Украинците категорични: Русия трябва да плати възстановяването ни

Искането ще бъде отправено към ООН
Обновена: 5 юли 2022 19:06 | 5 юли 2022 19:00, Нели Христова
205
Украинците категорични: Русия трябва да плати възстановяването ни
Снимка: БГНЕС

Украйна призова западните съюзници да конфискуват замразените руски активи и да пренасочат парите за финансиране на възстановяването на страната, докато Киев се готви да отнесе своя случай за обезщетение от Москва към ООН.

Страната ще поиска от срещата на Общото събрание на ООН през септември да създаде обвързващ международен механизъм, който да принуди Русия да плати за разрушенията, причинени от нейната инвазия, казва Ирина Мудра, заместник-министър на правосъдието в Украйна, пред The ​​Times.

Киев отправи предложението си, докато западните лидери се събраха в Швейцария, за да обсъдят "план Маршал" за Украйна, подобен на американската схема, която финансира възстановяването на Европа след Втората световна война. Денис Шмихал, министър-председателят на Украйна, каза на Конференцията за възстановяване на Украйна в Лугано, че инвазията на Русия е причинила щети, чието възстановяване ще струва 750 милиарда долара, включително над 100 милиарда долара за преки щети на инфраструктура и частна собственост.

Само Канада досега е въвела вътрешно законодателство за ликвидиране на руски активи в полза на Киев, включително луксозни яхти и жилищни имоти, принадлежащи на санкционирани олигарси.

Лиз Тръс, външният министър на Обединеното кралство, каза, че е отворена за подобна инициатива, като обяви още милиони британско финансиране за възстановяването на разрушените общности около Киев.

Мудра обаче казва, че Украйна е решена Русия в крайна сметка да плати сметката. "Ние сме много благодарни на нашите държави партньори, но това не трябва да са страните, които плащат", заяви тя пред The ​​Times. "Русия има активи и те могат да бъдат използвани, за да плати за реконструкцията."

Историческите модели на репарации, като тези, изплатени от Германия след Втората световна война, не биха работили в случая на Москва, "защото Русия не желае да го обсъжда и дори да загубят войната, никога няма да признае че е победена", допълва Мудра . "Ние също не знаем колко дълго ще продължи тази война. Нямаме време за губене. Имаме нужда от парите сега."

Правни експерти казват, че празнотата в международната юрисдикция означава, че нито Международният съд, Международният наказателен съд, нито Европейският съд по правата на човека имат правомощията да нареждат обезщетение.

Украйна ще представи резолюция на сесията на Общото събрание на ООН през септември за създаване на нов механизъм за пренасочване на руски активи и налагане на такива действия.

"Примерът на Канада показа, че това може да се направи на национално ниво", казва Мудра, "но ще бъде много по-лесно, ако се направи на базата на общ международен договор. Необходим е нов модел за справяне с агресията на Русия."

Един от моделите, които Украйна изучава, е механизмът на ООН, който принуди Ирак да компенсира Кувейт след нахлуването му през 1990 г.

Вашингтон също проучва пътища за вътрешни действия, въпреки съпротивата на някои републикански политици, които се страхуват от правен прецедент, който би подкопал по-широките права на частна собственост отвъд нечестно придобитите богатства на руските олигарси. Суверенният имунитет също представлява пречка за пренасочване на руски държавни средства, включително почти 300 милиарда долара в резерви на централната банка, които в момента са замразени в чужбина.

В разбитото киевско предградие Ирпин, опустошено от обстрел от окупираната от Русия Буча, почти не се спори кой трябва да плати.

"Русия, разбира се", каза 64-годишната Елена, която наскоро се върна в Ирпин, след като беше евакуирана под обстрел. "Това не е просто въпрос на възстановяване, това е наказание. Тези, които унищожиха Ирпин, трябва да бъдат накарани да си платят."

Чуждестранни лидери, които посещават Киев, идват при разрушения мост в Ирпин, взривен от украинците, за да попречат на руските войски да достигнат столицата. Сега място за поклонение, то е украсено със стенопис след "Герника" на Пикасо, изобразяващ бомбардирането на цивилни и тяхното клане в съседна Буча, престъпления, които сега се разследват в страната и от МНС в подготовка за специален трибунал за военни престъпления в Украйна.

Много хора са скептични, че международните усилия за разследване на военни престъпления могат да бъдат съчетани с паралелна линия за репарации. Международен консорциум от адвокати подготвя собствен масов граждански иск срещу руската държава, опасявайки се, че по-големи репарации рискуват да бъдат объркани при преговори за прекратяване на конфликта.

Усилията се координират от Джейсън МакКю, базиран в Лондон адвокат, който успешно съди атентаторите от Омаг през 1998 г., за да компенсира семействата на жертвите, въпреки съпротивата на онези, които дават приоритет на мирния процес в Северна Ирландия.

"В международната общност се въртят много пожелателни мисли, че ще има международна комисия за репарации за Украйна и всички санкции срещу Руската федерация просто ще бъдат включени в нея", казва МакКю пред The ​​Times. "Е, не съм виждал това да се случва по света досега."

Юрий Чумак, съдия от Върховния съд на Украйна, казва, че действието се фокусира на първа инстанция върху руската наемна група Вагнер, която не се ползва със суверенния имунитет, предоставен на руската държава. Чумак е част от звено за териториална отбрана, съставено от украински върховни съдии, работещи по групов иск.

"Нашият случай е, че те са извършили терористични актове от името на руската държава", обяснява той. "Престъплението на руската агресия трябва да бъде признато за тероризъм, за да действаме чрез съдилищата в Обединеното кралство и САЩ и да спечелим компенсации за жертвите."

МакКю се надява, че стратегията може да помогне за деполитизирането на тежкия проблем с репарациите и да ги постави на чисто правна основа.

"Това, което се опитваме да направим, е да правим неща извън политиката, като извършваме частни действия в масов мащаб за масовия брой жертви", казва той. "Ако не направим това, е по-малко вероятно хората да получат някаква компенсация. Дължим им да изпробваме всяка възможност."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
26
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
На нас,българите,западът никога нищо няма да даде!Засега той ще се задоволи с откъсването на Македония.
137
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна не я мислете. Целият свят ще плаща за възстановяването и. Въпросът е кой ще плаща за възстановяването на Русия. След около 5 год. когато войната свърши и когато около четвърт от руснаците са умрели от глад, ще трябва да спасяваме останалите, без много да е ясно защо???
136
35
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато разпарчетосаме Русия ще използваме природните й богатства за да направим от Украйна рай, може и на нас българите да дадат нещо.
135
5
 
34
 
! Отговори
ВЕЛИЧКО преди 1 година
Значи ... ,да сме коректни ... ! Когато Украйна стане част от руската федерация , естествено , че Русия ще възстанови всичките си разрушени села и градове ! Няма кой друг да ги възстанови ! Е , пленените и осъдени украински войници ще помагат , естествено , но ... те ще са вече руски граждани ! Но ... Е С да не плаче на чужди гробища ... , а да се опитат , доколкото е възможно , Литва да не литне и тя при Украйна !
134
28
 
7
 
! Отговори
Млекар преди 1 година
Естествено,че Русия трябва да плаща - откъде-накъде ще плащат Камбоджа или Ботсвана, да речем ?! Русия си е виновната страна,тя е разрушителя,тя е агресора,тя е тази,която разби хиляди животи - изобщо не трябва да има чудене кой ще плаща загубите и разруше нията! Ама Русия нямало да иска - ако иска да участва в международния живот трябва да иска!
133
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСИЯ НИЩО НЯМА ДА ПЛАТИ !!! След разпадането на РФ на отделни републики коя от тях ще плаща може ли международен съд да ги задължи .
132
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След войната Украйна ще съществува ли? Все си мисля че НЕ!
131
9
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Stoyanov Абе, Стоянов, България по 40лв е давала на българските хотелиери, а не на украинците. Преди да пишеш глупости поне малко се просвети.
130
1
 
12
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 година
да де, ама колкото повече се заядат укро-нацистите с РФ, толкова повече РФ ще им го нахлузи не след дълго. И да - ще има репарации. Бивша Укриана ще си плати. И като няма с какво - хайде още територии ... така най-боли... българите го знаат от историята си
129
3
 
16
 
! Отговори
Stoyanov преди 1 година
Ние пък искаме Украйна да възстанови всички пари , които България ви даваше няколко месеца по 40 лева на ден за калпак.
128
1
 
13
 
! Отговори
00007 преди 1 година
Ама още ли има тоз вилает наречен осраина да до есента няма да го има жалко за населението което бандеровците пращат на боиното поле
127
1
 
19
 
! Отговори
Хамериканец преди 1 година
"Ние също не знаем колко дълго ще продължи тази война. Нямаме време за губене. Имаме нужда от парите сега."Чакайте малко, тя войната още не е свършила, а на вас ви трябват парите за възстановяване СЕГА? За лични нуждили ви трябват? ...Вероятно. Възстановявайте след войната, ако все още съществува ***.
126
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пРосия ще плаща с десетилетия за нападението си на Украйна. Ще плати ВСИЧКО.
125
1
 
21
 
! Отговори
$$$$???? преди 1 година
Руснаците възстановяват всичко това което са унищожили украинските неонацисти.Те имат ресурси и най вече желание за да покажат на света че са съпричастни към населението което дълги години беше унищожавано години наред.А украинските фашисти само ще крадат парите за помощ и нищо за народа.Милиони натрупаха от продажба на оръжие,а глупаците пращат.Не би мирно седяло не би чудо видяло Украйна умира бавно но сигурно с ЕС и USA Това постигна ШУТА ЗЕЛЕНСКИ И ПОЛИТИЦИТЕ ОТ ЕС ,USA.
124
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече и малките държави се гаврят с Русия, ето до къде ги доведе специалната операция на Путин, която ще свърши като пълно фиаско.
123
1
 
13
 
! Отговори
взвд преди 1 година
Русия вече строи нови квартали в Мариопол
122
1
 
13
 
! Отговори
така е преди 1 година
Русия ще плати , това са вече нейни територии . Даже вече започна .
121
0
 
20
 
! Отговори
смех преди 1 година
Русия трябва да плати , каза 64 год. Елена на пазара . Редакцията , вие мало умни ли сте ?ха ха ха ха
120
1
 
29
 
! Отговори
Никой преди 1 година
Когато америка плати на Виетнам ,Ирак и незнайно колко още страни за разрушенията тогава и Русия ще плати.....наричате Русия агресор значи и американците са агресори във Виетнам,Ирак и останалите места където е била.......СЛАВА НА РУСИЯ
119
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще плати, като погълне цялата държава хахах уссрайна няма да съществува вече