Руските военни сили превзеха Северодонецк

"Градът е напълно окупиран от руснаците", заяви кметът Олександър Стриук
25 юни 2022 22:00, Красимир Ангелов
226
Руските военни сили превзеха Северодонецк
Снимка: БГНЕС

Руската армия е "окупирала напълно" ключовия украински град Северодонецк след седмици на сражения, заяви кметът му. Ако това може да се приеме за факт, това е важна стратегическа победа за Москва, която се стреми да установи пълен контрол над източната част на Украйна.

Индустриалният център Северодонецк беше арена на продължили седмици наред сражения, но в петък украинската армия заяви, че превъзхождащите я сили ще се изтеглят, за да защитят по-добре съседния град Лисичанск.

Още по темата
"Градът е напълно окупиран от руснаците", заяви в събота кметът Олександър Стриук.

Няколко часа по-рано промосковски сепаратисти заявиха, че руски войски и техни съюзници са навлезли в Лисичанск, който се намира срещу Северодонецк от другата страна на реката.

"В момента се водят улични боеве", заяви в Телеграм представител на сепаратистите Андрей Марочко - твърдение, което обаче не може да бъде независимо проверено.

Четири месеца след като руските сили нахлуха в Украйна, те се съсредоточиха върху източния регион на Донбас, като постепенно постигат успехи въпреки ожесточената съпротива.

Превземането на Лисичанск би позволило на Русия да насочи вниманието си към Краматорск и Славянск на запад в опита си да завладее Донбас - индустриалното сърце на Украйна, отбелязва БГНЕС.

По-рано днес Украйна съобщи, че сутринта е била подложена на "масиран обстрел" от съседна Беларус - руски съюзник, който обаче не участва официално в конфликта.

Двадесет ракети, "изстреляни от територията на Беларус и от въздуха", са насочени към село Десна в северната Черниговска област, съобщи северното военно командване на Украйна.

Засегната инфраструктура, но все още не се съобщава за жертви.

"Днешният удар е пряко свързан с усилията на Кремъл да въвлече Беларус като съвоюваща страна във войната в Украйна", заяви украинската разузнавателна служба.

В събота следобед руският президент Владимир Путин заяви, че до няколко месеца Москва ще изпрати на Беларус ракети, способни да носят ядрени бойни глави.

"Ще прехвърлим на Беларус тактически ракетни системи "Искандер-М", които могат да използват балистични или крилати ракети, в конвенционалните им и ядрени версии", каза той по време на срещата си с беларуския президент Александър Лукашенко в Санкт Петербург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази нощ "Ню Йорк Таймс" написа: На украинска територия тайно действат подразделения със специално предназначение на няколко отановски страни.
139
25
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗЕЛЕНИЯ И ЕСЕС ОВЦЕТЕ ПОГРЕБАХА УКРАЙНА. ЗАЯЖДАХА СЕ СЪС ПУТИН ДОКАТО ТОЙ НАБИ КАНЧЕТАТА. СЕГА РЕВАТ ГЛАДНИ СМЕ,СТУДЕНО НИ Е,РАБОТА НЯМА .
138
5
 
52
 
! Отговори
Новини в бг преди 1 година
Разгромената руска армия нахлу в града герой а победилата смела украинска армия започна планирана евакуация. Окупатора започна грабежи на тоалетни чиния каквито за пръв път виждат, иа също изядоха домашните любимци на напълно победилите смели евакуирани.
137
48
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък аз очаквах тази седмица украинците да превземат Москва. От вашите съобщения в медиите си изградих такова впечатление за ситуацията. Да не би да послъгвате нещо??? И за Русия доста неща пишете, че аха-аха да фалира, ама как да ви вярвам?
136
51
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по-бързо се предадат, толкова по-бързо ще свърши този конфликт. А ако се запичат още, те ще го отнесат пак. Русия вече няма да се върне назад. Кофти, но това е картинката.
135
51
 
40
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Най-важно е залавянето живи на укрилите се в завод "Азот". По Первый канал (само той се приема) ги показаха как ги извеждат с ръце на тила. Ще ги присъединят към тези от "Азовстал". И съд за всички, убивали мирни жители.
134
6
 
27
 
! Отговори
profetey преди 1 година
От 3 дена се говори че руската армия е прекъснала снабдителната линия към Лисичаск. За тази новина в западните медии нищо (проверих CNN, BBC, Sky news). Отстъпването от Северодонецк беше логично, но отстъпилите войски са в ново обкръжение. В момента има слух че украинската армия е мобилизирала боеспособните резерви от Одеса, Николаев и Харкод да се опитат да спасят обкръжените войски. Това са реално по-важните новини.
133
48
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на теб какво точно ти даде Америка? Изброй, да чуем.
132
58
 
52
 
! Отговори
Джони преди 1 година
Не разбирам как може да има тилкова фенове на Русия тук. Какво ви е дала Русия ? Мислите си че на нея и пука за вас? Почти всичко което ползвате в ежедневието си е измислено по технология от САЩ и запада. Електричество , осветление , автомобили , интернет и какво ли още не , а вие се радвате без грам логика на едни пияндуеници военолюбци. Мислете малко с тия глави.
131
44
 
41
 
! Отговори
52 преди 1 година
До 163Руснаците нищо не са дали.А че цялата съвременна наука и цивилизация се крепят на скромното откритие на Дмитрий Менделеев, периодичната таблица на елементите не се брои, ***.
130
5
 
32
 
! Отговори
Ясно е! преди 1 година
Нищо ново по медиите! Украйнците продължават смело и геройски отстъпват или се "евакуират". А руснаците плахо завземат нови територии.
129
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За кво им беше на украинците да ручат жабета? Можеше сичко да мине со кротце и со благо и да си шпарат кютекот.
128
1
 
9
 
! Отговори
До 171 преди 1 година
Байдън и той ли е патриарх, кажи че ми е интересно, явно си много светнат по религиозните въпроси !
127
9
 
12
 
! Отговори
52 преди 1 година
До есента и Одеса, после пътят към БГ.
126
26
 
28
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
А руснаците не са включили и 5% от военните си възможности. Почти не използват авиация. Очевидно си претеглят артилерията и пехотата пред натовската. Пък и пестят цевилни жертви. Нали се сещате, че при пълномащабна война Украйна приключва пътя си за няколко часа.
125
27
 
5
 
! Отговори
баба Ванга преди 1 година
Русия ке падне! Язе казах!
124
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей тея големи фашизоиди, само за Ъкрайна и мЪкедония барат, и им се прекланят.
123
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нато ще се бие до последния украинец срещу Русия.
122
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руският патриарх падна по време на служба и се оправда със закон от физиката, но май е знак отгоре!
121
4
 
8
 
! Отговори
АлексСпб преди 1 година
До Анонимен 154"На Запад от източноевропейските народи уважават единствено руснаците - нито поляците, нито чехите, а нас за нищо ни нямат. Викат - а, България, дето столица й беше Букурещ!" Те просто не знаят нищо за България, образовайте ги малко - аз на един млад австралиец, на въпроса, какво е България - му отвърнах "Xena - the warrior princes main musical theme" Кавал свири, Родопи, Копривщица - та човека следа това слушаше Mysterios voices of Bulgaria. ;)