Отвъд океана: Путин може да удари Украйна с ирански дронове

Западът трябва да снабди Киев с модерни системи за ПВО
4 авг 2022 21:00, Елка Василева
80
Отвъд океана: Путин може да удари Украйна с ирански дронове
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ и другите западни съюзници на Украйна трябва да подпомогнат армията на Киев с допълнителни оръжейни доставки с оглед възможната поява на бойни дронове иранско производство в арсенала на руските въоръжени сили. Това заявяват в статия за американското издание "Брейкинг дифенс" от 27 юли Джон Харди, Райън Бробст и Бихнам бин Талеблу от вашингтонския неправителствен изследователски център "Фондация за защита на демокрациите" (ФЗД).

Още по темата
Започнали нашествие в Украйна, руските въоръжени сили изпитват в момента недостиг на някои видове оръжия, по-специално безпилотни летателни апарати. По данни на Белия дом обаче президентът Владимир Путин планира да подобри положението, като получи "до няколкостотин безпилотни апарата" от Иран, се казва в материала.

Засега не е потвърдено, че Техеран и Москва са сключили договор за доставка на дронове в Русия; има обаче споразумение за сътрудничество в авиационното строителство, отбеляза на 31 юли в коментар за статията руското сп. "Военное обозрение".

"Брейкинг дифенс" посочва, че Русия разполага със собствени ударно-разузнавателни дронове "Орион", но до момента е произвела твърде малко от тях, което "ограничава влиянието им на бойното поле". Според анализаторите от ФЗД поразяващите способности на руските войски могат да нараснат, ако те бъдат снабдени с ирански безпилотни апарати "Шахед-191" и "Шахед-129", които могат да носят прецизно насочващи се бомби "Садид". Те биха осигурили на Русия допълнителни възможности.

Според сп. "Форин полиси" от 13 юли  украинците се опасяват, че руските сили ще унищожават с тези дронове например украинските артилерийски системи за залпов огън "Хаймарс", производство на САЩ. А експертите на ФЗД посочват, че Русия може да използва иранските дронове за въздушна поддръжка на силите си в Украйна и за установяване на зони, забранени за полети в региона.

Техеран може да предложи на Москва и други безпилотни апарати без въоръжение на борда, които да разширят възможностите на руската армия за разузнаване и наблюдение, както и за действия срещу украинските командни, контролни и комуникационни системи.

Иран притежава освен това различни нападателни "дронове камикадзе" за еднократна употреба като "Шахед-136" и баражиращи боеприпаси като "Туфан" и "Раад-85". Техеран твърди също, че поддържа в оперативна готовност антирадарни безпилотни апарати. С тези модели руската армия може отчасти да компенсира слабата си способност да потиска противниковата противовъздушна отбрана, потенциално да намали заплахите за руските пилотирани самолети и хеликоптери, поясняват специалистите на ФЗД.

Нещо повече, Русия може да използва ирански дронове от рода на "Касеф-1/2к" и "Самад 2/3", наподобяващи крилати ракети с витлов двигател, за да поразява инфраструктура и складове за боеприпаси отвъд линията на фронта, пише "Брейкинг дифенс".

Затова по съгласуване с Киев Вашингтон и съюзниците му трябва да обмислят начини да подпомогнат украинските сили в противодействието срещу тези ирански дронове. Например да доставят на Украйна допълнително оборудване за радиоелектронна борба. Също и да укрепят украинската противовъздушна отбрана с малък обсег, като осигурят за нея още системи съветско производство или да доставят на Киев западни системи, например "Авенджър" или М-ШОРАД, добавят вашингтонските експерти.

Американският мобилен зенитен ракетен комплекс "Авенджър", конструиран от "Боинг", е предназначен за стрелба по въздушни цели на разстояние от 0,5 до 5,5 км и височина до 3,8 км. Приет е на въоръжение в сухопътните сили на САЩ и други страни. Представлява жиростабилизирана платформа, на която са монтирани управляеми ракети "Стингър" - в два транспортно-пускови пакета по четири броя, сочат данни от руския специализиран сайт "Пентагонус".

Комплексът включва оптични и термовизионни средства за откриване и съпровождане на цели, лазерен далекомер, система за разпознаване "свой - чужд", системи за управление и контрол, радиостанции. Като оръжие за самоотбрана се използва 12,7-милиметрова картечница.

Платформата се инсталира на високопроходими джипове "Хъмви" или на други шасита. "Авенджърите" могат да бъдат превозвани с транспортни самолети С-130 Херкулес и С-141В Старлифтър, също и с хеликоптери - на външни пилони. Системите могат да обстрелват целите си, докато се движат със скорост до 35 км/ч.

На 10 март т. г. армията на САЩ използва за пръв път новата система за противъздушна отбрана с малък обсег М-ШОРАД (Maneuver Short-Range Air Defense, M-SHORAD), на маневрите "Сейбър страйк 2022" в Естония, съобщиха тогава онлайн изданията "Дифенс блог" и "Лента".

Американски военни, цитирани в тях, посочиха, че системата е поразила цел, имитираща дрон, над Финландския залив. В учението са участвали четири прототипа на М-ШОРАД.

Новата система се предвижда да замени остаряващите комплекси "Авенджър", произвеждани от 1989 г. Тя се монтира на шасита за бронетранспортьори "Страйкър"; разполага с радар и оптично-електронно устройство за търсене на цели. Въоръжението на М-ШОРАД включва автоматично оръдие ХМ914, картечница, зенитни ракети "Стингър" и противотанкови "Хелфайър" (AGM-114L Longbow Hellfire).
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
СЪЩОТО КАЧЕСТВО , КАТО НА ИРАНСКИТЕ АВТОМОБИЛИ "РЕНО"../.преди години./.!
68
0
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
Иранскиге дронове са правени в иранските заводи , където работника никога не се навежда ....ЗАЩОТО БИЛО МНОГО ОПАСНО В ТАЗИ ПОЗА---СИГУРНО И КАЧЕСТВОТО ИМ Е ТАКОВА!
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 63:Ха-ха!Голямо "знаене да воюват" ФАЩ-агите - след 10 години клечене в Афганистан,барабар с един куп слуги като нас,така се навоюваха с талибаните,с "високоточни оръжия" по пещерите,че накрая така така успешно и бързо се ометоха,като панически оставиха въоръжението си и даже самолетите си?!
66
1
 
1
 
! Отговори
Има 5 вида русофоби преди 1 година
Смачкани, леко смачкани, изгладени и колосани.
65
5
 
4
 
! Отговори
2 ВИДА РУСОФИЛИ преди 1 година
ИМА 2 ВИДА РУСОФИЛИ: ПЛАТЕНИ И ЗАБЛУДЕНИ
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде сега пък Ирански дронове. Следваща стъпка Албански танкове.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
45 до 45 ха сега де !?!
62
1
 
9
 
! Отговори
Татул преди 1 година
А не ве! Значи може от цял свят да се налива оръжие в Украйна, а руснаците не могат да позват чуждо. Ай да видим сега. Толкова ли са страшни тези ирански дронове. Още не са ги пуснали руснаците, американците ореваха здраво.
61
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашисти....рашисти навсякъде....
60
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и каквото се доставя на Украйна, бива смилано и онегоднявано.
59
3
 
6
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Бай ДрънАмериканците може да имат доста косури, но поне да воюват знаят. Проблемът не е в оръжието, а кой го използва и това, че руснаците унищожават логисктиката понеже ПВО-то не върши достатъчно работа. Иначе американците имат минимум 1200 залпови системи и хиляди оръдия, ама оръдие без снаряди не върши особенно работа.
58
4
 
5
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До Бай Дрън: Ти да видиш!!! Е как така най-големия агресор на света не може да воюва. От Кремъл май пак са объркали опорките, до преди малко се твърдеше обратното, че САЩ не са се спряли да воюват от както са създадени и хоп сега обратното, не били способни да воюват. Я си уточнете версиите...
57
9
 
6
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
Русия изпада от всяка класация, щом е стигнала до там да се моли за оръжие на Ердоган и Аятолаха. И да не се забравя, че Израел само това и чака, Иранските Аятоласи да стъпят накриво и да създадат повод за тестване на най-новите супер дронове на Израел. Същите дето бомбят наляво и на дясно в Близкия изток без да може да ги засече никой. Даже прехвалените руски системи С300 и С400 са като слепци в случая с израелските дронове и самолети.
56
4
 
2
 
! Отговори
СТОП война преди 1 година
Една от целите на тази диверсия е ликвидация на Руската и Украйнските съветски армии.Военните от Украйна които загиват се приемат като руснаци след смърта ..Мюсулманските наемници убиващи украйнци след смърта не ги приемат за европейци.. Засега украинската съветска армия не воюва срещу Руската федерация.. Иначе може за дв адни да потопи всички военни кораби в Крим без да истреля и един снаряд по тях..
55
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смятайте, колко е "развита" руската военна промишленост щом купуват дронове от Иран.... Ха-ха-ха!
54
20
 
10
 
! Отговори
Олег Прутиков преди 1 година
И вашият път е един. Това е пътят към Русия. Всички съзнавате, че отдавна трябваше да бъдете наша губерния.
53
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ще и с комети да ги удрят, ич *** и нее ни за укри, ни за руснаци, ни за американци. Не е ли тракиец не ми го хвалете.
52
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иран ще воюва в Украйна с нато до последния руски войник.
51
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Убиеца на Олга написва черно на бяло " слава нацi " признава си че е нацист
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Своя мисъл нямаш ли че копираш моята. Нещо лично ли имаш към мен или просто нямаш свое мнение.Това е форум. Коментирай статията. Дете ли си ?