Москва: Украйна взема Европа за заложник, обстрелвайки АЕЦ

Запорожката АЕЦ се превърна в поредната гореща точка
67
Москва: Украйна взема Европа за заложник, обстрелвайки АЕЦ
Снимка: БГНЕС

Русия обвини днес Киев, че се опитва "да вземе Европа за заложник", обстрелвайки Запорожката АЕЦ в Южна Украйна, предаде Ройтерс.

В изявление руското външно министерство посочи, че иска Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да посети централата, която е най-голямата в Европа, но Киев блокира евентуална визита.

"Те вземат цяла Европа за заложник и нямат нищо против "да я подпалят", за да угодят на нацистките си идоли", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Русия твърди от месеци, че военната ѝ инвазия в Украйна има за цел да я "денацифицира" - нещо, което Киев и западните лидери отхвърлят, твърдейки на свой ред, че с действията си Москва цели да свали украинския президент Володимир Зеленски от власт и да завземе големи територии в източна и южна Украйна.

Запорожката АЕЦ се превърна в поредната гореща точка в започналия преди месеци конфликт, а Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрелите срещу централата през последните дни.

Още по темата
АЕЦ-ът се намира на контролирана от Русия територия, но е управлявана от украински персонал.

Москва казва, че е направила всичко възможно, за да улесни посещение на МААЕ в ядрената централа, но Киев изглежда смята за "полезно да държи МААЕ настрана".

Захарова отправи също нападки срещу международната общност за това, че отказва да разкритикува Украйна за атаките.

"Лидерите на ООН и МААЕ отново и отново не смеят пряко да назоват източника на заплахата. Те демонстрират своето нежелание да посочат с пръст Киев", каза говорителката на руското външно ведомство.

Украйна призова за установяване на демилитаризирана зона около централата, а генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че атаките срещу ядрени съоръжения са "самоубийствен акт"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
13
 
8
 
! Отговори
Да бе преди 1 година
Украинците ще си правят сами радиационен дъжд, щото така им харесва??? Само идддиоти могат да лъжат така нагло! Изнасяйте се от чуждата земя, наглеци!!!
39
0
 
1
 
! Отговори
Мохавмет Алей Мюстаф преди 1 година
Няма да посмеят украйнците .
38
0
 
4
 
! Отговори
Тук ще намерите преди 1 година
Ято евроатлантици прелитащи над кукувиче гнездо.
37
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
долни укри
36
16
 
2
 
! Отговори
най-трролският форум преди 1 година
Троллчетаа готино ли вие да пишете простотии чичо пуутлеер плаща, а вие драскате простотии. Роддоотстъпници, продажжни мишлета ! 5 Химарса направиха втората армия да изглежда за посммешище!
35
4
 
25
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Няма почти нищо значимо на тая територия, което да не е наследство от съюза. Съветския, не ЕС. Това, което правят руснаците трябваше даже по-рано да се случи.
34
15
 
3
 
! Отговори
поодлоги преди 1 година
Каква поръчкова статия, оррките са с танковете и пво-тата в централата, а вие пишете абсолютно глупости! Пууттлер гннуссна уттайкка
33
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами Запорожката АЕЦ е украинска..какво правят окупаторите там...
32
2
 
12
 
! Отговори
Някой 21 преди 1 година
До 27 като гръмна Чернобил спомни кои бяха засегнатите, няма гаранция накъде ще задуха вятъра. Запорожие е под руски контрол май другите правят сметка да я гръмнат, САЩ е далече.
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия покани наблюдатели от UN, но на тях им трябва и разрешение от Украйна, а тя отказва!
30
17
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
Нали Путин ПЛАШИ с атомни бомби...думкайте му АЕЦ-а....За АКЪЛ!
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А значи затова украинците използват новите си американски играчки HIMARS, да стрелят по АЕЦ! Само дано Amnesty не го отрази и това в доклада си, чи пак ще писнат!
28
16
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
Украйна да думне ПЪРВА АЕЦ-а...ТА ДА ИЗГИНАТ РУСКИТЕ *** !.
27
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако руснаците взривят АЕЦ Запорожие както заплашва шефът на руските химически войски, то най-засегнати ще са източна България и източна и централна Турция от където минават въздушните течения.
26
20
 
7
 
! Отговори
РУСНАЦИТЕ преди 1 година
ВЪН ОТ ЗАПОРОЖИЕ---НЯМАТЕ РАБОТА В ЧУЖДАТА ЗЕМЯ!
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен23 А чий го дирят краварите Там? Имаш ли идея? Или си идеен полюционист?
24
2
 
6
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Взривявайте по бързо и няма да Ви е първата или втората така вече няма да има за какво да се стреляте и ще уцелите повече цивилни само за това водите тази война до сега. Хамериканците ще Ви пратят ракети каквито искате и после ако сте живи ще ядете Хамериканска царевица и газ.
23
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно неморално е в случая да се взема страната на агресора Русия. Русия няма работа на територията на независима Украйна, още по-малко да се разпорежда с такива опасни обекти като АЕЦ. Трябва незабавно да се въведат драконовски санкции срещу руския агресор докато не е станала късно.
22
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На бай Дън сино вече загуби активите си в Украйна. Що да не ги унищожи укрите като индианците? Ба си нещастниците - няма да му работят ли?! МОР!
21
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хем се позовават на Конституцията и правата си, хем харесват путинова Русия. Е няма такива шизофреници...