Руските военни сили превзеха Северодонецк

"Градът е напълно окупиран от руснаците", заяви кметът Олександър Стриук
25 юни 2022 22:00, Красимир Ангелов
226
Руските военни сили превзеха Северодонецк
Снимка: БГНЕС

Руската армия е "окупирала напълно" ключовия украински град Северодонецк след седмици на сражения, заяви кметът му. Ако това може да се приеме за факт, това е важна стратегическа победа за Москва, която се стреми да установи пълен контрол над източната част на Украйна.

Индустриалният център Северодонецк беше арена на продължили седмици наред сражения, но в петък украинската армия заяви, че превъзхождащите я сили ще се изтеглят, за да защитят по-добре съседния град Лисичанск.

Още по темата
"Градът е напълно окупиран от руснаците", заяви в събота кметът Олександър Стриук.

Няколко часа по-рано промосковски сепаратисти заявиха, че руски войски и техни съюзници са навлезли в Лисичанск, който се намира срещу Северодонецк от другата страна на реката.

"В момента се водят улични боеве", заяви в Телеграм представител на сепаратистите Андрей Марочко - твърдение, което обаче не може да бъде независимо проверено.

Четири месеца след като руските сили нахлуха в Украйна, те се съсредоточиха върху източния регион на Донбас, като постепенно постигат успехи въпреки ожесточената съпротива.

Превземането на Лисичанск би позволило на Русия да насочи вниманието си към Краматорск и Славянск на запад в опита си да завладее Донбас - индустриалното сърце на Украйна, отбелязва БГНЕС.

По-рано днес Украйна съобщи, че сутринта е била подложена на "масиран обстрел" от съседна Беларус - руски съюзник, който обаче не участва официално в конфликта.

Двадесет ракети, "изстреляни от територията на Беларус и от въздуха", са насочени към село Десна в северната Черниговска област, съобщи северното военно командване на Украйна.

Засегната инфраструктура, но все още не се съобщава за жертви.

"Днешният удар е пряко свързан с усилията на Кремъл да въвлече Беларус като съвоюваща страна във войната в Украйна", заяви украинската разузнавателна служба.

В събота следобед руският президент Владимир Путин заяви, че до няколко месеца Москва ще изпрати на Беларус ракети, способни да носят ядрени бойни глави.

"Ще прехвърлим на Беларус тактически ракетни системи "Искандер-М", които могат да използват балистични или крилати ракети, в конвенционалните им и ядрени версии", каза той по време на срещата си с беларуския президент Александър Лукашенко в Санкт Петербург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари