Зеленски реагира остро на доклад на "Амнести" за Украйна

Правело се опит да се насочи отговорността от агресора към жертвата
5 авг 2022 08:40, Елка Василева
166
Зеленски реагира остро на доклад на "Амнести" за Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски реагира остро на доклад на правозащитната организация на "Амнести интернешънъл", която обвини Украйна в застрашаване на цивилни с разполагането на войски в жилищни райони.

Според доклада "обстоятелството, че се намира в отбранителна позиция, не освобождава украинската армия от ангажиментите ѝ към международното хуманитарно право".

Още по темата
Президентът Зеленски осъди твърденията, като изтъкна, че докладът се опитва да насочи отговорността от агресора към жертвата.

"Няма положение, дори хипотетично, при което какъвто и да е руски удар срещу Украйна да бъде оправдан. Ако някой изготви доклад, в който жертвата и агресорът са поставени по някакъв начин на едно и също ниво, ако се анализират някои данни за жертвата, а в същото време действията на агресора се игнорират, това не може да бъде толерирано," каза украинският президент.

Зеленски отправи критики срещу задържането на макрофинансовата помощ от Европейския съюз за Украйна, като изрази надежда това да е "просто грешка", която ще бъде поправена, предаде БНР. Той не посочи коя европейска страна блокира изплащането.

През изминалата нощ руските въоръжени сили са обстрелвали украинските градове Николаев, Никопол и Запорожие.

Още три кораба с украинско зърно се очаква да потеглят от украински пристанища, след като в понеделник отплава първият по силата на споразумението за безопасен коридор в Черно море, постигнато с посредничеството но ООН и Турция.

Два кораба се очаква да тръгнат от пристанище Черноморск и един от Одеса. Те ще превозват общо повече от 50 хиляди тона украинска царевица, съобщиха украинските власти.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар съобщи, че друг празен кораб ще се отправи към Украйна, след като бъде инспектиран в Истанбул. Очаква се той да пристигне в Черноморск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-вероятно му е последната роля, че и за Оскар не го номинираха да му се не види.......
57
7
 
36
 
! Отговори
Зеления слугаамерика преди 1 година
Е просто един жалък актьор който играе по америкатски сценярий но не знае че ролята му е към края си а той просто ще бъде употребен от сащ и после от своите унищожен
56
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ВЕДНАГА да спре субсидиите за Амнести!
55
76
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са убийци това не са хора, ако бяха хора нямаше да нападнат Украйна. Крайно цинично е Амнести да защитава убийци.
54
1
 
21
 
! Отговори
11 преди 1 година
До Анализатор ---- Нищо не ти се разбира, бе ***. Кой ти даде и на тебе клавиатура?
53
5
 
41
 
! Отговори
Баба преди 1 година
Тоя няма ли вече да го приберат ,то не е вариант, то не е хленчене ,да си гледа киното и да дойде умен човек
52
4
 
39
 
! Отговори
Бахура преди 1 година
А стига бе, зеленчуците не правят такива работи, ВерваЙте му.Докато още не е изчезнал с хазната на оставащото ок укропия та.
51
70
 
8
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Тези от Амнести не виждат ли че Русия още от първия ден на воината стреля срещу жилища театри училища детски градини е възможно е защото ракетите им не са точни и падат по на 4,,5 и повече километра от целта ,ами те окупират градове села и какво украинската армия да изостави и не се стражава в градовете и Руснаците да ги окупират.Колко е платил Путин за този анализ .както плаща непрекъснато на агентите си у нас за дезинформация и дестабилизация на Родината ни.А агентите му у нас са на високо.
50
60
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отговорността за избиването на цивилното население изцяло носи тоя от чиито бомби бива убивано т.е. терориста Русия. Не може след всеки разрушен цивилен обект да се оправдаваш че там имало хиляди украински войни и Амнести да си затваря очите за това. Според Амнести убийството на 1000 души от руски самолет в драмтеатъра в Мариупол където стои голям надпис на руски език ДЕТИ видим от космоса също е по вина на Украйна.
49
3
 
56
 
! Отговори
обаче не отрича преди 1 година
Остро реагирал зелената блузка, ама не отрича.
48
48
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Амнести да отива на същото място където отиде руския карабл Масква.
47
48
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно амнести как си представя защитата на един обсаден град безразборно бомбен от руската артилерия. По какъв начин защитниците на града трябва да пазят цивилното население? Може би трябва да хващат руските снаряди и бомби във въздуха, или незабавно да се предадат за утилизиране като пленници. Не усещат ли амнести пресолиха манджата и станаха за подигравка със слугуването си на терорист номер едно Русия
46
44
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те амнести отдавна са на московска хранилка. От 40 години винаги обвиняват Израел за неспазване правата на палестинските терористи които имат право да изстрелват ракети от покривите на жилищни блокове а Израел няма право да защити населението си. Защо сега да не обвинят Украйна в застрашаване живота на цивилни граждани. От пасквила им доклад излиза че за нападението на Русия и хилядите разрушени украински домове са виновни украинците.
45
56
 
8
 
! Отговори
Русия терорист преди 1 година
Русия е световен терорист използващ главорези като Вагнер!
44
8
 
67
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
Когато джихадистите се крият по действащи болници и училища, като превръщат мазетата им в оръжейни арсенали, тогава е оправдано американците да ги бомбят, но когато руснаците бомбят украински части в опразнени родилни домове, сякаш кой знае какво са направили. И да не ми разправят, че Русия е агресор в рускоговоряща Украйна! Тогава американците в Ирак какви са?
43
5
 
75
 
! Отговори
pb преди 1 година
Свялям шапка на "Амнести", че си го казаха както си е - нападат ли те или не, да хвърляш бомби от болници и училища не е ОК, без значение дали си украинец, палестинец или марсианец. Зеленски със същите 'аргументи' оправда и закриването на опозиционни партии, информационната завеса и консолидирането на медиите в 'полза на националния интерес'...
42
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега Зеленски е топ жертва, но скоро може до дойде конкурент по жертвеност- някой обратен тайванец, ако Китай ги нападнат!
41
4
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес няма по-злобна и терористична група от управляващата върхушка украинстващи националисти заедно със вманиччените им поддържници. Все едно гледаме пълчищата на Хитлер в началото на ВСВ.
40
2
 
45
 
! Отговори
Бандит преди 1 година
Като си жерва, си оставаш жертва цял живот. С този манталитет само бой ще ядеш.
39
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според Зеленски статуса на жертва ти дава безкрайна амнистия, както и да нарушаваш закона и безкрайно право да вършиш същите престъпрения извършени срещу теб??