На връх Путин в Киргизстан качиха украинско знаме

Полицията разследва, разпитва алпинисти
27 май 2022 09:14, Елка Василева
62
На връх Путин в Киргизстан качиха украинско знаме
Снимка: архив, БГНЕС

Киргизстанската полиция съобщи, че разследва появата на украинско знаме на връх, кръстен на името на руския президент Владимир Путин, чиято армия води офанзива в Украйна, предаде Франс прес.

Интернет потребителка, представяща се като алпинистка, публикува в Туитър видеозапис, показващ украинското знаме, веещо се редом до плочка, съобщаваща, че върхът с височина 4446 м е кръстен на името на руския президент.

"Вандали са го донесли и поставили тук, ние нямаме никаква идея кои са те", заяви тя, добавяйки емотиконка, намекваща за сарказъм.

Киргизстан е бедна планинска страна в Централна Азия, която е верен съюзник на Москва. Полицията в Бишкек заяви, че е говорила с двама алпинисти, които според рейнджър са се насочили към връх Путин във вторник вечерта. Двамата са били разпитани като свидетели и са заявили, че са открили знамето, след като се изкачили на върха и са го снимали с телефон.

Интернет потребителката, публикувала видеото, съобщи в Туитър, че тя и друг алпинист са били разпитани от полицията и са призовани да се явят и на следващия ден. Тя добави, че лицата, натоварени с премахването на знамето, са им се обадили, за да питат по кой път да минат.

Връх Путин носи името си от 2011 година.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
17
 
24
 
! Отговори
Евала преди 1 година
Аре Копейкините *** да ходят там да свалят байряка!
1
15
 
20
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Баси евтиния фейк.