Зеленски: Русия да понесе отговорност за терора срещу Запорожката АЕЦ

Украйна конфискувала руски активи на стойност 765 млн. долара
192
Зеленски: Русия да понесе отговорност за терора срещу Запорожката АЕЦ
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Володимир Зеленски каза в ежедневното си видеообръщение, че Русия трябва "да понесе отговорността" за "терористичния акт" срещу Запорожката АЕЦ, окупирана от руската армия.

Тя стана мишена на удар, за който Киев и Москва се обвиняват взаимно, предаде Франс прес.

"Днес окупаторите създадоха още една изключително рискована ситуация за цяла Европа: те удариха на два пъти Запорожката АЕЦ, която е най-голямата на континента", посочи украинският президент.

"Всякакво бомбардиране на този обект е безсрамно престъпление и терористичен акт. Русия трябва да понесе отговорността, поради самия факт, че създава заплаха за една атомна електроцентрала", допълни Зеленски.

По време на обстрела срещу централата възникна пожар и бяха повредени два високоволтови електрически далекопровода, което наложи спирането на един от реакторите на централата, въпреки че не бе установено изтичане на радиация, и остави повече от 10 000 жители на Запорожска област без ток, съобщиха проруските власти, цитирани от ТАСС.

Междувременно стана ясно, че в Украйна вече са конфискувани руски активи на стойност около 765 млн. долара, като се планира да бъдат насилствено иззети още над 900 държавни активи.

"Проведохме среща за политиката на санкции - конфискацията на руски активи. Длъжностни лица съобщиха, че Украйна вече е конфискувала активи на стойност 28 милиарда гривни (765 милиона долара). Тази работа продължава. Предложено е да бъдат конфискувани още над 900 имота, принадлежащи конкретно на руската държава. И ако оценим пакета от имоти не само на държавата, но и на нейните граждани, става дума за 36 000 предмета, които трябва да бъдат конфискувани", заяви Зеленски във видеосъобщение, публикувано в канала Telegram на неговата пресслужба.

На 1 април украинският парламент прие закон за национализация на имуществото на руски граждани и лица, "тясно свързани с тях", както и на всички, които отказват да осъдят руската военна инвазия. Приетият документ приравнява не само руските граждани, но и лицата, които пребивават там или извършват основна дейност, без да са руски граждани, към жителите на Русия, които подлежат на закона за национализация на собствеността. На 12 май Радата одобри постановлението на Зеленски за конфискация на руска собственост в Украйна. На 20 юни украинският министър на правосъдието Денис Малюска заяви, че властите ще започнат масова конфискация в края на лятото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога и от коя страна е построена Запорожката АЕЦ?
145
1
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Анонимен: Руснаците са я превзели и са разположили ракетни комплекси с които събарят разни панелки наблизо, избиват баби и деца. Но руска работа. Всъщност какво изобщо правят руснаците в Украйна ? Имат си собствена държава и то доста голяма.
144
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този бие наш Кирчо по всички параграфи. Руснаците са превзели тази централа и си я обстрелватр сами!!!!! Не змам на колко бели линии трябва да е човек за да твърди такова нещо? И има индивиди дето му вярват! Мислех, че върхът ще бъде "евакуацията"в руски територии на азовци от Мариопул.
143
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски, върви в ада, заедно с агресивните русофоби, които ни съсипаха европейските държави! Нека Русия управлява, защото тя носи свобода, мир и благоденствие за хората!
142
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бандюгите не се спират пред нищо. Отишли са да безчинстват в Украйна.
141
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е смисълът Русия да обстрелва АЕС, ако самите те са там. Къде е логиката?
140
1
 
13
 
! Отговори
Кървавият Комик преди 1 година
Ей Наркоман я се разкарай!!!На всички е ясно,че умопомрачените сте Вие!Но докато ти заработваш пари,то обикновенните Украинци заработват траурни венци.
139
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запорожката АЕЦ снабдява с електричество полвин Украйна, че Украйна и изнася от това електричества на съседите си. Зеленски се перчеше, че ще продава ток на Германия. Ха,ха,ха...Сега Русия да спре реакторите превантивно, за да не стане ядрена катастрофа и половин Урк. остава на тъмно.
138
1
 
11
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Умира равин от село Мокачево и се среща с Бог и Бог го пита къде си се родил ? Той казва в Австро-унгария. А къде си учил ? Учих в Чехословакия. А къде се ожени ? Така се случи, че се ожених на територията на третия райх. А къде се родиха децата ти ? Родиха се в СССР. А ти къде умря ? Аз умрях в Украйна. Бог му казал какъв интересен живот и много си пътувал. А равина казал, не съм напускал родното си място.
137
2
 
13
 
! Отговори
Прагматик преди 1 година
Да сядат и да подписват мир и граници -сегашния фронт и да се свършва вече. Няма сила която да изгони руснаците от региона след 50 000 хиляди жертви. Все пак са Втора ядрена сила с над 1500 ядрени бойни глави (може и първа да са никой не знае) .Да подписват докато е президент Путин щото Медведев се пропи и говори само за ядрени удари...
136
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла Европа страда заради войната в Украйна
135
0
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Ддро.гираният кло.ун да се извини за клането в профсъюзния дом в Одеса.
134
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснака подплашен от загубата на 60-70 склада за оръжие по фронтовата линия от точния огън на Химарсите е решил да използва Запорожката АЕЦ за складиране на оръжие и боеприпаси. Всички складове и зали на АЕЦ са напичкани с руски железа и боеприпаси. На настоятелните молби на МАГАТЕ за проверка на получените данни руснака мълчи и недопуска регулатора до АЕЦ. Като знаем колко е безотговорен руснака цяло чудо ще е Запорожката АЕЦ да не гръмне. Амнести не казва и думичка на Русия заплашваща Европа.
133
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тТТОВА Е АНТИУКРАИНСКО ИЗКАЗВАНЕ,ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ВЯРВА НА ТОЗИ КОМИК
132
2
 
13
 
! Отговори
СОЦИАЛЕН ПАТОЛОГ преди 1 година
Наслада за окото и балсам за душата е да се убежваме как бавно и сигурно един посредствен клоун, под влиянието на наркотиците, се превръща в интелектуален хамстер и душевен ***.
131
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОЯ НЕ ГО ЛИ ИЗГОНИХА ВЕЧЕ ТОИ Е БИТА КАРТА
130
3
 
14
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
Зв русские не трябват да бомбардират Запорожка станция, тя се намира в техния ръце и те просто-напросто могат да и взривят. Ако ще искат. Станция е бомбардирана от ненормален Зеленски и го женапроститутка
129
3
 
18
 
! Отговори
Запомнил преди 1 година
Украйна не заплати нито стотинка за щетите, които аварията в Чернобил от 26 април 1986 г. нанесе на всички европейски страни, на първо място, на Беларус и останалите републики, граничещи с Украйна. Явно, апетитът идва с яденето и Зеленски си мисли, че ако Украйна предизвика втора катастрофа с атомна електроцентрала, това ще донесе изгоди за неговия режим и лично за него. Последиците от такава катастрофа него изобщо не го интересуват.
128
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се коси Зеленски, кораба потъва нормално, вода има за всички убийци от фашистката Киевска власт!
127
1
 
9
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
До баце- Mоже пък нарочно пускат комичните изцепки на Зеленски, за да види народа що за стока е????? А ?