Говорят служители от АЕЦ "Запорожие": Държат ни под прицел, централата е военна база

Според ООН има реален риск от ядрена катастрофа
12 авг 2022 09:19, Нели Христова
258
Говорят служители от АЕЦ "Запорожие": Държат ни под прицел, централата е военна база
Снимка: БГНЕС

Руските войски използват АЕЦ "Запорожие" като военна база, а служителите работят "под прицел". Това разказва персоналът на атомната електроцентрала в Украйна пред екип на BBC.

Още по темата

Русия окупира най-големия АЕЦ в Евроха в началото на март. Въпреки това, централата все още се управлява от украински техници. Наскоро Москва беше обвинена, че използва "Запорожие" "като щит", докато нейните войски изстрелват ракети оттам към близки цели.

В четвъртък беше съобщено за още обстрели - и ръководителят на ООН издаде ново предупреждение за боевете в близост до ядрения обект, "водещи до катастрофа".

Сега двама работници разказват пред BBC за ежедневната заплаха от отвличане, както и за страховете си от "радиоактивно замърсяване на по-широкия регион" или от ядрена катастрофа.

В южния град Никопол се намира една от най-опасните гледни точки в Украйна.

На брега на река Днепър е възможно да се види Запорожката атомна електроцентрала на 16 км от водата. Това е място, подложено на тежки обстрели през последните няколко седмици, като за една нощ се съобщава за до 120 ракети. Те идват от посока Енерходар, градът, в който се намира централата.

На свой ред Енерходар - и електроцентралата - също са подложени на силен обстрел.

Ядреният надзорен орган на ООН твърди, че има "реален риск от ядрена катастрофа", освен ако боевете не спрат и на инспекторите не бъде разрешен достъп. Украйна и Русия се обвиняват взаимно. Картината е мътна, но рисковете са кристално ясни.

"Работният ми ден протича под постоянен стрес", казва Свитлана, която се свързва с BBC чрез текстово съобщение. Тя и колегата й Микола сега могат да използват само руски SIM карти и сигналът е много ограничен. Не се използват истинските им имена за тяхната безопасност.

"Не мога да работя както преди", казва Светлана. "Последната седмица дори не успях да дойда на работното си място – опасно е."

"В събота имаше обстрел на азотно-кислородната станция, което предизвика пожар. По някакво чудо работещите там оцеляха."

Друг жител на Енерходар казва, че сега цените в магазините и аптеките са четири пъти по-високи, отколкото на територията, която все още контролира Украйна, както и че има недостиг на лекари. Повечето банкомати също са затворени.

Светлана работи в завода от много години и казва, че снаряди падат близо до него всеки ден.

"Психологическата ситуация е тежка", добавя тя. "Войниците ходят навсякъде с оръжия и всички всъщност са държани на мушка."

Русия е обвинена, че е разположила в  АЕЦ "Запорожие" около 500 войници. Скорошни кадри показват военни превозни средства, които се карат вътре, а за Светлана няма съмнение, че централата се използва като база.

"Всеки ден те се движат напред-назад с военните си превозни средства", казва тя. "Те разположиха военната си техника точно в сградите на централата, за да направят невъзможен удар на украинските въоръжени сили."

Идва и съобщение от Микола: "Сега персоналът е заложник на руснаците", гласи той. "Изключиха интернета, оставиха само стационарни телефони, а храна има само в една трапезария. Другите превърнаха в бази."

Украйна е загрижена, че Русия е започнала да обстрелва района, който окупира, за да се опита да създаде фалшив разказ като: "Украйна ви атакува – така че по-добре гласувайте да се присъедините към Русия, за да можем да пуснем корени и да ви защитим".

Поставените от Москва политици за Запорожка област току-що подписаха заповед за скорошно провеждане на референдум. Русия е организирала фалшиви гласувания в миналото, като например с Крим, който анексира през 2014 г.

Микола продължава: "Достъпът до всички покриви е забранен, там си направиха наблюдателните пунктове. Учебният корпус стана казарма. Сега все по-често служителите са отвличани точно когато напускат смяната през охранителната врата."

Не е известно защо работниците са отвличани - но жителите рисуват картина на сплашване, докато руснаците се опитват да наложат нови закони.

Светлана и Микола описват и мръсотията, оставяна навсякъде от руснаците - но те казват, че персоналът все още може да наблюдава правилно реактора.

Григорий Плачков, бивш ръководител на Държавния инспекторат за ядрено регулиране на Украйна, казва, че рисковете са "големи", докато руснаците контролират Запорожката електроцентрала.

Той признава, че ще отнеме "два до три" месеца на руснаците да пренасочат захранването обратно към собствената си мрежа, ако това е била тяхната цел.

Енерходар е част от южната фронтова линия, в която се водят по-интензивни боеве през последните седмици.

Все още обаче има много малко движение - което предполага, че най-голямата атомна електроцентрала в Европа ще продължи да се изплъзва от контрола на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
21
 
7
 
! Отговори
тцтцтц преди 1 година
Руски терористи!
188
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Причината за влизането на Фашистка Русия в Украйна са ресурсите на Украйна.
187
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия си има причина да влезе в Украйна. Тя защищава интересите на своето рускоезично население. Запада защо не постигна това без война. Защото не иска и не го интересуват хората. Запада можеше да накара Украйна да спазва минските споразумения но САЩ и ЕС и Нато не искат и сега е същото само че с обратен знак. Защитават някаква Украйна като територия но без население. Защото то не само че напусна ами никой за нищо не го пита. Корупцията убива и е инструмент на Запада за влияние и колонизация
186
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До юлиян Руснаците стерелят по целия район около централата, и някои от изстреляните муниции падат не където трябва, кое не разбра? Руснаците вече показаха колко им пука за ядрената безопасност в Чернобил. Показаха и какви са намеренията им: Генерал-майор Валерий Василиев, който сега командва гарнизона в Запорожие: "Ще има или руска земя, или изгорена пустиня". Еднозначно за какво се готвят руските ядрени терористи.
185
4
 
25
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До Анонимен194;Само че в момента точно това правят украинците.Дали са военни,дали са надрусани неонацисти,дали ,а най вероятно под американски диктат и военни и нацисти стрелят по централата та пушек се вдига,вече поне пети ден.А да ми говориш,че руснаците сами стрелят по себе си...Даже и''отнесен'',пардон,''вбесен'' като теб едва ли би го направил.
184
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До юлиян "Не защото го стопанисваш неправилно" Украинците досега сварваха да си стопанисват правилно всичките АЕЦ, появиха се руските ядрени терористи, и изведнъж се пови "опасност" от неправилно стопанисване. Сещам се кое в тая версия няма смисъл.
183
7
 
19
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До Вбесен!;Не защото го стопанисваш неправилно,а за да не попада в ръцете на неуправляеми,надрусани неонацисти.По-добре руски военни,отколкото ядрен Мариупол на квадрат.
182
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До юлиян Руските бълхари даже една версия не можете да вържете като хората. Украинците никога няма да обстрелят собствената си централа, защото ако стане ядрен инцидент Украйна е тази, която ще бъде покрита с радиационен облак и жестоко засегната.
181
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички русофоби да бъдат съдени за подбуждане към грац=жданска война.Русофобията е най-тежкото психическо разстройство.
180
2
 
3
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
5 последна част; Иначе''ДВЕ ДЕЧИЦА ВЕСЕЛУШКИ'',пардон,'' МИЛИОНИ ДЕЧИЦА......
179
3
 
12
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
4част;Америка щеше да гледа ''невинно'' и ''учудено''.След това щеше очаквано да осъди''варварският акт'',все едно няма нищо общо.Но има.С две думи може да спре обстрела на АЕЦ.Руснаците остават вътре и пазят територията,без да се намесват в сраженията.Само при опити за артобстрел отговарят така,че да се избегне каквато и да е опасност за АЕЦ.Украинските военни забравят,че вътре има руски части.И така,нито отвън атакуват,нито отвътре правят опити за атаки.Взаимно пазят АЕЦ.Това е изхода.Иначе...
178
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 186 "Значи, ако не играеш по свирката на демократите от САЩ се опозоряваш?" Ако слугуваш на руския режим, а родителите ти са били антикомунисти, се опозоряваш, да.
177
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Работническо дело Руснаците стрелят по целия район, част от изстреляното пада не където трябва. Кое не разбра?
176
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"най-опасните гледни точки в Украйна." , "казва Свитлана" ,"казва Светлана" , "за да можем да пуснем корени и да ви защитим" "Авторката " след гугъл преводача е хубаво си прочете статията ,и ако и е трудно с редакцията ,може да ползва на някой офис пакет ,ще свърши по-добра работа :)))))
175
5
 
29
 
! Отговори
Работническо дело преди 1 година
Сега пък военна база стана?! Вчера писахте че руснаците обстрелвали АЕЦ-а нали така? Тоест стрелят по тяхната си военна база? Нещо ми се струва че лъжете, това несвързано бръщолевене на зеления наркоман не е истина май? май руснаците казват истината а вие сте лъжци?
174
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 179 Значи, ако не играеш по свирката на демократите от САЩ се опозоряваш? Ей, това го няма и в екстремиския ислям! Егати, бетер талибаните, са тези дето ни докарва Новия световен ред на САЩ! Ами качете ме на магаре и ме бичувайте, защото не казвам на черното бяло и обатно! И не съм в правата вяра на САЩ! Между другото по HBO върви един филм с името "Комарджията".
173
2
 
18
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
3част;и ядрена катастрофа.Точно тези,които криеха танковете и оръдията на териториите на училиша и болници.СМЯТАТЕ ЛИ НАИСТИНА,ЧЕ ЩЯХА ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ,преди да го направят с АЕЦ.Със сигурност не.И да си заровите главата в земята,истината се набива в очи.Добре,че руснаците са се сетили навреме,та най-напред са заели АЕЦ.В противен случай щяхме да гледаме варианта''две дечица веселушки светят като крушки''.Само че,нямаше да са две,а десетки милиони.половин Европа.Е, Америка щеше само да гледа 3част
172
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко *** трябва да си за да изпитваш някаква симпатия към руската *** - най-големия враг на България за всиски времена. Това не е просто малоумност, това си е тежко психическо увреждане. Всички руzофили са врагове на България и трябва час по-скоро да бъдат изселени в руската ***.
171
2
 
22
 
! Отговори
до Вбесен преди 1 година
Принципно си прав, че всеки трябва да си пази територията. Но. Има едно но, но в нашата АЕЦ се настаниха без война, задължиха ни да спрем блокове и ние ги спряхме. Наложиха ни да не строим Белене и няма втори АЕЦ, а сега трябваше да работи вече.Запада не е по-добър от Изтока.
170
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия служителЕ, кат' ги държат на прицел, КОЙ ще им даде да говорят? Смешковци!