Кои са оръжията, които Украйна иска, но вероятно няма да получи?

Разполагането на някои от тях би значело включване на трети страни в конфликта
6 юли 2022 21:30, Нели Христова
195
Кои са оръжията, които Украйна иска, но вероятно няма да получи?
Снимка: БГНЕС

Западът е твърдо решен да помогне на Украйна, доколкото е необходимо, за да победи руския нашественик, но никога до степен, в която да се окаже съвоюваща страна срещу Москва и да се стигне до ескалация на по-широка или глобална война. Има оръжия, които НАТО и неговите партньори никога няма да дадат в ръцете на Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски продължава да настоява, че армията му се нуждае от повече, по-модерни и по-мощни оръжия. В момента по-леките оръжия останаха на заден план, а според Украйна на нея ѝ е необходима огнева мощ и най-вече мощни противоракетни системи с голям обсег. И тук Западът може да помогне само наполовина, пише в днешния си брой испанския „La Vanguardia”.

Най-мощната, точна и доказана американска ракетна система са пусковите установки "Пейтриът", които бяха разположени и използвани от САЩ в Ирак и станаха обичайна част от военните хроники.

Една толкова мощна платформа с голям обсег на действие като „Пейтриът” би дала на украинските сили огромно предимство пред руските, посочва изданието.

Но "Пейтриът" няма да достигнат до украинска земя по две основни причини: На първо място, има други оръжия от други страни на произход, които могат да се обединят, а на второ, да не се провокира прекалено много Русия.

Противоракетната система, която предотврати нападения срещу Израел или позиции на САЩ по време на двете войни в Персийския залив, изисква високоспециализиран персонал и при сегашните обстоятелства би наложила разполагането на американски войници на украинска територия.

Евентуалното разполагане на „Пейтриът” ще бъде възприето от Москва като пряко участие на САЩ във войната, дори и там да не стъпи нито един американски войник.

Исканията на Киев се засилват, тъй като Русия концентрира огневата си мощ в Донбас.

"Нуждаем се от съвременни противоракетни системи, които да отбиват атаките на руските снаряди", заяви украинският президент, който призна, че въоръжените му сили не могат да им противодействат с наличните си системи за реагиране.

По време на видеообръщение към парламента в Йерусалим през март Зеленски поиска от Израел да предостави на Украйна системата "Железен купол" (Iron Dome), но без резултат. Засега израелската позиция е да увеличи хуманитарната помощ, но не и да се намесва в конфликта, като изпраща системи за противовъздушна отбрана, модерни оръжия или каквито и да било системи за нападение.

Западът като цяло се стреми да поддържа баланс между необходимостта да помогне на Украйна и да не дразни прекалено много Русия, а това често се изразява в трансфери на оръжия, които отнемат твърде много време или изобщо не пристигат. Съединените щати и Германия са двете държави, които много добре илюстрират тази ситуация, и в двата случая, когато става дума за модерни противоракетни системи.

Съединените щати най-накрая изпратиха в Украйна неразкрит брой модерни артилерийски системи „Himars” със среден обсег на действие. Те унищожават цели с висока точност на максимален обсег от около 300 км. Това е по-качествена ракетна установка от сравнимите руски модели и ще даде известно предимство на украинската страна, която иска да противодейства на почти безкрайните запаси от руски артилерийски боеприпаси.

Германия също прояви колебание и отложи възможно най-дълго доставката на противоракетни системи, които Зеленски изрично поиска от канцлера Олаф Шолц. Основният фокус на Германия е върху отбранителните оръжия, но въпреки това Берлин даде зелена светлина за изпращането на четири ракетни системи Mars II с обсег на действие около 80 километра, както и няколко единици IRIS-T - най-добрата система за противовъздушна отбрана.

Общият ангажимент, който Западът настоя да получи от Украйна, е, модерните ракетни батареи, доставени като помощ, да не бъдат използвани срещу руска територия. Това не означава, че силите на Киев ще използват собствения си арсенал, за да извършат нападения срещу цели на руска територия.

Независимо от това каква международна помощ ще получи, малко вероятно е Украйна да получи модерни бойни самолети - това беше изключено в началото на войната, с изключение на модели от бившия СССР, с които все още разполагат съюзническите държави. Киев няма да разполага и с някои разузнавателни системи като безпилотните самолети „Predator” или „Global Hawk”. Украинските сили ще трябва да продължат да разчитат на западното разузнаване да им предава координатите, които ще им позволят да изберат подходящи цели, но ще ги обстрелват единствено с оръжията, с които разполагат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 160 - ти като чете Раковски разбра ли какмо му е отношението към Османската империя и какво би казал той за действията на България по време на ПСВ, ВСВ? И знаеш ли, че Раковски е живял доста години във Франция и че България е създадена по негов идеал от тогавашната Антанта - Франция, Англия и Русия? Чудо голямо, какво казал Раковски за Русия, ако Раковски беше толкова велик за колкото го мислиш Русия въобще нямаше да се налага да се намесва.
144
5
 
2
 
! Отговори
До руските тролове преди 1 година
Руските *** _ ве са *** служещи на чужда имперска сила която иска да ни превърне в руска губерния! Затова на русофилите не им остава време да четат книгите на възрожденските ни патриоти като Г.С. Раковски. Ей сега ще наизкачат и ще заразпитват къде го бил писал Раковски! Вместо да възхваляват дегенерата Путин дето целува коремчетата на момченцата, да бяха се поограмотили малко с четене на български книги! ("Преселение в русия или руската убийствена политика срещу българите 1861 г.)
143
4
 
2
 
! Отговори
Г.С. Раковски: преди 1 година
"руското правителство кое лъстеше...българите със лъжовни обещания, днес открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика срещу тях. То е наумило и труди се...да разори милото ни отечество България...всякога проклетата русия...лъгала е...българите че уж за тях отваря такъв бой и че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото отечество...Тя всякога е само своята политика гледала а собствено за завоевателните си планове е имала грижи"
142
4
 
3
 
! Отговори
Захари Стоянов: преди 1 година
"Никому не се надявайте - говореше той (Левски). - Ако ние не сме способни сами да се освободим, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода. А който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново в робство" ( Из първата биография на Левски от Захари Стоянов, 1883 г.)
141
3
 
2
 
! Отговори
Захари Стоянов: преди 1 година
"Най-големий ни неприятел днес е...русия! Няма пакост, няма мерзост и даже подлост, които да не е пуснала в ход тая държава...Турили един път те намерение да направят България Задунайска Губерния, нищо свято не ги спира...Ще кажат: "русия ни освободи"...но трябва ли да бъдем благодарни и за това, че русия ни освободи, за да ни зароби отново"
140
3
 
3
 
! Отговори
До руските тролове преди 1 година
руските *** _ ве не познават българската литература защото са *** служещи на интересите на чужда имперска сила! Вместо да четат произведенията на български патриоти като Захари Стоянов те си губят времето да хвалят дегенерата Путин който целува коремчетата на момченцата и после ме питат къде Захари бил писал: "най-големий ни враг днес е...русия" Захари Стоянов в предговор на "Преселение в русия или руската убийствена политика срещу българите" от Г.С Раковски 1861 година
139
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по-модерно оръжие за Украйна, толкова по-болезнен пердах за нейната армия. Западът не искал да дразни Русия за да не воювал с нея? Е, щом той не иска, как точно Украйна да успее? Докато руските заводи зад Урал работят, всеки ден на фронта ще постъпват в пъти повече средства. Така и на модерната армия на Хитлер й видяха сметката.
138
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До руските *** 150. Гледай да не се наакаш от злоба, приятелю. А къде точно Захари Стоянов е писал това? Искам и аз да го прочета. А може би си го чул лично от него?
137
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много добре ги цедят . Даже вече цедят и запада а техните оръжия са много по скъпи и ще ги изцедят по бързо.
136
4
 
7
 
! Отговори
Петър Първи: преди 1 година
"С другите европейски народи целите могат да бъдат достигнати с човеколюбиви методи. С руснаците не е така...имах работа не с хора, а с животни, които искам да превърна в хора" Сигурен съм че ако Петър Първи беше жив щеше да каже: руската пропаганда е най-мизерното проявление на човешката мисъл! Имаме работа не с хора, а с животни, които няма да се превърнат в хора!
135
2
 
6
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Германците нищо не правят, до сега само леко оръжие са дали и няколко самоходни гаубици, но попречиха на изпращанато на танкове и Мардер. Отгоре на всичко хитреят и не пратиха на Чехия и Гърция бойна техника, за да могат те да изпратят старата руска. Реално Германия не иска Украйна да победи, но и руснаците ги наказват с газа, тоест излагация тип България.
134
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рускокомунистическата политика е най-престъпната политическа система която историята познава. Престъпленията на руските фашисти надхвърлят човешкото въображение! Ако света е оцелял, то е защото не само те имат атомни бомби!
133
4
 
10
 
! Отговори
До руските тролове преди 1 година
Безродна русофилска отр _ пко - ние българите не сме пияния руски електорат на дегенерата Путин дето целува коремчетата на момченцата, нито сме доведените до животинско пиянство руски мужици - така че на пошлите пропагандни руски лъжи ние не вярваме! Руснаците всички ги видяхме що за изм _ т са а начина по който Путин ни извива ръцете за да ни направи Задунайска Губерния показва и на последния глуп _ к кой ни е приятел и кой ни е враг! Захари Стоянов: "Най-големий ни неприятел днес е...русия"
132
3
 
6
 
! Отговори
Чернишевски: преди 1 година
"мизерна нация (са руснаците) нация на роби от горе до долу все роби" Робите мразят най много свободните хора и тези които се борят за свободата си, така както евнусите мразят истинските мъже! Украинците са свободни и ще останат свободни. Но русоробите искат от украинците да се предадат на руснаците за да станат роби като тях. Ама няма да стане! Затова руските роби изпитват дива омраза срещу украинците заради смелостта им да се борят за свободата си и защото отказват да бъдат руски роби.
131
4
 
6
 
! Отговори
Скоро преди 1 година
Скоро всеки който подкрепя фашистка русия ще замине в АДА при твоя приятел Луцифер в компанията на Ленин, Сталин, скоро и дегенерата Путин дето целува коремчетата на момченцата, хихихи
130
8
 
8
 
! Отговори
Слава Украiна преди 1 година
Пълна победа за братска Украйна! Съпротивата ще продължи до елиминирането и на последния руски нацист! Всички нормални българи са с вас господин Зеленски! От името на тази нормална част от българската нация имате пълна подкрепа за героичната съпротива на братска Украйна която води неравна битка като Давид срещу Голият. Скоро украинския Давид ще обезглави кремълския Звяр! Бог е с Украйна срещу руският агресор. Мачкай руските нацисти президент Зеленски ние нормалните сме с теб и Украйна, Слава
129
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен134 Когато получат атомна бомба или успеят сами да си я направят, тогава ще бъдат равностойни на руснаците. До тогава цялата ти русофобия не е нищо друго освен диагноза, от която лечение има само по един единствен начин, като си завреш вибратора отзад или като ти го нахакат отзад 100 американски ***, със 200км. в ч..
128
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е много миролюбив и търпелив ! На негово място отдавна от украйна да не е останал даже и спомен
127
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 149 СкороВсеки който подкрепя фашистка украйна ще замине в АДА при моя приятел Луцифер
126
6
 
5
 
! Отговори
Скоро преди 1 година
Всеки който подкрепя фашистка русия един ден ще си плати жестоко.