"Енергоатом" предупреждава: Евентуална авария в АЕЦ "Запорожие" би засегнала България

Ще има и радиоактивно замърсяване на Черно море
10 авг 2022 07:03, Нели Христова
157
"Енергоатом" предупреждава: Евентуална авария в АЕЦ "Запорожие" би засегнала България
Снимка: БГНЕС

Украинската държавна компания "Енергоатом", която управлява четирите атомни електроцентрали в страната, разпространи в канала си в Телеграм прогноза на ръководителя на отдела за математическо моделиране на околната среда в Института по проблеми на математическите машини и системи на Националната академия на науките на Украйна Иван Ковалец.

Тя е за последиците при евентуална авария в най-голямата в Европа ядрена централа - Запорожката АЕЦ в Южна Украйна. От март тя е окупирана от руските войски, а вчера всички украински медии разпространиха изявление, което според тях е направено от генерал Валерий Василиев, командир на руските части в централата и гласи:

"Ще има или свободна руска земя, или опожарена земя. Вие, войниците от руската армия, трябва да сте готови да изпълните важна заповед. Минирахме всички важни съоръжения на АЕЦ и не крием това от врага. Врагът знае, че централата ще бъде или руска, или ничия. Трябва да разберете, че нямаме друг начин. Ако получим най-тежката заповед - трябва да я изпълним с чест".

През уикенда срещу централата имаше обстрел, а Киев и Москва си размениха обвинения кой е отговорен за него. Генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антониу Гутериш пък заяви, че рискът от ядрена конфронтация се е завърнал след десетилетно отсъствие, като призова държавите, притежаващи ядрено оръжие, да поемат ангажимент да не го използват първи. Всякакво нападение срещу атомна електроцентрала е "самоубийствено", предупреди Гутериш.

Според учения Иван Ковалец милиони хора ще бъдат подложени на радиоактивно въздействие, ако се случи инцидент в Запорожката АЕЦ.

"Има изчисления на емисиите за един от тези сценарии. Този сценарий включва компетентни действия на персонала по време на аварията за минимизиране на последствията. Тоест не става дума за "апокалиптичен" сценарий, а за много тежка авария от максималната категория 7 по скалата INES. Когато се правят оценките на емисиите, всичко зависи от метеорологичните условия и ние моделираме атмосферното разпределение", обясни Ковалец.

Според него последствията ще бъдат повлияни по-специално от метеорологичните условия, които се променят всеки ден. Той добави, че последствията от експлозията в Запорожката АЕЦ могат да се усетят в южната част на Украйна, в Крим, Румъния и България. Ще има и радиоактивно замърсяване на Черно море.

По думите на Иван Ковалец обаче при други метеорологични условия, радиоактивният облак може да отиде на изток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"или руска, или опожарена земя" "Ако получим най-тежката заповед - трябва да я изпълним с чест" - това на заплаха от Украйна ли ви прилича, или на такава от рашистан? Защото за всеки с повече от 2 мозъчни клетки е ясно, че това е директна заплаха от русия - с чест ще замърсят с радиоактивност Европа. Психопати без мозък, но пък пълни с омраза и комплекси.
106
0
 
0
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Тъкмо ще се очистим от КРОМИДА!!!
105
2
 
5
 
! Отговори
158 преди 1 година
Украинският наркоман няма да се спре пред нищо.. Пропагандата, че Русия обстрелва владеена от нея АЕЦ е повече от безумна.. Стискам палци на руснаците да опазят атомните централи. Те ще засегнат най-вече Русия , но и цяла Европа, така че няма как те да си предизвикат авария!
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние малките, бедни селачета от село ... много мразим капитализма, защото при капитализма сме бедни и гладни, ... затова пък обичаме путин и тръмп, които ще ни спасят от лошите капиталисти.
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами руснаците предупредиха украинците обстрелват атомната централа убиици
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСЕКИ с повече от 2 моз.клетки трябва да се тревожи тролчета, не да се хили
101
6
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
От путлето няма друго какво да се очаква ! Комунделски терористи :) Рано или късно ще платят масрафа точно както гитлер :)
100
4
 
8
 
! Отговори
На чужд гроб.. преди 1 година
До До Shark Виж как българските села стават на гробища и хората си поръчват преживе опело . Как сме на път ,да станем първата държава и народ ,който ще буде заличен през 21 век от демократите
99
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До none А поклонниците на гей ценостите ,са извратеняци .
98
13
 
8
 
! Отговори
До Shark преди 1 година
Щото са "***", затова руските войници им крадяха пералните и клозетните чинии. Е, кой е примитив?*** в едно сибирско село, около Кемеровска област и виж как живеят хората в селата, пък и районния център. Лошо да ти стане. Завидяха, че в Украйна живеят по-добре дори в селата! Само Москва и Петербург може да се каже, че имат европейски вид , хората имат пълни магазини, както работа и доходи.
97
0
 
5
 
! Отговори
До до None преди 1 година
Мухаха, сваления блок, повод за да влезнат в Чечня втория път от НЛО ли беше? Лъжци са...
96
1
 
2
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Вече има авария така че си следете въздуха водата и зеленчуците на масата. Според мене щом се е стреляли вътре и е спрян реактор. Информацията е от сайта днес бг тв новини бтв.
95
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Сибир още взривяват мостове,за тези психо ВСВ още не е свършила...
94
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...Болни руски мозъци...нормален човек не може да каже тези думи....
93
10
 
13
 
! Отговори
Поздравления преди 1 година
Митрофанова! Много агенти имаш!
92
14
 
17
 
! Отговори
Укро-тероризъм преди 1 година
До ноне "Отговорът е: когато бомбандираш мирно население не си нищо повече от терорист". Така е. Укронацистите всеки ден обстрелват с тежко оръжие жилищни квартали в Донбас и Луганск далич от фронтовата линия само за да има жертви и разрушения. И не само това. Разпръскват забранени за употреба противопехотни мини. Воюват като джихадисти: гонят хората в мазите за да стрелят от жилищата им и стрелят по тях ако се покажат. При такъв начин на водене на война няма как да се мине без жертви.
91
7
 
8
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До ИЗОБЩО НЕ НИ ЗАСЯГАТ: Мнпго си п'рост да знаеш. Това е АЕЦ. Чувал ли си какво значи радиация, повишен радиационен фон и какво следва от него? Няма по-п'рости хора от русофобските т'ролове.
90
0
 
5
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Анонимен 96: Не намесвай децата в спекулациите си. Все пак някаква мярка трябва да има дори и в т'ролването.
89
18
 
8
 
! Отговори
ИЗОБЩО НЕ НИ ЗАСЯГАТ преди 1 година
ПРОСТОТИЙТЕ НА РУСИЯ И ТЕХНОТО ЖЕЛАНИЕ ДА ЗАПАЗЯТ ЗА СЕБЕ СИ АЕЦ--"ЗАПОРОЖИЕ"---ИЗОБЩО НЕ НИ ИЗНЕНАДВА!...ЛУПАЙ ЗЕЛЕНСКИ ПО ТАЯ АЕЦ , ЩОТО ТАМ СЕ КРИЯТ РУСКИТЕ ГАДОВЕ И СЕ ПРАВЯТ НА "МИРОТВОРЦИ"...ХА,ХА,ХААААААА.....ТЕ РАЗБИРАТ САМО ОТ БОЙ У ГЛАВИ...
88
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори малките деца знаят, че няма по-тъпa cган от руската!