Трета фаза на войната в Украйна – тя може да бъде решаващата

Тест за Киев - може ли да спечели предимство, без да загуби равновесие
5 авг 2022 07:03, Елка Василева
238
Трета фаза на войната в Украйна – тя може да бъде решаващата
Снимка: архив, БГНЕС

Войната в Украйна навлиза в третата си фаза и тя може да се окаже решаваща. Първата фаза беше неуспешният блицкриг на Русия, който имаше за цел да унищожи украинската държава. Втората фаза, която продължава с прекъсвания, беше стремежът на Москва да завземе целия район на Донбас по границата между Украйна и Русия. Третата фаза ще включва дългоочакваната украинска контраофанзива в южната част на страната. Ако Украйна успее да си върне достатъчно територия, без да се опитва да прави прекалено много, това може да наклони войната окончателно в нейна полза. Ако не успее, на Киев му предстои студена зима, пише Хал Брандс в рубриката Bloomberg Opinion.

Още по темата
Студът, разбира се, е важна част от стратегията на руския президент Владимир Путин. Той вярва, че времето все още е в полза на Русия, поне в краткосрочен план. До края на тази година западните демокрации ще се окажат без оръжия и боеприпаси, от които Киев се нуждае. Ще им омръзне да вливат все повече пари в затъващата украинска икономика.

Междувременно глобалните сътресения, причинени от прекъсването на доставките на украинска пшеница, ще се засилят, дори ако новата колеблива сделка за възобновяване на износа от черноморското пристанище в Одеса се запази. Европа ще трепери с настъпването на зимата и с намаляването на доставките на газ - недостиг, който Путин сега гарантира, като намалява газовите потоци, така че европейските страни да нямат достатъчно резерви с наближаването на студеното време. Залогът му е, че икономическият дискомфорт ще накара Западът да отстъпи, преди Русия да изпадне в икономическа катастрофа.

При тези обстоятелства, изчислява Путин, помощта, която Украйна получава от демократичния свят, ще намалее; натискът върху Киев да се съгласи на прекратяване на огъня ще се засили. Тогава Москва ще може да обяви победа с мотива, че държи значително повече украинска територия, отколкото преди нахлуването на 24 февруари.

Руснаците биха могли също така да използват тази окупирана територия, за да се прегрупират за бъдещо нападение, независимо дали през следващата година или след няколко години, за да принудят правителството да напусне Киев или да осакатят това, което е останало от украинската икономика, като превземат Одеса. Това може да е пирова победа за Путин, като се имат предвид загубите, които Русия е понесла, но би било катастрофа за една разединена, изоставена Украйна.

Ето защо е важно Украйна да се насочи на юг. За никого не е тайна, че Украйна се готви да атакува там. Правителството на президента Володимир Зеленски предупреди цивилното население да напусне района и започна да използва далекобойна артилерия, за да изолира силите на Москва. Украйна вече превзема по-малки градове по маршрута към южния пристанищен град Херсон, първото голямо населено място, което Русия окупира, като същевременно струпва части за по-голямо нападение.

Въпреки че конфликтът в Украйна се превърна във война на изтощение, тази офанзива е много спешна. Украйна трябва да си върне териториите в южната част на страната, за да предотврати анексирането на тези области от Русия - в явно нарушение на международното право, което би направило евентуалното им възстановяване много по-малко вероятно. Една успешна украинска офанзива би могла да премахне опасността от подновяване на руския натиск към Одеса. Тя би могла също така да постави транспортните връзки на Русия с Крим, както и някои ключови военни съоръжения там, в обсега на украинската артилерия.

И все пак истинският императив е психологически. Както твърдят военните анализатори Майкъл Кофман и Лорънс Фрийдман, и двете страни се борят да формират възприятията - както на себе си, така и на външния свят, за това накъде върви тази война. Украйна трябва да покаже на западните си поддръжници, че в крайна сметка може да победи, така че те да останат с Киев и да му дадат средства за повече настъпления в бъдеще, дори когато икономическите и военните разходи нарастват.

Ако Украйна успее да направи това, времето вероятно все пак ще бъде на нейна страна. Неотдавнашно изследване на учени от Училището по мениджмънт в Йейл показва, че правителствените санкции и остракизмът в частния сектор водят икономиката на Путин към пропастта. В една война, която ще продължи до 2023 г., Путин ще трябва да се съобразява и с изчерпването на слабо мотивираната си армия, освен ако не предприеме широкомащабна военна наборна служба на руски граждани, която би била съпроводена с политически риск.

Но прозорецът, през който Украйна може да изложи своите аргументи, няма да остане отворен завинаги. С наближаването на междинните избори в САЩ и с разразяването на други глобални кризи борбата на Киев може да се превърне във вчерашна новина.

Правителството на Зеленски има прилични шансове да се справи с това. Руските сили, окупирали Херсон, са заседнали на северния бряг на река Днепър, който ги отделя от по-голямата част от сънародниците им в южната част на Украйна. Украинската армия би трябвало да успее да изолира тези войски, като разруши (с артилерия, предоставена от САЩ) мостовете над реката. След това за недостатъчно снабдените руски части ще бъде много трудно да задържат враждебния град при комбинация от бунтовническо напрежение и добре планирана атака.

Но за да успее, Украйна ще трябва да смекчи амбициите си. Дори при ограничена офанзива украинските сили вероятно ще трябва да се справят с операциите с комбинирани оръжия - синхронизиране на пехота, механизирани войски, артилерия, авиация и т.н. - в по-голяма степен, отколкото досега. Твърде силното настъпление може да има обратен ефект.  

Украинските сили могат например да се опитат да прескочат Днепър и да напреднат към Крим, след като превземат Херсон - все пак това е украинска територия. Но пресичането на реки при наличието на силен противник може да бъде смъртоносно, както показаха трудностите на Русия в източната част на страната, а уморените и претоварени украински сили може да не се справят добре с подсилените вражески части от другата страна.

В противен случай Киев може да атакува още по на изток, с настъпление на юг, целящо да прекъсне руския "сухопътен мост" към Крим и да хване в капан по-голяма част от силите на Москва. Но това може просто да постави украинските сили в опасност от обкръжаване, особено след като Русия прехвърли части от Донбас на юг.

Една неуспешна офанзива, която да завърши с отстъпление, би била катастрофа за Украйна, оставяйки я по-слаба във военно отношение и по-изолирана в дипломатически план през пролетта. А ако Украйна хвърли твърде много от издръжливите си, но разбити сили в настъпление на юг, тя може да се окаже уязвима за подновена руска атака на изток.

Украйна води смела и умна война, която ѝ позволи да задържи на разстояние по-силния си враг. Следващият решаващ тест е дали Киев може да спечели предимство, без да загуби равновесие.

Подобни анализи четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
26
 
16
 
! Отговори
EMIGRANT преди 1 година
Газ пи,каят рублобалалайките,че Рашистите практически загубиха войната и се набутаха сами в ъгъла на Европа и на историята!Край на п,учите масали и мантрите за укрофашистите и националистите,които системно тормозели горките рускоговорящи!Джу,джето изби повече руснаци за тия 5 месеца отколкото Хитлер за цялата война!Съсипаха рускоговорящите градове в Украйна,което показа изтинският им образ на кръволоци!Сега плашат Украйна с 3та фаза на фалшивата си ОПЕРАЦИЯ?!Плашат диво п,расе с въздушна пушка!
105
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по-скоро ес и нато се разпаднат, толкова по-добре за нормалните и работещи хора у нас, а и в европа.
104
7
 
15
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
До полските граници ще е войната или в краен случай до полските територии в Украйна...Лвовска... .Така че..,ще бият до края...а то след 5-6 години като западняците -сащ отново им скимне да се бодат с Русия и отнво война..нее до Полша ще се разчиства.. .
103
10
 
31
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Контраофанзивата е само пропагандна мечта. Одеса ще бъде пак руска. Що се отнася до международното право, очевидно е, че неговите норми (и най-вече в частта, гарантираща основните човешки права) бяха многократно нарушавани през последните 8 години от Киевската хунта, която се опираше на американските си подбудители и която извършваше терор над рускоговорящото население. Тезата, че няма справедливи войни, просто не е вярна. Руснаците се защитават от англосаксонската агресия и глупостта на украинц
102
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като ЕС им прати оръжия ще трябва да им праща и хора, че и те свършиха. Инак, като свърши войната, оцелелите в натовската част сами ще искат да се присъединят към Русия, че да не плащат заемите на Зеленски.
101
11
 
32
 
! Отговори
Татул преди 1 година
Тези спят и сънуват, че са будни. Руснаците ще им надуят шошоните и няма да разберат от къде ще им дойде. Колкото повече се съпротивляват, толкова повече намалява шанса да съществува Украйна. Нито американско та дори и космическо оръжие ще им помогне. Яко са нагазили в лай'ната. Ама проблема си техен - имаха 8 години за размисъл.
100
26
 
12
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
По времето на комунизма се създаде "Архипелагът Гулак". Сега по времето на Путин се създава страна-Гулак...
99
25
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Какво беше това "русия"? Вид бисквити или бомбони?
98
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ги пише или по-точно преписва тези глупости без да мисли. За каква контраофанзива става въпрос ? С какво точно ще я направят ? Оръжия нямат, реват на Европа, подготвени войски нямат, план за действие нямат. Имат само един плъх, който плямпа каквото му кажат уж приятелите американци и нещастни хорица, които използват за жив щит. Това е война инспирирана от САЩ, за която цяла Европа и всички ние ще плащаме с десетилетия. Третата фаза трябва да бъде спиране на военната помощ за Украйна.
97
5
 
20
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Да си припомним че и за сражението за Лисичанск Зеленски също казваше че е от решаващо значение. Вече стигнахме до третата фаза. А дали четвъртата няма да е по-решаваща?
96
22
 
11
 
! Отговори
До Мишо ! преди 1 година
Като се разпадне раша ще си купя 2-3 евтини рашкини ми гледат кокошките !
95
9
 
29
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Вие съвсем не сте в час! Копи - Пейст! Без размисъл и анализ.Каква контраофанзива? те официално вече почнаха да се отказват! В Донбас ги пържат здраво, украинците запълват дупките с резерви. Западното оръжие или повредено или с изхабен ресурс. Изобщо ситуация близка до критичната!Искам да се ринат към Херсон, ще бъде весела касапница! Тогава войната точно ще приключи.
94
30
 
19
 
! Отговори
!! преди 1 година
Да твърдите, че украинците са руснаци, само защото говорят на руски, е също като да твърдите, че американците или австралийците са англичани. Пълна глупост - да населението е смесено някои се чувстват руснаци, други украинци, има даже и такива, които се мислят за бълтари. Въпреки това, всеки нормален човек, който познавам би искал да живее в про-западна страна а не в про-руска. Дори и тези дето сега възхваляват путин.
93
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укропите от 2 месеца не са мърдали в керсон и прословутата им страхотно успешна контра атака. От това което твърдят, че са си върнали, не са отвоювали нищо - всичкото е консолидация на фронта. Ама нека се нароят там, нека си мислят че няма отстъпление и провизии за руснаците, рано или късно някой трябва да пробва тактическо ядрено оръжие в реални бойни условия.
92
10
 
36
 
! Отговори
him преди 1 година
Не съм фен на политиката на РФ, но съм против и на решенията на ЕС - трета тоалетна в училищата, от Септември в УК primary school на момиченцата им се забранява да бъдат с поли и рокли а на момченцата които се чувствали други, се разрешава, може да си сменяш пола веднъж годишно - тази година мъж, догодина- жена и после пак - а бе луда работа. Никакви християнски кръстове на показ, но сатанински, фашистки гейски и лесбийски символики - може, даже се поощрява!
91
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера официално посочиха , че САЩ продължава да бърка ковид-вируси. Войната ще е глобална, навсякъде където има САЩ(НАТО)-база.
90
31
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците са им казали на руснаците да се махат от Сибир и те тръгнаха към Украйна.
89
7
 
10
 
! Отговори
gogo преди 1 година
*** да не опитва да копира "мозъчния тръст" на ФАЩ, и копираният, и копиращият нямат мозък за 5 стотинки /български/
88
30
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четири милиона млади учени руснаци напуснаха Русия само за месеци и приети в Европа Китай завладя южен Сибир Путин води дългогодишна война за Крим и демонстрира само оръжие.
87
27
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 100/106 "70% от населението се самоопределят като руснаци" Странно, защото откакто започна войната 10 милиона избягаха на Запад. В Империята на Злото отидоха само тези, на които бяха обещани коридор към други части на Украйна, след което насилствено бяха изведени в Русия. "Руския" Херсон се съпротивлява със зъби и нокти на руските "освободители".