Телата на някои от защитниците на Мариупол предадени на Киев

Това е пръв такъв случай от началото на инвазията на Русия в Украйна
7 юни 2022 13:02, Елка Василева
26
Телата на някои от защитниците на Мариупол предадени на Киев
Снимка: архив, БГНЕС

Тленните останки на някои от украински бойци, загинали в завода "Азовстал" в Мариупол, са били предадени на властите в Киев. Това съобщиха роднини на войници от частите "Азов" към украинската национална гвардия, предаде Ройтерс.

Още по темата
Защитниците на Мариупол се бяха укрепили в "Азовстал" и седмици наред устояваха на руските атаки. В края на миналия месец последните останали около 2000 украински войници се предадоха и сега са в руски плен, като има малко информация за съдбата им. Киев иска всички те да бъдат част от размяна на военнопленници, но някои руски политици настояват защитниците на Мариупол да бъдат съдени за военни престъпления, припомня Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че не е известно колко тела на украински бойци от Мариупол са били предадени на Киев, което е пръв такъв случай от началото на нашествието на Русия в Украйна. Но вероятно те са част от споразумение, обявено миналата седмица, за размяната на по 160 тела на загинали войници от двете страни.

В разпространеното днес съобщение на роднини се казва, че една трета от върнатите тленни останки са на бойци от батальона "Азов", взел дейно участие в защитата на Мариупол. Русия възприема батальона "Азов" за нацистка милиция с крайнодесен уклон. Украйна твърди, че тази бойна единица реформирана, не е политизирана и е част от украинските въоръжени сили.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Какви ''защитници на Мариупол'' в дупките на Азовстал, бе? Че и много пъти повторено в статията. Защитавали са кожите си чрез вкарани там деца и жени. Иначе да ги бяха зазидали заровили там още на втория ден и да сме ги забравили. А не Зеленски да ги ''евакуира'' със седмици.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Защитниците на Мариупол се бяха укрепили в "Азовстал" и седмици наред устояваха на руските атаки." Без коментар !
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дронег това не е баш така. Украинците минираха пристанището и бреговете на Одеса още в началото на войната и това го показа дори и наща ТВ. За изоставените ранени бойци това се отнася за украинците. Руснаци носеха в бризент ранен и изоставен украински войник и му спасиха живота. Повечето от тях са добри даже твърде добри. Нека бъдем честни все пак
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в Донбас проблем си има но урките не направиха грам опит за изпълнение нещо по Ми ските договорки които да с пидпусите и на Германия и Франция. Те просто протакаха 8 години финансирани от САЩ и мотивирани, да си върнат със сила Донецк и Луганск. Кой изгражда триешалонирана линия за водене на бойни действия ако не планира удар. Просто руснаците го знаеха и удариха първи за да стопират нанасяне на главен удар по ЛДНР. За това и на 24.02. Удариха по огромен фронт да не могат урките да се конце
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колега според теб правилно ли беше режима в Киев вместо на разгоеор и с ДЛНР да отива на конфронтация асимилация и война с тези хора които дадоха много жертви дават и сега. САЩ може би ще им заграби територията и ще я даде на Киев но не мисля че те ще се върнат. Е поне САЩ ще си дупче земята им на спокойствие. Защото властите точно това са правили. Те са гонели месното население както вие гоните русофилите.
16
2
 
2
 
! Отговори
до Бай Дрън преди 1 година
не бе, майка и дъщеря били, воювали една срещу друга, майката искала да вземе авт пералня и да я предаде в руската комендатура за да и вземат чиповете дето ги слагали в Сармат а.
15
1
 
8
 
! Отговори
Йосиф Висарионович преди 1 година
На нацисти и фашисти вече защитници ли им казват? Питам да знам, за да съм в час с новата терминология.
14
2
 
8
 
! Отговори
Да живее Путин преди 1 година
И братска Русия и България да пребъддат. Американците са мутри
13
0
 
5
 
! Отговори
Гиви преди 1 година
Тея защитници на Мариупол са последователи на ония защитници на Германия от 1939-45 година и на главният защитник с мустачките-хер Адолф.
12
8
 
5
 
! Отговори
Хахахс преди 1 година
Що за племе трябва сме ( не казвам народ) за да защитаваме Путин и режима му??? Постоянна гавра с нас, обиди, заплахи а има хора който още вярват защитават и копнеят да бъдат при Копейкин ??? Що за народ сме ????????????
11
1
 
10
 
! Отговори
Откога бре преди 1 година
Откога фашисти и защитници в България е едно и също? Значи опълченците на Шипка също са фашисти за днешните журналисти. Едно и също е нали? Фашистите са защитници
10
7
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
До Анонимен 5___Товяа ли Ви спусна митрофанова да лъжете ?!____Отданва се доказа, че точно рашистите минират дървета, коли, къщи при оттеглянето си !!!___И има много видеоклипове как рашистите изоставят ранените си "другари" !!!___Само Българските русУфили вярват на лъжите на митрофанова !!!
9
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гарнизонът на Мариупол беше около 20 хиляди. Дори половината да са успели за избягат на малко групи (което е фантастика), руснаците са унищожили само там към осем хиляди украински войници.
8
10
 
11
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
Какви защитници, какви пет лева. Пишете, каквато е истината. То не бяха защитници, то не беше евакуация, като става дума за отявлени НАЦИСТИ.
7
10
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Учудвам се на злобните коментари. Та тук говорим за загинали вероятно братовчеди от двете страни. Дори скоро имаше случай баща и си. воюват един срещу друг. Това е тъжно. Тъжно е, защото тия загинали бойци и от двете стра и вероятно са и ваши далечни.братовчеди по някоя линия. Дали от украинска или от руска страна, няма значение. Те са въвлечени в една война, подклаждана от САщ. Тая война не трябваше да се случва-да се бият брат срещу брата, баща срещу синове...
6
1
 
4
 
! Отговори
Целта преди 1 година
Русия от днес е открила сухопътен коридор до Крим за автотранспорт,работи се и за влакови превози.
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците си минират мъртъвците, има много видеа по темата
4
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност не е пръв такъв случай, журналистите е крайно време да започнете да се информирате точно за нещата по които пишете!Относно телата на убитите украински военни, самите представители на украинската власт дълго време отказва да ги прибере и гният на много места. А това е защото като ги приберат трябва да ги обявят официално за загинали и да изплатят компенсации на семействата. А както може би се досещате, курумпираната украинска власт компенсации не искат да изплащат, а да гушнат тези пари
3
14
 
14
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
До Шефрет Браво, ама полята в Украйна за засяти с трупове на руснаци. Ще видим наесен какво ще е покълнало от мордорските посеви ха-ха "Це ЗСУ, затопчемо оркв в нашу траву"!
2
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щастливци. Те поне са се върнали под някаква форма. За останалите може и новини да няма. В Сибир няма пресцентър.