Руските военни сили превзеха Северодонецк

"Градът е напълно окупиран от руснаците", заяви кметът Олександър Стриук
25 юни 2022 22:00, Красимир Ангелов
226
Руските военни сили превзеха Северодонецк
Снимка: БГНЕС

Руската армия е "окупирала напълно" ключовия украински град Северодонецк след седмици на сражения, заяви кметът му. Ако това може да се приеме за факт, това е важна стратегическа победа за Москва, която се стреми да установи пълен контрол над източната част на Украйна.

Индустриалният център Северодонецк беше арена на продължили седмици наред сражения, но в петък украинската армия заяви, че превъзхождащите я сили ще се изтеглят, за да защитят по-добре съседния град Лисичанск.

Още по темата
"Градът е напълно окупиран от руснаците", заяви в събота кметът Олександър Стриук.

Няколко часа по-рано промосковски сепаратисти заявиха, че руски войски и техни съюзници са навлезли в Лисичанск, който се намира срещу Северодонецк от другата страна на реката.

"В момента се водят улични боеве", заяви в Телеграм представител на сепаратистите Андрей Марочко - твърдение, което обаче не може да бъде независимо проверено.

Четири месеца след като руските сили нахлуха в Украйна, те се съсредоточиха върху източния регион на Донбас, като постепенно постигат успехи въпреки ожесточената съпротива.

Превземането на Лисичанск би позволило на Русия да насочи вниманието си към Краматорск и Славянск на запад в опита си да завладее Донбас - индустриалното сърце на Украйна, отбелязва БГНЕС.

По-рано днес Украйна съобщи, че сутринта е била подложена на "масиран обстрел" от съседна Беларус - руски съюзник, който обаче не участва официално в конфликта.

Двадесет ракети, "изстреляни от територията на Беларус и от въздуха", са насочени към село Десна в северната Черниговска област, съобщи северното военно командване на Украйна.

Засегната инфраструктура, но все още не се съобщава за жертви.

"Днешният удар е пряко свързан с усилията на Кремъл да въвлече Беларус като съвоюваща страна във войната в Украйна", заяви украинската разузнавателна служба.

В събота следобед руският президент Владимир Путин заяви, че до няколко месеца Москва ще изпрати на Беларус ракети, способни да носят ядрени бойни глави.

"Ще прехвърлим на Беларус тактически ракетни системи "Искандер-М", които могат да използват балистични или крилати ракети, в конвенционалните им и ядрени версии", каза той по време на срещата си с беларуския президент Александър Лукашенко в Санкт Петербург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Руските военни сили превзеха Северодонецк " - Ами , нормално ! Да се готви Киiв ...
119
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Водете добър и праведен живот, делата ви да са полезни за душите и думите ви да са благи за ушите. Слагайте вода за дивите животни в летните жеги, нахранете бездомните и се грижете за болните и ранените, засадете дръвче, погребете руснак, скопете русофил, наритайте педдерезст. За тези ви добри деяния господ ще ви облажни земния живот и възнагради с престой в девет звезден рай в отвъдния.
118
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европата е люлката на цивилизацията! Всички технически изобретения които правят живота ни по добър са измислени в Европа! В Азия нищо не е измислена освен барута и то не от руснаците! Руснаците нямат никакъв принос за цивилизацията!
117
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: номер 159 Ами за това което искаш, тоест да свърши тази проклета война, трябва ДА ВЪОРЪЖИМ УКРАЙНА ДО ЗЪБИ!!!
116
20
 
7
 
! Отговори
българин (не рушняк) преди 1 година
Аре спрете се с тия руски сили бе!!!! Хората ви намразиха заради тях!!! Кажете нещо за ЗСУ - Украинските Въоръжени Сили!!! Ние сме с тях, на тях помагаме, maynata im na rusnacite!!!!!!!!
115
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде да свършва тая война, да се успокояват Америка и ЕС, че с маймунски си решения ни загробат сигурно. Колкото и да плямпат, руската икономика си е самодостотъчна по време на война, но нашата не е и в мирно време.
114
5
 
13
 
! Отговори
сопол преди 1 година
най големите борци и разпространители на демокрация САЩ. Е па колко да е демокрация щом цяла европа е подчинена на сащ, майкооо
113
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ви вълнува Северодонецк, преди един ден предадохме Родината си за западноевропейски и еврейски плюшки.
112
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На руските фaшkucти да им се вкиснат джибpите дано, да им пресъхнат кладенците и да им се uзфъшka газта! Това им е достатъчно да се затрият! Без тези неща са загубени! А колкото клетви са отнесли, все някоя ще ги хване!
111
20
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
За четири месеца руснаците не са превзели напълно нито една област, а оръдията и танковете за ВСУ започнаха да идват. Ако до 45 дни Киев не падне, войната се обръща. Тик-так.
110
4
 
15
 
! Отговори
сопол преди 1 година
не става въпрос за русия бе , алооо. Става въпрос , че хамерика иска еднолично да командва, няма избори мизбори. е па ако на командването му викат демокрация, ок. сащ печат долари, но всеки който иска да си купи петрол от борсата, трябва първо да произведе нещо , да го продаде и чак тогава да купи долари, за да си купи петрол. утре и водата като я качат на борсата.... ***
109
4
 
14
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
ДрОгари Литва ще я гоним ли от нато,да изяде шамарите самостоятелно или просто ще и заповядаме да вдигне блокадата над Калининград?
108
15
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
''Ключовия град Северодонецк - стратегическа победа за Москва'' - ха -ха, още не мога да спра да се смея. Северодонецк явно е ключът към Киев.
107
3
 
12
 
! Отговори
shimbaka преди 1 година
До Анонимен 134Ако нормалните са като онези с знамето на дъгата, благодаря от сърце искам да ни мразите :)))) Педд Рази! маимунска шарка да хванеш на *** !!!!
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мизия отива при румънците, Тракия при гърците, предатели. Честито, Наздраве.
105
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това на което съм свидетел е че русофилията изяжда душата!
104
0
 
6
 
! Отговори
АлексСпб преди 1 година
До Анонимен 104"От много перчене украинците изядоха и солта и тоягите и платиха жълтиците" Благодаря ви, не знаех, че има почти пълен българкски аналог на стар укоаински виц "Солта, матумба ( Е....нето), гроши ( жълтици) :)
103
5
 
10
 
! Отговори
shimbaka преди 1 година
Как е Фашисти ? Искате ли един хубав ритник в *** като през 41-45 година ?
102
1
 
16
 
! Отговори
Не са споменали преди 1 година
80 полячета - доброволци след калибриране са се изпарили днес в ранните часове.
101
2
 
22
 
! Отговори
посмали манго преди 1 година
До Анонимен: "Украинците нямаха артилерия" верно ли? и къде отидоха стотиците артилерийски ситеми от началото? Те и след западната 'помощ' няма да имат - руснаците засега ги бият с една ръка - не са ползвали авиация както се полага!