Няма да останем без гориво, АЕЦ "Козлодуй" има запас

Според Касчиев имаме два варианта за доставка на ядрено гориво
9 авг 2022 14:45, Йоана Цонева
51
Няма да останем без гориво, АЕЦ "Козлодуй" има запас
Снимка: БГНЕС

Няма да останем без гориво, няма нужда излишно да се политизира и да се всява излишна напрегнатост. АЕЦ „Козлодуй“ има запас от гориво. За пети блок на централата има гориво за още едно презареждане, а шести блок за още 6 презареждания. В това увери енергийният експерт проф. Георги Касчиев пред бТВ.

По думите му, ако Русия откаже да доставя гориво, имаме двама доставчика на ядрено гориво – от американска и френска компании.

Затова дали има опасност за централата в Козлодуй заради ниските нива на река Дунав, Касчиев поясни, че водата от р. Дунав се довежда до централата на АЕЦ „Козлодуй“ с канали и се отвежда обратно до реката с втори канал. Бреговата помпена станция е изчислила, че да може да загребват помпите вода и при случаи, в които исторически се надмине най-ниското ниво на водата в река Дунав, отбеляза Касчиев.

Още по темата
В момента нивото на водата при помпената станция е над 40 см от най-ниското ниво реката, има запас до критичното ниво до около 1 метър, изтъкна Георги Касчиев.

Според него няма да се стигне до никакви проблеми и помпите ще продължат да изтласкат вода в студения канал на помпената станция на АЕЦ „Козлодуй“. Всяко лято е малко напрегнато, защото р. Дунав спада всяка година през лятото, като се следи не с тревога, а с известно напрежение, уточни Касчиев. Като се повишава температурата на водата в Дунава, мощността на електричеството леко намалява, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
3
 
! Отговори
То е ясно преди 1 година
Че така ще каже, че да не всява паника или в угода на някой. После какво се прави......И без нарочените за "експерти лъжци, на всички стана ясно, че тая работа не става на парче от днес за утре, а трябват дългосрочни договори. Не да ни баламосват корумпираните, че за другия месец имало един танкер с газ, пък за АЕЦ оше едно зареждане. Всичко това е провала на Кирчо лъжеца.
18
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 20 - при лошия соц съветското управление ни донесе Чернобил и дори не предупреди населението! Трябваше "лошият капиталистически Запад" да вдигне тревога, за да не може да се скрива повече мизерията.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Любопитен за пътищата в Царство България __ ПОРАДИ ЕФЕКТА НА МАЩАБА И НИСКИТЕ ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПЪТИЩАТА!!!
16
0
 
11
 
! Отговори
Чобанин преди 1 година
До 10. Сигурен ли си като ги пишеш тези неща, водещите страни в ЕС като Германия ползва абсолютно всичко което си изброил в големи количества и ако се откаже няма кой да замести тези доставки. В допълнение ще ти кажа че, Русия е най-големият производител на обогатен уран и ядрено гориво за АЕЦ
15
4
 
5
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
Харесва ми да чета коментари от про-та по ядрена енергетика. Аз лично черпя инфо от единствения ми познат ядрен физик, продава сладолед на пазарчето до нас. Та той каза, че всичко е точно.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само питам като сменят горивата на АЕЦ-а ни йодни таблетки ще ни свършат ли работа или само ще си светим на път за гробищата?
13
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък едно строителство по времето на соца... Едни сиви еднакви панелки. Като се карата комшиите през 3 етажа и се чува...
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо най-бързите темпове на строене на пътища в България са били именно по времето на Царство България?
11
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе защо в Царство Бългрия се строяха самолети и хората бяха усмихнати и доволни, а в НРБ самолетостроенето спря и хората станаха намръщени ?
10
1
 
14
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
абе защо на СССР и БКП не им Трябваше Прeход от Монархия и Капитализъм, че и в Разрушена от 2ра Свотавна Война България и за 30 години Построиха Цяла България, а на УмноКрасивите *** Демократи вече 33 години са все в Преход и дори поспроеното от СССР и БКП едвам поддържат да работи?!
9
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно как на запад се оправят без путински газ, петрол и АЕЦ? Само България не може. Превзета държава.
8
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То България ще се окаже единствената държава в света дето ще се окаже, че не може да живее без *** газ, петрол, ядрено гориво... Просто превзета държава.
7
1
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Много си зле :) Вземи малко да учиш. Не ти ли писна цял живот на минималка
6
4
 
26
 
! Отговори
само да попитам преди 1 година
За профилактика и ремонт, пак ли ще се обръщаме към американци и французи? Само гледайте как ще останем и без АЕЦ, ей тогава ще цъфнем и вържем.
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще си купуваме американско гориво за руските реактори. Все пак сме им платили да направят доклад да ни покажат колко е ефективно. Доклада ще дойде със самолетите, които платихме. Не е ли прекрасно да имаш предвидими партньори?
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е няма опастност да останем без гориво само дето може да светнем като го сменят с друго.
3
1
 
14
 
! Отговори
Бодигарда на живков преди 1 година
Браво на бай Тошо .И за това е помислил.
2
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Византийците не успяха, османците не успяха, руснаците не успяха НО жалкия фигурант и шaйкaта му гр индъри ще затpият България
1
12
 
6
 
! Отговори
Правете си Извода преди 1 година
Дали това означава, че отработено ядрено гориво отива в река Дунав и от там в морето?Ходете на гръцкото море, то е по чисто, евтино и сигурно