Украйна призова зоната около АЕЦ "Запорожие" да бъде демилитаризирана

Централата бе повредена заради руски обстрел
8 авг 2022 15:48, Нели Христова
110
Украйна призова зоната около АЕЦ  "Запорожие" да бъде демилитаризирана
Снимка: БГНЕС

Международната тревога от артилерийските атаки през уикенда срещу украинския ядрен комплекс в Запорожие нарасна, а Киев предупреди за риска от катастрофа от типа на Чернобил и призова районът да бъде превърнат в демилитаризирана зона.

Още по темата

Ръководителят на Организацията на обединените нации призова за достъп до централата, докато Киев и Москва си разменяха обвинения за обстрела на южния регион, превзет от руски окупатори през март и сега набелязан от Киев за контраофанзива.

"Решението, което изискваме от световната общност и всички наши партньори е да се изтеглят нашествениците от територията на станцията и да се създаде демилитаризирана зона на територията на станцията", заяви Котин по телевизията.

"Присъствието на миротворци в тази зона и предаването на контрола върху нея на тях, а след това и на контрола върху станцията на украинската страна ще реши този проблем."

Въпреки обстрела комплексът в Запорожие работи в "нормален режим", цитира руската информационна агенция "Интерфакс" изявлението на установения от Русия ръководител на местната администрация.

Украйна обвини Русия за подновения обстрел в района на централата в събота, който според нея е повредил три датчика за радиация, а двама работници са хоспитализирани заради наранявания от шрапнели.

Това беше второто съобщение за обстрел на централата в рамките на няколко дни, след като бяха повредени електропроводи, обслужващи централата.

Руският орган на Запорожската област заяви, че украинските сили са ударили обекта с ракетен комплекс, като са повредили административни сгради и склад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 80 Украинците притежават високоточни оръжия, с които цепят з-а на руските складове, щабове и ПВОта, но не могат да уцелят АЕЦ, ако искат. Даже ти не си вярваш на небивалиците. От друга страна имаме МНОГОБРОЙНИ доказателства за руския ядрен шантаж и откровен тероризъм: като започнем от ограбената АЕЦ Чернобил, и копаните в нея окопи, и се мине през завземането на самата АЕЦ Запорижие, която беше директно обстрелвана от руска артилерия.
76
3
 
2
 
! Отговори
До 79 и как преди 1 година
Имаш ли представа от Ел, енеркина система, пръстен, мрежа, далекопровод, подстанции, трансформатори....
75
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Руснаците ПОДГОТВЯТ ЯДРЕН ИНЦИДЕНТ, в случай, че украинците започнат да отблъскват руснаците от района."-----------Ядрен инцидент се опитват да предизвикат украинците за да ангажират НАТО във войната.
74
1
 
3
 
! Отговори
До И как преди 1 година
Ами сигурно ги носят с кофи. В Запорожка област според теб няма далекопроводи и кабели до домовете и предприятията !
73
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Авторката подвежда "Защо трябва сами да си я взривяват, като там е пълно с техен персонал" В АЕЦА няма руски ядрени специалисти. Централата се управлява изцяло от украинския й екип. Лъжете като съдрани. Руснаците подготвят ядрен инцидент, за който се канят да обвинят Украйна.
72
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 69/70 "За какво им е на руснаците да я обстрелват, би ли ми обяснил?" От върпрос ати става ясно, че въобще не си запознат с НИЩО от това, което се рапортува във връзка с този обстрел. Руснаците ПОДГОТВЯТ ЯДРЕН ИНЦИДЕНТ, в случай, че украинците започнат да отблъскват руснаците от района. Няма никакви засегнати руски войници в "атаката". Интересно какво са обстрелвали украинците?
71
3
 
2
 
! Отговори
И как преди 1 година
карат 6000мв в Русия... С танкове ли
70
4
 
10
 
! Отговори
Авторката подвежда преди 1 година
Централата беше и продължава да се обстрелва от украинската армия ! Защо лъжете хората, че руснаците я били обстрелвали ? Та те са я правили и в момента е под руски контрол и цялата област наоколо (Запорожка). Защо трябва сами да си я взривяват, като там е пълно с техен персонал и шесте блока дават 6000 мегавата на руската икономика ? Някой го е яд че е загубил централата и сега се чуди как да отмъсти (лесно се стреля по цивилен обект). Сещайте се кой може да е това. Украйна разбира се !
69
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
цяла Раша трябва да бъде демитализирана и депутинизирана, иначе няма да спрат *** от Мордор...
68
6
 
1
 
! Отговори
УСАняк преди 1 година
Само така. Това ще докара международните пазители на реда в Украйна.
67
4
 
1
 
! Отговори
Ukronazzist преди 1 година
Ще стреляме където си искаме. Тази територия е наша, а и нямаме атомни боНби да фраснем вси джуджета.
66
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стига глупости "За какво руската армия ще обстрелва собственият си пленнически лагер?" Ти сериозно ли? Вместо да ги обвинят за поредното военно престъпление, след като избият пленници от войната, те си "решават проблема". Прикриват следи от мъчения. и т.н. Прясно изкопаните гробове показват, че тия руски другаре са били готови за този "изненадващ удар". Разбира се, оставяме настрани ОЧЕВИДНИЯ факт, че е военно престъпление да се държат военопленници в непосредствена зона на конфликта.
65
3
 
7
 
! Отговори
до 69 преди 1 година
Изглежда, че по-скоро мисловната ти дейност куца. Запорожката АЕЦ от месеци е под руски контрол и беше присъединена към руската мрежа. За какво им е на руснаците да я обстрелват, би ли ми обяснил?
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 68 "Което значи, че украинците обстрелват централата." Четенето с разбиране доста ти куца.
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Решението, което изискваме от световната общност и всички наши партньори е да се изтеглят нашествениците от територията на станцията и да се създаде демилитаризирана зона на територията на станцията", заяви Котин по телевизията.----------Което значи, че украинците обстрелват централата.
62
3
 
3
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До Анонимен 63: "Това го казаха военните експерти на натовските държави, не аз"? Ами какво друго да кажат? Нали за това получават за плати - за да л'ъжат и мажат, но не да признаят, че укронацистите са виновни за нещо. Къде е здравият разум на русофобските т'ролове като теб? Не разбирате ли че ви л'ъжат. За какво руската армия ще обстрелва собственият си пленнически лагер? За да може Зеленски да прави целият свят на и'диоти?
61
0
 
3
 
! Отговори
По преди 1 година
Первий канал, показаха как обезвреждат в Донецк мини! Замеряха ги с гуми....
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Малко за политика "Спомняш си, но подменяш истината с това, което ти изнася. Русия обстрелва складове на военното пристанище на Одеса, не пристанището" Складовете бяха на пристанището :))))) Но разбира се, ти пропусна най-важното, а именно, че руснаците отрекоха да са правили този обстрел. Даже, понеже така си лъжат по рефлекс, обявиха, че правят "разследване" кой го в извършил. Цинизъм отвсякъде.
59
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Един "Абе къде си виждал какви са изгарянията от термобаричен взрив, експерте?"Това го казаха военните експерти на натовските държави, не аз. Тия, на които руснаците показаха снимките, уж за да "докажат". Кофти е, че в зора да покажат "доказателства", пак се обос-ха.
58
3
 
7
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
До Анонимен 50: "Спомням си, когато руските терористи обстреляха пристанището на Одеса"? Спомняш си, но подменяш истината с това, което ти изнася. Русия обстрелва складове на военното пристанище на Одеса, не пристанището, от което сега изнасят украинско зърно. ............................................................................................................. А терористи са укронацистите - всеки ден обстрелват жилищни квартали в Донецк и Луганск - там, където военни обекти няма.