Кои са оръжията, които Украйна иска, но вероятно няма да получи?

Разполагането на някои от тях би значело включване на трети страни в конфликта
6 юли 2022 21:30, Нели Христова
195
Кои са оръжията, които Украйна иска, но вероятно няма да получи?
Снимка: БГНЕС

Западът е твърдо решен да помогне на Украйна, доколкото е необходимо, за да победи руския нашественик, но никога до степен, в която да се окаже съвоюваща страна срещу Москва и да се стигне до ескалация на по-широка или глобална война. Има оръжия, които НАТО и неговите партньори никога няма да дадат в ръцете на Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски продължава да настоява, че армията му се нуждае от повече, по-модерни и по-мощни оръжия. В момента по-леките оръжия останаха на заден план, а според Украйна на нея ѝ е необходима огнева мощ и най-вече мощни противоракетни системи с голям обсег. И тук Западът може да помогне само наполовина, пише в днешния си брой испанския „La Vanguardia”.

Най-мощната, точна и доказана американска ракетна система са пусковите установки "Пейтриът", които бяха разположени и използвани от САЩ в Ирак и станаха обичайна част от военните хроники.

Една толкова мощна платформа с голям обсег на действие като „Пейтриът” би дала на украинските сили огромно предимство пред руските, посочва изданието.

Но "Пейтриът" няма да достигнат до украинска земя по две основни причини: На първо място, има други оръжия от други страни на произход, които могат да се обединят, а на второ, да не се провокира прекалено много Русия.

Противоракетната система, която предотврати нападения срещу Израел или позиции на САЩ по време на двете войни в Персийския залив, изисква високоспециализиран персонал и при сегашните обстоятелства би наложила разполагането на американски войници на украинска територия.

Евентуалното разполагане на „Пейтриът” ще бъде възприето от Москва като пряко участие на САЩ във войната, дори и там да не стъпи нито един американски войник.

Исканията на Киев се засилват, тъй като Русия концентрира огневата си мощ в Донбас.

"Нуждаем се от съвременни противоракетни системи, които да отбиват атаките на руските снаряди", заяви украинският президент, който призна, че въоръжените му сили не могат да им противодействат с наличните си системи за реагиране.

По време на видеообръщение към парламента в Йерусалим през март Зеленски поиска от Израел да предостави на Украйна системата "Железен купол" (Iron Dome), но без резултат. Засега израелската позиция е да увеличи хуманитарната помощ, но не и да се намесва в конфликта, като изпраща системи за противовъздушна отбрана, модерни оръжия или каквито и да било системи за нападение.

Западът като цяло се стреми да поддържа баланс между необходимостта да помогне на Украйна и да не дразни прекалено много Русия, а това често се изразява в трансфери на оръжия, които отнемат твърде много време или изобщо не пристигат. Съединените щати и Германия са двете държави, които много добре илюстрират тази ситуация, и в двата случая, когато става дума за модерни противоракетни системи.

Съединените щати най-накрая изпратиха в Украйна неразкрит брой модерни артилерийски системи „Himars” със среден обсег на действие. Те унищожават цели с висока точност на максимален обсег от около 300 км. Това е по-качествена ракетна установка от сравнимите руски модели и ще даде известно предимство на украинската страна, която иска да противодейства на почти безкрайните запаси от руски артилерийски боеприпаси.

Германия също прояви колебание и отложи възможно най-дълго доставката на противоракетни системи, които Зеленски изрично поиска от канцлера Олаф Шолц. Основният фокус на Германия е върху отбранителните оръжия, но въпреки това Берлин даде зелена светлина за изпращането на четири ракетни системи Mars II с обсег на действие около 80 километра, както и няколко единици IRIS-T - най-добрата система за противовъздушна отбрана.

Общият ангажимент, който Западът настоя да получи от Украйна, е, модерните ракетни батареи, доставени като помощ, да не бъдат използвани срещу руска територия. Това не означава, че силите на Киев ще използват собствения си арсенал, за да извършат нападения срещу цели на руска територия.

Независимо от това каква международна помощ ще получи, малко вероятно е Украйна да получи модерни бойни самолети - това беше изключено в началото на войната, с изключение на модели от бившия СССР, с които все още разполагат съюзническите държави. Киев няма да разполага и с някои разузнавателни системи като безпилотните самолети „Predator” или „Global Hawk”. Украинските сили ще трябва да продължат да разчитат на западното разузнаване да им предава координатите, които ще им позволят да изберат подходящи цели, но ще ги обстрелват единствено с оръжията, с които разполагат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е ядрена сила номер едно, ако някой е забравил. И има потенциал да промени нещата в желаната от нея посока. А който не иска, ше има и сопа.
104
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
западните лицемери нямат полезен ход в този конфликт. Не може да чакаш газ и нефт от някой и в същото време да се опитваш да го правиш на мамуна. Може само едното. Двете заедно, не.
103
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, и? Като доставят оръжия на Украйна, така ли си мислят, че ще спрат конфликта? Да кажат официално пред всички, че застават на страната на Украйна, какво толкова, нима хората пасат трева?
102
1
 
2
 
! Отговори
Кой ще бомби Брюксел преди 1 година
Бомбен атентат срещу двамата ЧЕРВЕНИ полски брратя в мъничката им стаичка и нищо им нямало и на Дзержински и близнака му Хитлер!.....Брайвик изтреби свои сънародници с оръжие купено в Полша което не е случайно!....Хитле предлага на Сталин сепаративен мир като заедно изтребят литовци,естонци и плочие......Латвия на ТЕВТОНЕЦА Лорд Баскервил пардон Фон БАСЕНХАЙМ е германоидната пръчица на Хари Потър превръщащ балтомумуните в човеци......Тайна БАЛТОВА е че са евентуални германофоби и еврофоби
101
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 114 "Ще се радвам и ти да ми споделиш нещо, което доказва корупционни схеми на Русия" За това има публикувани ХИЛЯДИ случаи от най-високо политическо ниво, до обикновено пране на пари от руски олигарси свързани с Путин.
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 112 - и ако ти е интересно за кой разговор точно говори Байдън, можеш да изгледаш и Biden-Poroshenko phone call. Да някои биха го нарекли пропаганда, но как ще опровергаеш, че Байдън го разказва съвсем свободно? Лесно е да бръщолевиш ца октоподи и корупционни схеми, но едните имат доказателства, другите разчитат на добре развитото въображение на такива като теб.
99
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 112 - щом казваш. Аз бих ти препоръчал да изгледаш едно клипче Joe Biden brags about getting Ukrainian prosecutor fired. Ще се радвам и ти да ми споделиш нещо, което доказва корупционни схеми на Русия, а не да си говорим в какво са те научили да вярваш.
98
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО не се намесва в конфликта, но за сметка на това ще воюва срещу Русия до последния украински войник. Простете невежеството ми, но аз така ги разбирам нещата от статията, ако са верни.
97
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 111 "жителите на "цивилизована Европа" разбраха, че Украйна е източникът на техните икономически проблеми." Жителите на цивилизована Европа разбраха, че нацисткия режим в Кремъл е ЧАСТ от източниците не само на техните настоящи икономически пробелми, но и на гигантската корупция, обхванала Европа с отровните си пипала. И сега започват едно по едно да ги режат, докато не стигнат до плешивата глава на Октопода. :)))))))
96
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Меденият месец на Украйна и Запада приключи. Интересът към украинската тематика драстично намаля, жителите на "цивилизована Европа" разбраха, че Украйна е източникът на техните икономически проблеми. Ритниците към украинските бежанци ще стават все по-силни с времето. И колко време ще отнеме на "свидомите" да разберат, че освен на руснаците, те не са нужни на никого в света?
95
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 1 юли 2022 г. Полша напълно спря да изплаща обезщетения на украинските бежанци. Говорим за скромните 40 злоти на ден (около 480 рубли или 12-14 лева), които преди това бяха предоставени на хората, напуснали Украйна за храна и настаняване. Помощите се запазват по изключение само за инвалиди, бременни жени и многодетни семейства. Освен това вчерашните жители на Украйна бяха лишени от правото на безплатно пътуване с влаковете.
94
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 104 "В Украйна все още няма редовна Руска армия!" Хихихи, даже и ти не си вярваш, а искаш някой друг да ти повярва. Това е като твърдението, че Русия не била нападала Украйна: само лллуннатици могат да помислят, че Коня говори истината. Нормалните са наясно.
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да ви светна сами се прецакахме с двамата слабоумни братя и техния глупав великотърновки цар и оп 5 века гниене !
92
3
 
5
 
! Отговори
Гилгамеш преди 1 година
Никой не вярва на лъжите на НАТО. Много отдавна. Обещанията за неразширяване на НАТО са лански сняг. Военният конфликт не е решение, но кой предлага нещо по-добро на Русия?
91
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 99 "Защо няма партизанско движение в "окупираните" от Русия територии?" Хихихи. Затова един руски брониран влак се самодерайлира, а тук таме припламват складове и рафинерии, а вече трети назначен от руските окупационни власти отнесе бомбата, щото "няма" :))))
90
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо няма партизанско движение в "окупираните" от Русия територии?
89
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УКРАЙНА ЩЕ ПОЛУЧИ АБСОЛЮТНО ВСИЧКО ОТ КОЕТО СЕ НУЖДАЕ КОГАТО Е НУЖНО. - Браво, това е страхотна новина!!! Кой ще стане мозъчен донор на Зеленски и в коя клиника ще му присадят мозък???
88
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До дядо йоцо гледа "войниците ще ги ''вдигнеш'' 15 пъти до 3 млн., но трябва да ''вдигнеш'' 15 пъти танковете, самолетите, хеликоптерите, оръдията, ОТРК и прочее, инак само с пушка в ръка не става." ЛНР И ДНР като посвършиха техниката РФ нямаше никакви проблеми да разархивира старците Т-62 нали и да ги предаде на републиките?
87
4
 
4
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
До Боби----няма значение руската ракета дали се изстрелва от 280, 400 или 4000км. Важното е че на 25км височина или на 40 км радиус от защитения обект ще бъде унищожена от ИРИС-Т.
86
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "Препоръчвам на хора, които Слава Богу не са имали невероятното щастие да присъстват армията ни много да не четат в Интернет технически показатели и реклами на военна техника!Нали знаете че нещата са по различни?" ОПРЕДЕЛЕНО СИ 1000% ПРАВ но все пак не може да се сравнява комплекс ИРИС-Т с Патриот ПАК2/3 или С-300ПМУ2(модернизирани или дори по нови А ВСУ С-300П има ракети с обсег 70км с радиокомандно насочване(както С-75) и посмъртно дрон не може да види дори последния да е на 1км)