Руските военни сили превзеха Северодонецк

"Градът е напълно окупиран от руснаците", заяви кметът Олександър Стриук
25 юни 2022 22:00, Красимир Ангелов
226
Руските военни сили превзеха Северодонецк
Снимка: БГНЕС

Руската армия е "окупирала напълно" ключовия украински град Северодонецк след седмици на сражения, заяви кметът му. Ако това може да се приеме за факт, това е важна стратегическа победа за Москва, която се стреми да установи пълен контрол над източната част на Украйна.

Индустриалният център Северодонецк беше арена на продължили седмици наред сражения, но в петък украинската армия заяви, че превъзхождащите я сили ще се изтеглят, за да защитят по-добре съседния град Лисичанск.

Още по темата
"Градът е напълно окупиран от руснаците", заяви в събота кметът Олександър Стриук.

Няколко часа по-рано промосковски сепаратисти заявиха, че руски войски и техни съюзници са навлезли в Лисичанск, който се намира срещу Северодонецк от другата страна на реката.

"В момента се водят улични боеве", заяви в Телеграм представител на сепаратистите Андрей Марочко - твърдение, което обаче не може да бъде независимо проверено.

Четири месеца след като руските сили нахлуха в Украйна, те се съсредоточиха върху източния регион на Донбас, като постепенно постигат успехи въпреки ожесточената съпротива.

Превземането на Лисичанск би позволило на Русия да насочи вниманието си към Краматорск и Славянск на запад в опита си да завладее Донбас - индустриалното сърце на Украйна, отбелязва БГНЕС.

По-рано днес Украйна съобщи, че сутринта е била подложена на "масиран обстрел" от съседна Беларус - руски съюзник, който обаче не участва официално в конфликта.

Двадесет ракети, "изстреляни от територията на Беларус и от въздуха", са насочени към село Десна в северната Черниговска област, съобщи северното военно командване на Украйна.

Засегната инфраструктура, но все още не се съобщава за жертви.

"Днешният удар е пряко свързан с усилията на Кремъл да въвлече Беларус като съвоюваща страна във войната в Украйна", заяви украинската разузнавателна служба.

В събота следобед руският президент Владимир Путин заяви, че до няколко месеца Москва ще изпрати на Беларус ракети, способни да носят ядрени бойни глави.

"Ще прехвърлим на Беларус тактически ракетни системи "Искандер-М", които могат да използват балистични или крилати ракети, в конвенционалните им и ядрени версии", каза той по време на срещата си с беларуския президент Александър Лукашенко в Санкт Петербург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
4
 
9
 
! Отговори
До97 преди 1 година
Ами те ги преброиха пилците бре,Покрайнината вече не съществува като държава!
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До някой Ровненска е областта но ти си я написал на руски и то съвсем правилно.
78
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Пилците се броят наесен жалки ми русофилчета." - --- а държавите останали в ес ще се броят на пролет.. май ще останем само ние и макетата в него. Още от есента и европата и фащ ще имат толкова много други проблеми, че дори ще забравят за наркоманизирраното актьорче и войната, която сам си докара на главата.
77
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пилците се броят наесен жалки ми русофилчета... Явно не сте си научили урока... Никой агресор и диктатор досега не е успял срещу коалиция от свободни държави...
76
16
 
13
 
! Отговори
някой преди 1 година
До: номер 88 Много бързаш бе, войната още не е в разгара си, едва сега започва! Чакай малко, нека мине тази година, догодина, до амина, "блицкрига" на хер Путин ще проточи! В Ровенска област руските ракети са поразили "важна стратегическа цел" - обикновена автомивка! Видях я бе, по украинската телевизия, личи си че е гръмната автомивка! Алоу, живеем в 21-ви век! През 2022 г.! Не сме в средата на 20-ти век, 1941 г.!
75
5
 
14
 
! Отговори
Краварофилите - преди 1 година
ко става бе ! Изненаданили сте?! Абе кавам ви да не гледате украински новини или тяхното ретранслиране от западните медии! Послушахте ли ми съвета да си запишете час на психотерапевт? Ако не сте - сега сами се борете със стреса!
74
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време в магазините на СБХ ако не греша продаваха едни модерни козяци много красиви които за нищо не ставаха. И сега така това е шегичка.
73
14
 
20
 
! Отговори
Войната на запада преди 1 година
Войната на запада със Русия само имунизира руската военна машина срещу западните "високотехнолочини" измишлшотини. Русия се адаптира срещу НАТО безчовечната тактика. МИСЛИТЕ ли че след година. някой ще дръзне да предизвика набралата сила и скорост руска армия?
72
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Троловеет са налазили - какво, свършиха ли й ракетите на Русия, че ми цъкате минусчета? Ми не са свършили. Дънят яко зелеките на укритата - и с артилерия, и с авиация, и с крилати ракети. Ежедневно, ежечасно. А укритата седят и гледат като накъкакни, от време на време отстъпват или се предават в плен. Това е кратката сводка от фронта в последните 3 месеца, колкото и да не ви харесва. И ще продължи така, докато Зеленяшка не капитулира безусловно.
71
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато има живи, импoтентни русофили... винаги ще има кyп написани глупости под подобни публикации...
70
10
 
14
 
! Отговори
WIND OF CHANGE преди 1 година
Айде вятъра на промяната задуха от изток! Чакаме нова песен!
69
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Българите, които подкрепят Путин, как си представят живота на тях и децата си след това?" --- свят, който няма да се управлява от жендри и либерали.. многополюсен. Без зелени сделки, прави краставици и соеви кефтета. Ес ако оцелее до пролетта ще е късмет. Ако пък нямаме късмета да влезем орбитата на брикс дано поне започнем да избираме силни политици с възгледи далеч от неолиберастията!
68
6
 
10
 
! Отговори
Краварофилчетата, преди 1 година
Криво ли ви е? От времето ще да е :):) майтапя се - нали ви казваме че ви е сбъркан лада!
67
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Остава само Полтавска област за да стигнат Киевска област.
66
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски продаде душата си на дявола и няма връщане, а прибра милиарди долари и евра.
65
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Козяците бият отбой. Преди 3 месеца предричаха сигурна победа за Украйна, днес прочетоха как Борис Джонсън абдикира и минаха на философски въпроси, какво ние сме печелили, ако Русия победила. Ах, колко е жалко да си Козяяк.
64
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама разбирате ли изобщо какви ще са последствията за вас и за децата ви, ако Русия победи в Украйна?--->>> Да, разбираме: децата ми няма да плащат, за да се възстановява на Зеленяшка про3тотията, децата ми няма да плащат на укри да си почиват безплатно по нашите курорти, децата ми няма да си пращат по една заплата за укритата, децата ми няма да се занимават с изтрещели нацисти! Недай си Боже, да вземе от Укрия да остане нещо! Не бива! Опазил Бог - Путин да си я взима цялата!
63
7
 
17
 
! Отговори
Ами ти? преди 1 година
До Анонимен: "какви ще са последствията за вас и за децата ви, ако Русия победи" - да разбираме и стискаме палци! Пирамидата на наглосаксите ще се разпадме и ни ще имаме равен шанс да запазим някакви средства за по-добро благосъстояние за децата си ! Дано отново има БЪЛГАРСКИ заводи па макар с машини от Русия!
62
12
 
4
 
! Отговори
До ламята преди 1 година
А децата ти ОК ли са да живеят по-зле от чукотски еленовъд, или не ти пука за това, защото си пълен лузър и няма жена на тоя свят, която би ти родила?
61
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 54 - аз ще ти кажа как си представям живота ни, ако някой (дали е Русия, Китай или който и да е друг) не озапти психопатията на Запада. Ето някои представи: 1. Закново право на децата да си избират пол от 10 възможни, родителите нямат думата. 2. Министерство на истината - всички медии и мнения различни от официалното - биват цензурирани - за предпазване на народонаселението от "дезинформация" 3. Ежежесено бодене по закон с всякакви "ваксини" ...тези и други "благини"