Кои са оръжията, които Украйна иска, но вероятно няма да получи?

Разполагането на някои от тях би значело включване на трети страни в конфликта
6 юли 2022 21:30, Нели Христова
195
Кои са оръжията, които Украйна иска, но вероятно няма да получи?
Снимка: БГНЕС

Западът е твърдо решен да помогне на Украйна, доколкото е необходимо, за да победи руския нашественик, но никога до степен, в която да се окаже съвоюваща страна срещу Москва и да се стигне до ескалация на по-широка или глобална война. Има оръжия, които НАТО и неговите партньори никога няма да дадат в ръцете на Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски продължава да настоява, че армията му се нуждае от повече, по-модерни и по-мощни оръжия. В момента по-леките оръжия останаха на заден план, а според Украйна на нея ѝ е необходима огнева мощ и най-вече мощни противоракетни системи с голям обсег. И тук Западът може да помогне само наполовина, пише в днешния си брой испанския „La Vanguardia”.

Най-мощната, точна и доказана американска ракетна система са пусковите установки "Пейтриът", които бяха разположени и използвани от САЩ в Ирак и станаха обичайна част от военните хроники.

Една толкова мощна платформа с голям обсег на действие като „Пейтриът” би дала на украинските сили огромно предимство пред руските, посочва изданието.

Но "Пейтриът" няма да достигнат до украинска земя по две основни причини: На първо място, има други оръжия от други страни на произход, които могат да се обединят, а на второ, да не се провокира прекалено много Русия.

Противоракетната система, която предотврати нападения срещу Израел или позиции на САЩ по време на двете войни в Персийския залив, изисква високоспециализиран персонал и при сегашните обстоятелства би наложила разполагането на американски войници на украинска територия.

Евентуалното разполагане на „Пейтриът” ще бъде възприето от Москва като пряко участие на САЩ във войната, дори и там да не стъпи нито един американски войник.

Исканията на Киев се засилват, тъй като Русия концентрира огневата си мощ в Донбас.

"Нуждаем се от съвременни противоракетни системи, които да отбиват атаките на руските снаряди", заяви украинският президент, който призна, че въоръжените му сили не могат да им противодействат с наличните си системи за реагиране.

По време на видеообръщение към парламента в Йерусалим през март Зеленски поиска от Израел да предостави на Украйна системата "Железен купол" (Iron Dome), но без резултат. Засега израелската позиция е да увеличи хуманитарната помощ, но не и да се намесва в конфликта, като изпраща системи за противовъздушна отбрана, модерни оръжия или каквито и да било системи за нападение.

Западът като цяло се стреми да поддържа баланс между необходимостта да помогне на Украйна и да не дразни прекалено много Русия, а това често се изразява в трансфери на оръжия, които отнемат твърде много време или изобщо не пристигат. Съединените щати и Германия са двете държави, които много добре илюстрират тази ситуация, и в двата случая, когато става дума за модерни противоракетни системи.

Съединените щати най-накрая изпратиха в Украйна неразкрит брой модерни артилерийски системи „Himars” със среден обсег на действие. Те унищожават цели с висока точност на максимален обсег от около 300 км. Това е по-качествена ракетна установка от сравнимите руски модели и ще даде известно предимство на украинската страна, която иска да противодейства на почти безкрайните запаси от руски артилерийски боеприпаси.

Германия също прояви колебание и отложи възможно най-дълго доставката на противоракетни системи, които Зеленски изрично поиска от канцлера Олаф Шолц. Основният фокус на Германия е върху отбранителните оръжия, но въпреки това Берлин даде зелена светлина за изпращането на четири ракетни системи Mars II с обсег на действие около 80 километра, както и няколко единици IRIS-T - най-добрата система за противовъздушна отбрана.

Общият ангажимент, който Западът настоя да получи от Украйна, е, модерните ракетни батареи, доставени като помощ, да не бъдат използвани срещу руска територия. Това не означава, че силите на Киев ще използват собствения си арсенал, за да извършат нападения срещу цели на руска територия.

Независимо от това каква международна помощ ще получи, малко вероятно е Украйна да получи модерни бойни самолети - това беше изключено в началото на войната, с изключение на модели от бившия СССР, с които все още разполагат съюзническите държави. Киев няма да разполага и с някои разузнавателни системи като безпилотните самолети „Predator” или „Global Hawk”. Украинските сили ще трябва да продължат да разчитат на западното разузнаване да им предава координатите, които ще им позволят да изберат подходящи цели, но ще ги обстрелват единствено с оръжията, с които разполагат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде да спрем да се лъжем - в момента укропите са редуцирани до механизъм който да генерира неудобствно за Русия. Вместо на батерии, работи на мизерията и разрухата на измислената им нация, която толкова се бият у гърди че тачат и пазят. Страшно пазене...
124
5
 
8
 
! Отговори
Барига преди 1 година
Укрите са продали 2 френски гаубици Цезар на руснаците за 120 хил долара парчето. Сега ги изучават в Русия. Иначе една такава струва 7 млн долара. Муахахаха
123
3
 
10
 
! Отговори
Въпроска ? преди 1 година
От статията става ясно кой с кого воюва използвайки " зеленото" човече , на което му хареса да е главния герой в тази рарзушителна и пагубна война, нали ? Тези милиони и милиарди , които се дават за оръжия на колко бедни и болни хора по света би се променил живота към по добро , нали ?
122
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗНАЧИ ЗА ВСИЧКО КОЕТО СА ОБЕЩАЛИ ЗАПАДНЯЦИТЕ НА НАРКОМАНА ИМА УСЛОВИЕ ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ЦЕЛИ ВЪВ РУСИЯ. И КАКВО ИЗЛИЗА ?- НАРКОМАНА ЩЕ ГИ ИЗПОЛЗВА САМО ДА РАЗРУШАВА СОБСТВЕНАТА СИ ТЕРИТОРИЯ И НАРОД. ЗНАЧИ ЩЕ ТИ ДАДЕМ КОЛИБА АМА СИ БУТНИ КЪЩАТА.
121
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМИ НЯМА ДА ПОЛУЧИ Я. ДЖЕНДЪРИТЕ НЕ ИСКАТ ХОРАТА ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ ТОВА СА ОРЪЖИЯ ЗА АНИМАЦИОННИ ФИЛМИ. ПРОСТО КУП ТЕНЕКЕ. КАЛИБЪР И КИНЖАЛ ГИ РАЗКАТАВАТ ЩОМ ВЛЯЗАТ ВЪВ УКРОПИЯ.
120
9
 
11
 
! Отговори
Тези оръжия ли преди 1 година
Русия съобщава че двете френски САУ Цезар който са у тях са купени от Украински воени за 120 000 долара.Действителната цена в Франция е $7 милн.за двете.Русия е купила и пленила и проучва и други западни оръжия.
119
9
 
10
 
! Отговори
Скоро преди 1 година
Всеки който подкрепя фашистка Украйна един ден ще си плати жестоко.
118
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изпратените в Украйна артилерийски системи Himars не са от най-модерните, унищожяващи цели на максимален обсег от около 300 км, а със 70 км. Съвсем скоро руснаците ще започнат да унищожават системите Himars веднага, след като произведат изстрел.
117
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали уж беха 4-та военна сила в Европа, едно е да искаш, друго е да можеш да воюваш :))) Колкото и оръжия да им дават, те са един вид сърби в региона, не могат просто хората :)))
116
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро русофилите ще хлeнчат по форумите и социалните мрежи за разрушения мит, че руския башибозук е непобедим... Украйна тепърва ще получи сериозни нападателни оръжия и последно поколения ПВО системи.
115
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друго интересно събитие е, че камъняците в Джорджия, САЩ дето даваха насоки за облика на новия световен ред - Georgia guidestones бяха изпонадраскани с графити, изпочупени (вчера) и вече ги няма.
114
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще получи дедовия Украйна. 42 депутата в Англия напуснаха парламента. Скоро Джонсън ще бъде пометен. Приключи тая измислена война западните лицемери скоро ще започнат да падат. Не разбраха, че не живеят в 19ти век и хората гледат видеа, а не вярват на празни пликазки на олигарси.
113
2
 
1
 
! Отговори
Фактология преди 1 година
КИТАЙСКИТЕ историци съобщават че ХУНИТЕ са бивши средно и южнокитайци които се преселили на север и срещу тях е построена Великата Китайска Стена..........ТЮРКСКИЯ ХАГАНАТ е робовладелски на МОНГОЛОИДНАТА РАСА като започвал от ЯПОНСКО МОРЕ и свършвал до Черно Море като взимали за РОБИ и правили насилствено деца на местното СЕВЕРНОПЕРСИЙСКО коренно население............ЧИНГИЗ ХАН се появил последен да Ви го съобщи че с оная си работа създал всички турци заедно с дедовците му и прадедовците му
112
10
 
1
 
! Отговори
ФИНАЛНА САПУНКА преди 1 година
Древната Римлянка ХОНОРИЯ вероятно смятаща че е ХУНОрия обсипвала турчина Атила с любовни обяснения и предложения за сватба като зестрата била короната на Западния Рома Император..........Лошия ХРИСТИЯНИН Аеций разгромил турския християнофоб Атила но Император Валентиан 14 февруарски дал нож на Хонория и тя прерязала гръкляна на Аеций и турската любов тържествувала като оранжевия фк "Аланияспор 1948" а е ОРАНЖАВ защото Испания,Португалия и техни владения са за вечни времена МЮСЮЛМАНСКИ
111
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой няма гаранции, че ще ги получи или не. Дори и да ги получи, едва ли някой си прави илиюии, че ще обяви публично че ги е получила, предвид ситуацията. Тук всеки може да напише каквото си иска, но само потвърдените факти от двете страни имат стойност.
110
1
 
2
 
! Отговори
Да се знай преди 1 година
Християнството е въведено от Константин Велики като съратниците му римляни твърдяли че го обичат защото е Император на Рома а избиват само неговите Християни зарад туй на крачка да бъде насилствено вкаран от елита си в Древноримската ПСИХИАТРИЯ към края на живота си Константин Велики все повече се появявал с германски войници най вече ФРАНКИ.......Аларих,Вандали,Византия са били ХРИСТИЯНИ а в Рома не били и си харесвали римогладиаторския спорт чак минимум до 410 г
109
3
 
2
 
! Отговори
Едно време било.. преди 1 година
410 година ХРИСТИЯНИНА Аларих превзема Рома и насилствено им забранява и акрива ГЛАДИАТОРСКИЯТ СПОРТ..........Хитлер напада СССР 1941........Аланите и Хуните а имали разрешение да ГРАБЯТ от Западния Император........Аланите почват да грабят от Рома 200 години преди Великото Преселение на Народите защото са кореняци ПЕРСИ и дори цъфват при АЕЦИЙ........Римлянин пише за Валпургиев огън на Атила и ГЕРМАНЕЦА му се ядосал защото на Каталунското поле имало ВЕЧЕРНИ нощни боеве и пак превзел Рома
108
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Превъзходството на Русия е повече от очевидно, а лъжите за напредъка на УВС се виждат и от самолет. Украйна няма потенциал да продължава съпротивата, дори и с помощта на западните лицемери. Може единствено да опита да сключи мир на цената на изгубеното или да продължава да губи още. Още територия и още жива сила. Жалко, но факт.
107
3
 
1
 
! Отговори
КОНФЛИКТА преди 1 година
Жул Верн се оказа френски шовинист англофоб и германофоб твърдящ че съюзът между Англия и Германия чрез карл Маркс ще унищожи абсолютно цялото човечество............По-късно му отговаря автора на "Баскервилското куче" Артър Конан Дойл с контратезата че съюзът между Германия и Франция ще унищожи човечеството.......И никой не казал на германеца за тези потайни полемики още преди Първата Световна Война
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това има публикувани ХИЛЯДИ случаи от най-високо политическо ниво, до обикновено пране на пари от руски олигарси свързани с Путин. - хубаво, дай конкретен пример с видео материали и телефонни записи.