Москва: Украйна взема Европа за заложник, обстрелвайки АЕЦ

Запорожката АЕЦ се превърна в поредната гореща точка
67
Москва: Украйна взема Европа за заложник, обстрелвайки АЕЦ
Снимка: БГНЕС

Русия обвини днес Киев, че се опитва "да вземе Европа за заложник", обстрелвайки Запорожката АЕЦ в Южна Украйна, предаде Ройтерс.

В изявление руското външно министерство посочи, че иска Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да посети централата, която е най-голямата в Европа, но Киев блокира евентуална визита.

"Те вземат цяла Европа за заложник и нямат нищо против "да я подпалят", за да угодят на нацистките си идоли", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Русия твърди от месеци, че военната ѝ инвазия в Украйна има за цел да я "денацифицира" - нещо, което Киев и западните лидери отхвърлят, твърдейки на свой ред, че с действията си Москва цели да свали украинския президент Володимир Зеленски от власт и да завземе големи територии в източна и южна Украйна.

Запорожката АЕЦ се превърна в поредната гореща точка в започналия преди месеци конфликт, а Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрелите срещу централата през последните дни.

Още по темата
АЕЦ-ът се намира на контролирана от Русия територия, но е управлявана от украински персонал.

Москва казва, че е направила всичко възможно, за да улесни посещение на МААЕ в ядрената централа, но Киев изглежда смята за "полезно да държи МААЕ настрана".

Захарова отправи също нападки срещу международната общност за това, че отказва да разкритикува Украйна за атаките.

"Лидерите на ООН и МААЕ отново и отново не смеят пряко да назоват източника на заплахата. Те демонстрират своето нежелание да посочат с пръст Киев", каза говорителката на руското външно ведомство.

Украйна призова за установяване на демилитаризирана зона около централата, а генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че атаките срещу ядрени съоръжения са "самоубийствен акт"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 53 - Герматия още преди няколко месеца приравни символа Z с нациската сфастика и го забрани, като използващите го и подкрепящи руССката агресия и война в Украйна подлежат на санкции по наказателния кодекс на Германия. Същото стана след прихванати разговори от германското разузнаване между руССки войници безчинствали в околията на Киев в кампанията на руССкште орди срещу столицата на Украйна.
59
0
 
1
 
! Отговори
msm преди 1 година
Марш от там руССки изверги и национал-фашисти! Какво дирите с ордите си в суверенна и независима Украйна!
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който и да я обстрелва не е добре, ударят ли я удрят цяла Европа и половин Русия.
57
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашистите лъжат като посрани !
56
8
 
4
 
! Отговори
Ddd преди 1 година
А какво правят ушанките в украинската АЕЦ , сигурно по случайност са попаднали там.
55
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това си е руски фейк, ама иначе е добър вариант. Русия ни направи заложник на газа,поне да има паритет! Ако пък украинците обърнат и Хаймарсите срещу Кримския мост,хептен интересно ще стане..
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО ще събере Коалицията на желаещите и ще спаси електроцентралата. Хартиените ни самолети ще участват в Коалицията.
53
12
 
3
 
! Отговори
2023 г. преди 1 година
Догодина, когато крепостните агресори бъдат сразени от Пентагона, Светът ще узнае истината за обстрелването на Запорожката АЕЦ от руснаците. Засега нека путинистите вярват на лъжите си.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали краинците това предлагат: там да влезе международната общност :))))))
51
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепата на путлерофашизма трябва да се приравни към престъпленията на хитлерофашизма.Хитлер е избил милиони, но режимът на Сталин е избил стотици милиони.
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е,ще ни порастнат крила и няма да имаме нужда нито от бензин,нито от газ.Ако я гръмнат ще си унищожат собствената държава,а не Русия.Капка мозък нямат в главата.Все бълнуват ядрени войни и като нямаше сега са се озорили АЕЦ да взривяват.Това са децата на Чернобил...мислят си,че не е кой знае какво щом един път е било,лишени са от съчувствие,само за пари и територии мислят.Мутанти.
49
2
 
15
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Говедария прави ПЪРВАТА атомна бомба и избива 200000, а СССР прави ПЪРВАТА атомна електроцентрала....открийте разликите
48
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
там има едни складове с обработен американски уран та там има много,много неща които не трябва да излитат на бял свят,одо 2014година украинците даваха обработеният си уранна руснаците след това започнаха да взимат обагатен уран от Америка,вие знаете какво може да се направи с този уран
47
20
 
7
 
! Отговори
УКРАЙНА --НЕ Е РУСИЯ преди 1 година
ВСЕКИ РУСКИ АГРЕСОР В УКРАЙНА ---ТРЯБВА ДА УМИРА В МЪКИ И СТРАХ ОТ ВЪЗМЕЗДИЕ!
46
20
 
6
 
! Отговори
ВЪН ОТ ЗАПОРОЖИЕ преди 1 година
..РУСКИ ГАДОВЕ ФАШИСТКИ ----ТОВА НЕ Е ВАША ЗЕМЯ И ЩЕ Я НАПОИМ С РАДИАЦИЯ ЗА ДА УМИРАТЕ "ПЛАНОВО И ОПЕРАТИВНО".....В СТРАШНИ МЪКИ!
45
14
 
5
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Руският пропаганджик ще умре заедно с със семейството си от радиация казвайки, че такава няма! 26.04.1986 - Чернобол!
44
2
 
18
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Хохлите са на принципа щом няма да е нашо, няма да е на никого, по-социопатска нация в Европа са само германците и британците
43
8
 
3
 
! Отговори
Алоуу преди 1 година
И РСМ Е БИЛА НЯКОГА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ, КАКТО УК - РУСКА, НО НИЕ НЕ ГИ НАПАДАМЕ, ЗАЩОТО НЕ СЕ ПРАВИ ТАКА, АКО СИ ЧОВЕК!!! Войната и убийствата няма да направи така, че Те повече да ви обичат!!!
42
15
 
1
 
! Отговори
Давай Зеленски .... преди 1 година
..удри по тая АЕЦ----та да измират руските гадове от радиацията , нали плашат света с атомни бомби...??!!...ТЕ ИМ БОМБИ СЕГА...ха,ха,хаааааааааа....УДРИИИИИИИИ....
41
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами явно запорожие ще трябва да се демилитаризира