Как би изглеждал план "Маршал" за Украйна и възможен ли е той?

Олаф Шолц стартира дискусиите за бъдеща подобна инициатива
25 юни 2022 21:33, Красимир Ангелов
126
Как би изглеждал план "Маршал" за Украйна и възможен ли е той?
Снимка: БГНЕС

Отломки пред Бранденбургската врата, останки от къщи във Франкфурт, опустошени улици в Дрезден. При посещението си в Украйна миналата седмица Олаф Шолц припомни образите на разрушените германски градове след Втората световна война.

В изявление пред Бундестага в сряда Шолц изрази подкрепата си за план "Маршал" за Украйна, който да възстанови разкъсаната от война страна. "Както тогава разкъсаната от войната Европа се нуждаеше от план "Маршал" за възстановяването си, така и днес Украйна има нужда от такъв", каза Шолц. Очаква се темата да бъде обсъдена този уикенд на срещата на Г-7 в замъка Елмау в Бавария. Но какво точно се крие зад плана "Маршал" и как подобна инициатива би могла да промени перспективите пред Украйна? DW с коментар по темата.

Европа се възстановява, САЩ печели нови пазари

След края на Втората световна война Европа изпада в икономическа и политическа разруха. За да подпомогне икономически Стария континент, американският държавен секретар Джордж Маршал през юни 1947 г. предлага Програмата за европейско възстановяване, станала известна и като плана "Маршал".

Още по темата
В рамките на инициативата Съединените щати предоставят заеми за възстановяване и да доставят стоки, суровини и храни на Европа. Така между 1948 и 1952 г. повече от 12 милиарда долара са разпределени между 16 европейски страни, сред които Германия, Италия, Франция и Великобритания. Западна Германия тогава получава около 1,5 милиарда долара. Тази финансова помощ не просто насърчава европейското икономическо чудо, но и създава нови експортни пазари за Вашингтон.

Планът "Маршал" има и своята политическа страна. Не всички европейски страни се възползваха от американските пари. САЩ искаха да ограничат влиянието на Съветския съюз в Източна Европа, а Москва се страхуваше от западното влияние и забрани на страни като Унгария, Чехословакия и Полша да участват в американската програма за възстановяване.

В колективната германска и европейска памет на плана "Маршал" обикновено се гледа като на успешна концепция. Програмата за европейско възстановяване направи възможни съвземането на европейските икономики и утвърждаването на демократичните структури. И днес планът "Маршал" често се посочва като пример за успешно следвоенно и следкризисно възстановяване.

Как би изглеждал план "Маршал" за Украйна?

Призивът на германския канцлер за план "Маршал" е свързан най-вече с дългосрочните перспективи. Шолц очаква войната в Украйна да продължи още известно време. И подобно на плана "Маршал", Западът ще трябва да се подготви за продължителното възстановяване на Украйна. "Ще ни трябват още много милиарди евро и долари за възстановяване - и това ще отнеме години", обяви той по време на речта си в Бундестага.

Президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер пресмята, че възстановителният пакет за Украйна ще струва милиарди. Идеята на Европейския съюз е Украйна да поеме водеща роля във възстановяването в координация с ЕС, страните от Г-7 и Г-20, както и с международните финансови институции и организации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като го гледам Шолц до Байдън, имам чуството, че някой яко му мачка тоопките. Дали ЦРУ продължават братски да подслучват и следят европейските"лидери" и с мръсни тайни да ги правят послушни. Не мога да разбера тази самоубийствена политика, която провеждат в момента европейците. Търся мотивите и не мога да ги намеря. Англия не случайно напусна ЕС. Само"опорки"на американските демократи чувам. Шрьодер/който никога не съм го харесвал/ много по-приемливо изглеждаше като шеф в Газпром.
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Койъо налива пари за разрушаването ба Украйна ще има полза и от възстановяването й
89
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помнете, че САЩ този път няма да си мръдат и пръста за нов план Маршал, защото те печелят от тази война. Което значи, че ще го отнесем ние. Затова бързат да приемат една разрушена и фалирала държава в ЕС. За да може после да потекат едни огромни финансови потоци с нашите пари. А брюкселките корупционери само това чакат. Да намажат филията като за последно!
88
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-скоро, май ще има план "Генералисимус"...?
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Планът Маршал беше в други времена, при други обстоятелства, с други цели. Днес подобни идеи показват единствено късогледство и лакомия. Едни красиви думи.
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не разбирам! Украйна е велика страна, велика сила, която бачка Русия! За какво и е на нея план "Маршал"???? Те са тооолкова велики, способни са да смачкат Русия, па сега някой трябва да ги възстановява от победата!
85
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И цар Фердинанд си беше поръчал карета за триумфалното влизане в Истанбул, но го качиха на влака за Германия. Хайде първо Шолц да спечели войната в Украйна, после лесно. Най-сладко е за политиците да говорят в бъдеще време, по възможност в множествено число, за да няма лична отговорност.
84
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следвоенните планове ги правят победителите.В този случай Русия и Китай.
83
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не споменавате в статията, че България отхвърля план Маршал по нареждане на Сталин? Какво ви притеснява истината?
82
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв план Маршал?! Западните куучета са фалирали - в Германистан 10 процента инфлация, във Френската арабска джамахирия - гони 20 процента. Другарите Ротшийлд и Шороош нямат намерение да инвестират в Укристан. Никакъв план Маршал няма да има. Украйна си идва на мястото - в прегръдките на Матюшка Русия.
81
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как пък един не измисли нещо ново. Този план Маршал е от 1947г. От некомпетентност и некадърност ровят из нафталина и търсят стари планове. Планът Маршал е инициатива на Съединените американски щати за подпомагане на Европа. Името на Джордж Маршал се превръща в епоним на безпрецедентния план за икономическо възстановяване на Европа. Няма ли нови умове от новото време, които да предложат нещо по-адекватно на времето? От къде на къде Европа ще възстановява Украйна? Европа ще зъзне от студ зимата.
80
5
 
18
 
! Отговори
КАКВА УКРАЙНА БЕ? преди 1 година
ТАКАВА ДЪРЖАВА НЕ СЪЩЕСТВУВА,30Г.ЕДНИ РУСНАЦИ ПОИГРАХА НА УКРАИНЦИ ЦИРКА ЗАТВОРИ НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА ВЕЧЕ.ФАШИЗОИДИ БОЛНИ!
79
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
абе , тва е съдържание от миналия месец, с интернет експлорер ли работите в читалището?
78
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е възможен план Маршал за Украйна. Путин ще си възстанови разрушенията.
77
13
 
0
 
! Отговори
сергееФф опитай преди 1 година
"резултатът е 14 000 жертви......" опят, дори руските наZисти не си позволяват такиваПростотии като теб.
76
2
 
11
 
! Отговори
до 96 преди 1 година
2014 г. са гаранциите. Явно техническа грешка с датата направихте. През 2014 г. Франция и Германия даваха гаранции пред Донецк и Луганск - резултатът е 14 000 жертви.
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От такива ли да взимам акъл и да се превъзпитавам,които се възползват от слаби уязвими и възрастни хора и им взимат пенсиите през терасата,живеят на социални грижи и помощи и ги мързи да работят и борат корупцията като си купуват депутати и са патологични крадци и лъжци не благодаря.
74
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 1947г. Георги Димитров по нареждане на Сталин отхвърля плана Маршал за България. На Испания е отказан План Маршал заради фашисткия режим на генерал Франко. В момента в Украйна видяхме много фашистки татуировки на бойците излизащи от Азовстал. Трябва ли да се подкрепя фашистка държава като Украйна с пари от ЕВропа?
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ще ни трябват още много милиарди евро и долари за възстановяване и това ще отнеме години", казал Улаф, а държдепът, начело с демократичните кхмери му оговорил "Не се кахъри. Измислихме го. Както винаги нужните парички ще ги откраднем от руския народ. Ще въведем пределно ниска цена за закупуване на руски нефт. Днес и утре ще го решим на Г-7 в Бавария".
72
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От к`ъв зор ще ги възстановява Европа? Европа ли ги вкара във война? Или ще ги възстановява Европа понеже не можа да отстои гаранциите, които Франция и Германия дадоха през 2004г. за Донецк и Луганск? Да ги възстановява САЩ!