националната армия на хранилка и обучение. И да се насъска междуетническо напежени/въпреки руснаци и украинци не са различни етноси/ А дори сега Русия не е имала намерения да превзема цяла Украйна, а само да првземе военностратегически територии за да се предпази от попълзновенията на НАТО. След като с марионетни правителства на глобалистите, не става мирно.
173
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски продаде Украйна на поляците................