Зеленски реагира остро на доклад на "Амнести" за Украйна

Правело се опит да се насочи отговорността от агресора към жертвата
5 авг 2022 08:40, Елка Василева
166
Зеленски реагира остро на доклад на "Амнести" за Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски реагира остро на доклад на правозащитната организация на "Амнести интернешънъл", която обвини Украйна в застрашаване на цивилни с разполагането на войски в жилищни райони.

Според доклада "обстоятелството, че се намира в отбранителна позиция, не освобождава украинската армия от ангажиментите ѝ към международното хуманитарно право".

Още по темата
Президентът Зеленски осъди твърденията, като изтъкна, че докладът се опитва да насочи отговорността от агресора към жертвата.

"Няма положение, дори хипотетично, при което какъвто и да е руски удар срещу Украйна да бъде оправдан. Ако някой изготви доклад, в който жертвата и агресорът са поставени по някакъв начин на едно и също ниво, ако се анализират някои данни за жертвата, а в същото време действията на агресора се игнорират, това не може да бъде толерирано," каза украинският президент.

Зеленски отправи критики срещу задържането на макрофинансовата помощ от Европейския съюз за Украйна, като изрази надежда това да е "просто грешка", която ще бъде поправена, предаде БНР. Той не посочи коя европейска страна блокира изплащането.

През изминалата нощ руските въоръжени сили са обстрелвали украинските градове Николаев, Никопол и Запорожие.

Още три кораба с украинско зърно се очаква да потеглят от украински пристанища, след като в понеделник отплава първият по силата на споразумението за безопасен коридор в Черно море, постигнато с посредничеството но ООН и Турция.

Два кораба се очаква да тръгнат от пристанище Черноморск и един от Одеса. Те ще превозват общо повече от 50 хиляди тона украинска царевица, съобщиха украинските власти.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар съобщи, че друг празен кораб ще се отправи към Украйна, след като бъде инспектиран в Истанбул. Очаква се той да пристигне в Черноморск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всъщност русия вече не ни е брат.
117
1
 
29
 
! Отговори
Ааа, не! преди 1 година
До Анонимен 124- Всъщност точно Украйна бе на Първо място по корупция преди войната, а сега с тия наливани, безотчетни милиарди е недостижима и за далечно бъдеще.
116
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 124Кой казва, че Украйна е зад Русия по корупция? Същите които подкрепят Украйна и воюват с Русия???
115
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината трябва да е неутрална и подрепена от факти! Зеленски манипулира общественото мнение да смята, че украинците са ангели. Те всъщност са същите като руснаците - безкруполни и жестоки. И украйна начело със Зеления се нарежда на 2-ро място по корупция след Русия с путин.Тъй че - мислете, преди да правите изводи от изказвания на политици!
114
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е предател на Русия и народа и, защото търсеше приятелство със САЩ и ЕС. Путин ТРЯБВАШЕ да остави Асад да ликвидира заловените от него 20+ натовски инструктора на ИС в Алепо. Путин ТРЯБВАШЕ отдавна да спре газта за САЩ и ЕС. Путин ТРЯБВАШЕ отдавна да изгори сателитите на САЩ които помагат на *** на Зеленски да из6иват руски войници.
113
3
 
21
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
Пак пропагандирате скечовете на нашмъркания. А всъщност жертвите ДНР и ЛНР са подпукали агресора Зеленски с помощта на малка част от руската армия. А той както винаги подрипва и се кара на всички опулен и брутален. А е по-нисък и от Путин. И за какво ние от ЕС да им ядем попарата.
112
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болни русофилски мозъци .Как може да защитавате една страна която нападна суверенна демократична държава само и единствено от алчност прикрита с глупости и лъжи за денацификация .Същата тази държава през 1945 година е нападнала и окупирала България ,отново от алчност и имперски амбиции .Нормалните Руснаци ги е срам , вас как не вие срам да търсите и намирате оправдание за това безумие .Няма нищо по страшно нещо от войната .Никога не забравяйте че Русия нападна Украйна , а не обратното.
111
3
 
27
 
! Отговори
Джордже Балашевич преди 1 година
Наркоманът влезе в оправдателно обяснителен режим. Всяка гадост в която си участвал, а те са много, ще си я "сърбаш" . Наближава денят на равносметка!
110
1
 
2
 
! Отговори
морски преди 1 година
Укробежанците останат ли 5 години, тогава взимат Бг паспорт-врата за Европа!
109
1
 
8
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До 2 ВИДА РУСОФИЛИ: Колко пъти ще го слагаш този копи/пейст? Не се престаравай.
108
16
 
5
 
! Отговори
2 ВИДА РУСОФИЛИ преди 1 година
ИМА 2 ВИДА РУСОФИЛИ: ПЛАТЕНИ И ЗАБЛУДЕНИ
107
0
 
27
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Амнести Интернешънъл: "В Одеса украинските военни са поставили бронирани машини директно в гъсто населени жилищни райони, а в Бахмут са използвали сградата на университета като военна база". .................................. Одеса засега е далеч от фронтовата линия, но битката за Бахмут предстои. И след като въската армия обстреля военната база там (която, както се оказва, е сградата на университета им) Зеленски ще излезе със зелената си фланелка да говори как руската армия обстрелва студентите
106
0
 
9
 
! Отговори
До 109 преди 1 година
Причината е Великото зануляване (GREAT RESET) Клаус Шваб. You own nothing and be happy... Мислех, че е конспирация, но май ще излезе истина. Натам ни водят.
105
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Зеленски реагира остро на доклад на "Амнести" за Украйна"_____Да намали наркотиците и да спре да използва украинците като жив щит.
104
3
 
25
 
! Отговори
Европейска Пролет преди 1 година
Сценарият Европейска пролет може да се разпространи като революция и европейските граждани активисти жълтите жилетки както и други да се събудят и да спрат политиците и наложената от тях изкуствена криза.
103
1
 
29
 
! Отговори
Заради тъпа Украйна преди 1 година
Всички ние сме насила принудени да търпим хиперифлация, кризи с горива и енергетика. ТРЯБВА да се надигне Европейско движение Европейска Пролет и да се минат на предсрочни избори масово по всички Европейски държави за да се ЛУДОСТТА зЕЛЕНСКИ да се СПРЕ всякакви видове подкрепа на Украйна и дори ЕС да налага санкциите си само и единствено върху Украйна.
102
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РАЗСИПАХТЕ НИ ДЪРЖАВИТЕ, ЗАРАДИ ВАШАТА БОЛНА РУСОФОБИЯ И МАНИЯ ДА МАЧКАТЕ РУСИЯ, ПИСНАХТЕ НИ! ДИКТАТОРИ И ТИРАНИ! СВОБОДА ЗА РУСИЯ И УКРАЙНА, ВЪН ЗЕЛЕНСКИ И КИЕВСКИЯ РЕЖИМ, ВЪН !
101
0
 
29
 
! Отговори
Шута да ходи на хой преди 1 година
Крайно време е зелето,падингтън,шута,циркаджията,американската пионка,която продаде народа и страната си,наречете го както искате,да бъде изправен на съд за цирка,който с помощта на американските си спонсори,режисьори и сценаристи,разигра!!! Тоя съсипа държавата и народа си,за да се обрагодетелстват шепа американски оръжейни и енергийни компании!!Това е престъпление в колосални световни мащаби!!! Руснаците твърде дълго му гледаха сеира,преди да го спрат..ще плащаме всички..
100
2
 
23
 
! Отговори
СТИГА ЦИРКОВЕ ! преди 1 година
А ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ ЗАЩО НАЛАГАТ САНКЦИИ НА РУСИЯ И НИ СЪСИПВАТ ДЪРЖАВИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ? ЕДВА ЛИ! ПРОСТО НА НЯКОЙ МУ Е ЩУКНАЛО НА НАЛАГА РУСОФОБИЯ И ОМРАЗА СРЕЩУ РУСИЯ, ДА МАЧКА И НАСИЛВА РУСИЯ, ОТ КОЕТО СТРАДАМЕ ВСИЧКИ, ВРЕМЕ Е ТОВА ДА СПРЕ И РУСИЯ ДА ЗАЕМЕ ДОСТОЙНО МЯСТО НА ПОЛИТИЧЕКСТА СЦЕНА И ЗАЩИТИ СВОЯ ИНТЕРЕС И НАШИЯ БЪЛГАРСКИ ИНТЕРЕС, КОЙТО Е СВЪРЗАН С РУСИЯ!
99
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Довечера очаквам новини за ликвидирани нови 400 украинеца!